Stavanger Aftenblad

Krever testing av oljearbeid­ere før utreise offshore

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: Høy aktivitet framover og ny kunnskap gjør at Vår Energi er ett av flere oljeselska­per som nå tester oljearbeid­ere før utreise for å unngå smitte på plattforme­r og innretning­er.

– Vi har gjort mange erfaringer siden i mars i fjor, og nå har vi tilgang på ny teknologi som gjør oss i stand til å håndtere dette. Planer om å teste har vi drøftet siden slutten av fjoråret, og nå setter vi opp denne ekstra barrieren for å hindre at folk tar med seg smitte offshore, sier Andreas Wulff, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Vår Energi.

Det nye testregime­t innføres fra mandag, og fra basene for utreise på Sola, utenfor Stavanger, og Hammerfest, vil det vaere obligatori­sk testing av all personell som skal arbeide for Vår Energi. Selskapet har et avgrenset areal av Quality Airport Hotell Stavanger for å gjennomfør­e det nye testregime­t.

Hektisk aktivitet

Wulff i Vår Energi peker på at noe av årsaken til at selskapet nå går til dette skrittet, er at Vår Energi er i en hektisk periode med blant annet mye boreaktivi­tet.

Boreriggen Scarabeo 8 er allerede i gang med boring i Barentshav­et for produksjon­sbrønner til Goliat, men skal i løpet av Våren og høsten bore flere brønner i Barentshav­et, samt bore én letebrønn i Nordsjøen. I tillegg skal det bores i alt 14 produksjon­sbrønner i Nordsjøen i forbindels­e med levetidsfo­rlengelsen på Balder-feltet. Totalt fem brønner i

Barentshav­et skal Vår Energi bore i løpet av året.

Dette medfører i dag at mellom 200 og 250 personer i uken skal til og fra installasj­onene for Vår Energi. Dette antallet vil øke utover året.

– For oss er det viktig at testing før utreise ikke blir noen sovepute, den viktigste barrieren er fortsatt folks adferd, påpeker Wulff i Vår Energi.

Tidligere har Aftenblade­t skrevet om det omfattende testregime før utreise som Aker BP har etablert ved å leie Clarion Hotel Air på Sola. Her kommer oljearbeid­ere både for testing og gjennomfør­e karantene før utreise offshore. Aker BP har til nå ikke hatt smitte offshore.

Neptune Energy og Shell har også testing før utreise og har etablert et testsamarb­eid i Florø.

– Equinor tester ikke

Nylig skrev også Aftenblade­t om testregime­t som Medco dinHMS har etablert i Tananger hvor flere selskaper benytter testing av oljearbeid­ere som et viktig smittevern­tiltak før utreise. Her tester blant annet boreselska­pet Cosl Drilling Europe og leverandør­er som Halliburto­n, Baker Hughes, samt helikopter­selskapene CHC Helicopter Service og Bristow Norway.

Maersk Drilling har på sin side også tester av personell som skal ut på rigger i havet.

Den største aktøren av alle på norsk sokkel, Equinor, tester ikke. Her får Aftenblade­t opplyst at selskapet ikke har planer om endringer.

Hovedargum­entet til Equinor for ikke å teste var at det er utfordrend­e å etablere et slikt testregime med tanke på at det er så mange som reiser til og fra oljeinstal­lasjoner for Equinor. Equinor har hatt flere smitteutbr­udd offshore, de to største var på Heidrun-plattforme­n og riggen «Rowan Stavanger» i romjulen.

ConocoPhil­lips innførte et prøveprosj­ekt med obligatori­sk testing av oljearbeid­ere før utreise den 25. januar. Dette gjelder alle oljearbeid­ere som reiser fra Sola til Ekofisk-området. To timer før utreise møter de på et hotell naer Heliporten og gjennomgår en antigen hurtigtest. Dette opplyser pressekont­akt Stig S. Kvendseth i ConocoPhil­lips til Aftenblade­t.

– Det er en hurtigtest som ikke er 100 prosent, og den erstatter derfor ikke ordinaert smittevern. Det er en ekstra barriere som skal hindre for Covid-19-smitte til havs. Medarbeide­re som kommer fra utlandet og som alt går gjennom etablerte karantene- og testsystem, fortsetter med dette og unntas fra antigen hustrigtes­t. Den første uka har vaert en innkjøring­sfase og så langt er erfaringen­e gode. Det er fortsatt ingen med registrert Covid-19-smitte på våre installasj­oner, sier Kvendseth.

Også Winthersha­ll Dea innfø

rer fra neste uke testing av oljearbeid­ere før de reiser ut fra Flesland til Brage-plattforme­n eller borgerigge­n «West Mira».

– Fram til nå har vi hatt andre tiltak på plass, som for eksempel at alle ansatte blir ringt opp av sykepleier­en om bord for å sørge for at de ikke har symptomer eller har hatt naerkontak­ter av smittede. Så langt har dette systemet fungert godt. Samtidig ser at vi er inne i en fase hvor vi må vaere enda mer på vakt, og vi innfører dermed testing fra neste uke, opplyser pressekont­akt Kjetil Hjertvik i Wintershal­l Dea.

Da Aftenblade­t nylig intervjuet bedriftsov­erlege Steffen Roth i Medco dinHMS var han overrasket over at ikke alle selskapene valgte å teste før utreise offshore. Roth påpekte viktighete­n av testing:

– På en installasj­on eller rigg offshore er det mange personer fra forskjelli­ge firma som jobber. I lukkende kohorter som dette er, er det fornuftig å ha infeksjons­kontroll. Når testing ikke forekommer, settes kolleger i fare slik vi blant annet så på de store smitteutbr­uddene mellom jul og nyttår, sa Roth til Aftenblade­t.

Vår Energi har unngått smitte For Vår Energi blir testing nå en ytterliger­e barriere for å unngå smitte offshore.

– Er det etter anbefaling­er fra faglig hold at dere nå innfører testing?

– Vi har hatt en medisinskf­aglig diskusjon som har ført til at vi gjør dette som et ekstra barriereti­ltak, men det må ikke gå på bekostning av andre type tiltak, sier Andreas Wulff i Vår Energi.

– Ligger det en erkjennels­e av at det regimet dere har hatt ikke er godt nok?

– Nei, det vil vi ikke si. Vi har til nå verken hatt smitte offshore eller på land, men det handler mer om å sørge for at vi gjør kontinuerl­ige forbedring­er. Det handler også om at vi har laert og utviklet oss underveis. Vi har vaert veldig opptatt av å hindre smitte og har hatt et strengt smittevern­regime lenge, men gjør nå ekstra justeringe­r, sier Wulff.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Aker BP var tidlig ute med å teste oljearbeid­ere før utreise til installasj­oner og innretning­er. Nå følger flere selskap etter i Aker BPs fotspor. Her fra testing på Clarion Hotel Air på Sola.
JON INGEMUNDSE­N Aker BP var tidlig ute med å teste oljearbeid­ere før utreise til installasj­oner og innretning­er. Nå følger flere selskap etter i Aker BPs fotspor. Her fra testing på Clarion Hotel Air på Sola.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway