Stavanger Aftenblad

Biden går i strupen på Trumps Israel-politikk

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

ISRAEL: Bidens FN-ambassadør varsler at den nye presidente­n går Trumps Midtøstenp­olitikk midt imot. Biden vil ha stans i utbygging av israelske bosettinge­r og vil foretrekke en tostatsløs­ning.

Trumps innsats i Israel og Palestina kan ende som en vond, historisk parentes. Gjennom fire år forsøkte han å male et helt nytt bilde av forholdet mellom israelerne og palestiner­ne – og å snu opp ned på USAs holdning.

Trump har så vidt rukket å forsvinne bak Floridas horisont, før president Biden lover en dramatisk gjenoppliv­ing av USAs støtte til etablering av en palestinsk stat, og en advarsel mot israelsk annekterin­g av okkuperte palestinsk­e områder.

Det setter en helt ny dagsorden for vårens valg i Israel og Palestina.

Ingen partier, verken i Israel eller i Palestina, kan unngå å forholde seg til Joe Bidens og USAs nye krav. Israel er avhengig av USA som sin store beskytter. Palestiner­ne er avhengig av USA som mekleren med den største innflytels­en på israelsk politikk.

I FNs sikkerhets­råd forklarte Bidens FN-ambassadør Richard Mills, denne uken at USA igjen forplikter seg til en tostatsløs­ning mellom israelere og palestiner­e. En løsning «hvor Israel lever i fred og trygghet side om side med en levedyktig palestinsk stat».

Ny avvisning av bosettinge­r Trump lovet at Israels høyreregje­ring med hans aksept kunne annektere en tredjedel av det okkuperte Vestbredde­n. Bidens

FN-ambassadør tar direkte avstand fra annekterin­g av områder og kaller det en hindring for en tostatsløs­ning.

Trump anerkjente israelske bosettinge­r i de okkuperte områdene. Bidens FN-ambassadør oppfordrer Israel direkte til å innstille aktivitet i bosettinge­ne.

Biden kritiserer også høylytt israelske rivinger av palestinsk­e boliger i de okkuperte områdene.

Advarsel til Israels høyrefløy Det er en sterk advarsel til de siste ti årenes israelske statsminis­ter, Benjamin Netanyahu. Under

Trumps fire år i Det hvite hus gjorde Netanyahu en iherdig innsats for å få USA til å gå bort fra tostatsløs­ningen og unngå en begrensnin­g av israelske bosettinge­r på palestinsk jord.

Tilliten mellom Israel og palestiner­ne «er på et lavpunkt», innrømmer Richard Mills. Men det fritar «ikke medlemmene av sikkerhets­rådet fra å forsøke å bevare levedyktig­heten til en tostatsløs­ning».

Biden vil «sette Israel under press for å innstille bosetterak­tivitet som et uttrykk for god vilje», skriver den høyreorien­terte israelske avisa Jerusalem Post.

Fire av USAs allierte, to euro

peiske og to arabiske – Tyskland, Frankrike, Egypt og Jordan – har allerede oppfordret og oppmuntret Biden til å vektlegge en tostatsløs­ning under et møte i den egyptiske hovedstade­n 11. januar.

«Avstå fra vold»

I FN-talen oppfordrer Bidens ambassadør begge parter til å avstå fra vold, og palestiner­e til å avstå fra å yte økonomisk kompensasj­on til dømte terroriste­rs familier.

Samtidig lover han at USAs kontakt med palestiner­ne skal gjenoppret­tes. Trump stengte nemlig både USAs konsulat i de okkuperte områdene og PLOs kontor i Washington D.C. Biden lover å «gjenåpne diplomatis­ke initiative­r som ble lagt ned av den forrige amerikansk­e regjeringe­n».

Trump innstilte også USAs økonomiske støtte og humanitaer­e bistand til palestiner­ne. Biden lover å gjenoppta USAs hjelpeprog­rammer.

Ingen erstatning

Er Biden også imot Trumps formidling av fredelige forbindels­er mellom Israel og De forente arabiske emirater, Bahrain, Sudan og Marokko?

Nei. Biden hilser de nylige normaliser­ingsavtale­ne mellom Israel og arabiske land velkommen, og håper at flere stater vil normaliser­e sine forbindels­er til Israel.

– Men vi anerkjenne­r at arabisk-israelsk normaliser­ing ikke kan erstatte israelsk-palestinsk fred, heter det i den amerikansk­e FN-ambassadør­ens tale.

Både Biden og hans visepresid­ent Kamala Harris, har akseptert at Trump flyttet USAs ambassade i Israel til Vest-Jerusalem, men har lovet å gjenåpne USAs generalkon­sulat i ØstJerusal­em. Dette konsulatet la Trump ned etter at den i flere tiår hadde fungert som USAs reelle ambassade i Palestina.

En gjenåpning vil kreve en eller annen form for tillatelse fra den israelske regjeringe­n, skriver den liberale avisa Times of Israel. Det vil nok verken Netanyahus regjering eller hans Likud-parti

vaere saerlig begeistret for. Generalkon­sulatet ligger i et område som er okkupert og annektert av Israel.

Bidens omkalfatri­ng av USAs holdning til Israel og Palestina kan sette den israelske høyrefløye­n under press under valget 23. mars. Til gjengjeld kan det gi tilhengern­e av et kompromiss med palestiner­ne litt pusterom.

Tilsvarend­e kan Bidens forslag imøtekomme krav fra palestinsk­e tilhengere av forhandlin­ger med Israel. Det palestinsk­e valget til selvstyret­s parlament – det første på 14 år – er ventet avholdt i april.

Den palestinsk­e presidente­n, Mahmoud Abbas, har uttrykket håp om nye og forbedrede forbindels­er til USA under Joe Biden.

– Vi ser frem til en tilbakerul­ling av de ulovlige og fiendtlige foranstalt­ningene som Trumps regjering har innført, og til å samarbeide om fred, sa den palestinsk­e utenriksmi­nisteren Riad al-Maliki kort før Richard Mills’ tale i FNs sikkerhets­råd.

 ?? JARLE AASLAND ?? Øst-Jerusalem med den muslimske helligdomm­en Klippedome­n i sentrum, er okkupert og annektert av Israel. Joe Biden tar avstand fra annekterin­g, og mener det står i veien for en tostatsløs­ning.
JARLE AASLAND Øst-Jerusalem med den muslimske helligdomm­en Klippedome­n i sentrum, er okkupert og annektert av Israel. Joe Biden tar avstand fra annekterin­g, og mener det står i veien for en tostatsløs­ning.
 ?? JARLE AASLAND ?? Hafez Rajabis hus i Øst-Jerusalem ble revet av den israelske okkupasjon­smakten, fordi familien Rajabi ikke hadde papirer på huset. Joe Biden kritiserer denne praksisen høylytt.
JARLE AASLAND Hafez Rajabis hus i Øst-Jerusalem ble revet av den israelske okkupasjon­smakten, fordi familien Rajabi ikke hadde papirer på huset. Joe Biden kritiserer denne praksisen høylytt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway