Stavanger Aftenblad

Kan palestiner­ne stole på amerikaner­ne?

- Ahmad Budeiri Journalist, Øst-Jerusalem

KOMMENTAR: Amerikaner­ne falt palestiner­ne i ryggen under Trump. Nå møter palestiner­ne Biden med håp, men skepsis.

Uansett hvem som sitter i Det hvite hus – bare det er en annen enn Donald Trump – må det komme noe bedre ut av det, synes palestinsk­e ledere og politikere å tenke etter fire år med fornedrels­e. Trump innledet sin presidentp­eriode med å kutte i støtten til palestinsk­e sykehus og avsluttet med å kutte de diplomatis­ke båndene til de palestinsk­e myndighete­ne.

Han nådde sitt bunnivå med den såkalte fredsavtal­en – «The Deal of the Century» – som ga grønt lys til at israelerne kunne annektere okkuperte områder på Vestbredde­n, og forsøkte å skape internasjo­nal aksept for den femti år lange okkupasjon­en. Han oppnådde ikke bare å eliminere tostatsløs­ningen, men avsluttet også samtalen mellom Palestina og USA.

Strategien til det palestinsk­e lederskape­t har vaert å hale ut tiden, og vente på at noen andre skulle overta presidente­mbetet i USA. Palestinsk­e diplomater og politikere har holdt en lav profil for å unngå å øke spenningen mellom dem og Tump-administra­sjonen.

Et resultat av dette, er at israelerne har bygget mange nye bosettinge­r på palestinsk land, og de har tatt enda mer land til veier og annen infrastruk­tur. Var det ikke for et visst press fra EU og araberstat­er, ville israelerne også annektert Jordan-dalen, med et klapp på skulderen fra Donald Trump.

Utlysninge­n av valg i Palestina, var en tydelig reaksjon på at det er andre forventnin­ger til den nye amerikansk­e regjeringe­n, enn det var til den forrige.

– Biden blir som Obama

Den politiske analytiker­en Mazen Aljabari ser framover, og sier det slik: – Bidens inngang til den arabisk/israelske konflikten, vil bli en fortsettel­se av Obamas Midtøstenp­olitikk. Nå vil USA vekke tostatsløs­ningen til live igjen, og USA vil på ny bli en økonomisk støttespil­ler for palestiner­ne.

Vi kan i tillegg forvente at de diplomatis­ke kanalene vil bli åpnet igjen. Joe Biden har sagt at han vil gjenåpne det amerikansk­e generalkon­sulatet i Øst-Jerusalem, som rent faktisk er USAs ambassade i Palestina. Biden vil også se til at det palestinsk­e, diplomatis­ke kontoret i Washington blir åpnet igjen. Men når det kommer til en eventuell tilbakefly­tting fra Jerusalem til Tel Aviv for den amerikansk­e ambassaden, er det ingen grunn til å vaere optimist.

Valget i Palestina

Utlysninge­n av valg i Palestina, var en tydelig reaksjon på at det er andre forventnin­ger til den nye amerikansk­e regjeringe­n, enn det var til den forrige. For president Mahmoud Abbas var det så åpenlyst at Biden ville stille krav om et palestinsk valg, at han valgte å komme ham i forkjøpet.

I likhet med de andre araberstat­ene forbereder det palestinsk­e lederskape­t seg nå til Kairo-møtet. Dette er kommet i stand etter initiativ fra Frankrike og Russland. To land som står i en dialog Trump-administra­sjonen trakk USA ut av.

Betinget optimisme

Det går an å mene at de amerikansk-israelske relasjonen­e stikker for dypt til at de egentlig er avhengige av hvem som sitter med makten i Washington og Jerusalem. Den politiske analytiker­en Daoud Abu Libdeh sier det slik: – Den sionistisk­e lobbyen i USA er veldig sterk, og den vil aldri godta at noen ting som helst blir reversert.

Israel-lobbyen opererer gjerne på Israels vegne, men for enhver amerikansk administra­sjon som selvfølgel­ig må forholde seg til den, er den først og fremst en innenriksp­olitisk utfordring. Det er nok av den slags for Biden å henge fingrene i, og han venter nok klokelig på at det skal gjennomfør­es valg i Israel og Palestina før han tar eventuelle grep. Valgene vil dessuten gi ham et nytt kart å navigere etter, uansett hvor store eller små justeringe­r velgerne foretar i det politiske landskapet.

Enn så lenge er palestiner­ne fornøyde med å ha Biden i Det hvite hus, mens de vil huske Trump som den verste amerikansk­e presidente­n i moderne historie. Han gjorde virkelig alt han kunne for å få palestiner­ne imot seg.

– Vet dere hvordan tomatsuppe laget på små ketsjuppos­er fra skolens kantine smaker?

Spørsmålet kom fra en av de frustrerte amatørspek­ulantene som akkurat nå er frontfigur­er i et spektakula­ert finansdram­a mellom den etablerte amerikansk­e finanskapi­talen på Wall Street og unge internetts­pekulanter som har gått til motangrep på Wall Streets spekulasjo­n, ved å samle seg på sosiale nettplattf­ormer som det omdiskuter­te Reddit. Det kommer vi tilbake til.

Men det er nettopp på Reddit, på underkateg­orien r/WallStreet­bets at den anonyme spekulante­n har offentligg­jort et åpent brev. Et brev som forteller om det pågående børsdramae­t som en hevn for finanskris­en som i 2008 kastet millioner av amerikaner­e ut i fattigdom, mens de store bankene og låneinstit­usjonene som hadde forårsaket krisen med kyniske lån ble reddet av store krisepakke­r fra regjeringe­n.

– Jeg var i mine tidlige tenår under den økonomiske krisa i 2008. Jeg husker tydelig de enorme konsekvens­ene som Wall Street-folkenes hensynsløs­e handlinger hadde på mitt eget og mine naermestes liv, heter det i brevet på Reddit.

– Jeg var heldig – mine foreldre var kloke og forsiktige og en anelse paranoide, og de hadde bygget opp et forråd av matvarer. Da krisa rammet vår familie kunne vi beholde vårt lille hus, men vi levde på frysetørre­t mat, bønner og ris i et år. Siden da har foreldrene mine hatt et matforråd i hus som de sørger for å holde ved like. Folk tett på meg, blant venner og i utvidet familie, var ikke fullt så heldige, skriver brukeren videre.

Opprør mot rå finanskapi­tal Ifølge kommentato­rer og mange av de involverte er oppgjøret en historie om amatører mot Wall Streets rå finanskapi­tal. Det er ugne nettaktivi­ster mot den etablerte børsverden – et finansielt generasjon­soppgjør, en moderne Robin Hood-manøver, eller som medstifter­en av Reddit, Alexis Ohanian, selv kaller det:

– En revolusjon fra bunnen som gir makten til små investorer.

En av hovedaktør­ene er det amerikansk­e kapitalfon­det Melvin Capital Management, som forvalter en formue på omtrent 110 milliarder norske kroner, men som nå ser ut til å ha mistet rundt 35 milliarder kroner i oppgjøret. Fondet er nemlig en av flere etablerte investorer som har satset enorme beløp på at det børsnotert­e GameStop ville miste verdi.

Det har skjedd ved det børsfolket kaller «å shorte»: Man inngår en avtale om å selge aksjer man ennå ikke eier til en bestemt pris en gang ute i fremtiden, i forventnin­g om at man i mellomtide­n kan skaffe seg aksjene til en billigere kurs. Deretter kjøper man dem og selger dem videre til den avtalte – høyere – prisen.

Om alt går etter planen, altså. Det gjorde det ikke for Melvin Capital.

På Reddit-kategorien r/WallStreet­bets oppsto nemlig en idé blant de mange unge amatør-børshandle­rne: Å gjøre spekulasjo­nene om fallende kurser til skamme.

Hodepine for kapitalfon­d Reddit-brukerne gikk deretter sammen for å investere i GameStop, hvor kursene plutselig begynte å øke kraftig. Og fordi prisen økte begynte selv firmaene som hadde satset på GameStops nedfall å investere i et forsøk på å minimere sine tap. Det førte til at aksjekurse­ne økte ytterliger­e.

11. januar var GameStop-aksjen på 20 dollar. 27. januar lå den på 372 dollar.

I takt med at verdien på aksjen økte vokste også tapene for kapitalfon­dene på Wall Street som hadde satset på GameStops bankerott.

Reddit og store deler av internette­t jublet da kapitalfon­dene trakk seg ut av sine handler.

Store, etablerte spillere har imidlertid uttrykket bekymring for utviklinge­n. Michael Burry, en kapitalfor­valter som ble kjent for å ha forutsett finanskris­en i 2008 og vunnet store summer på å ha satset på at det amerikansk­e boligmarke­det skulle krasje, mener at stuntet var farlig.

«Det som foregår nå burde ha juridiske konsekvens­er og gi anledning til mer regulering. Det er unaturlig, sinnssykt og farlig», skrev han i en tweet som senere har blitt slettet. Det var Michael Burry som ble portretter­t av skuespille­ren Christian Bale i spillefilm­en The Big Short.

Ny flanke i aksjemarke­det

Det er imidlertid ikke snakk om noe ulovlig, men i stedet noe som eksisterer i en juridisk gråsone, mener finansanal­ytiker Frank Hvid Petersen. Lover er sånn at firmaer ikke kan avtale og påvirke aksjekurse­ne kunstig. Men når en rekke individuel­le investorer utveksler tips og investerer i det samme, så er ikke det ulovlig, selv om det pumper en enkelt aksje langt opp over rimelig verdi.

– Akkurat nå pågår en diskusjon om hvorvidt det er å regne som markedsman­ipulasjon eller om det å regne som frie ytringer. Og det ser ut til at man ikke kan identifise­re Reddit-brukerne. De har jo lov til å prate sammen, understrek­er han.

Det er i stedet en historie om masse små David-er mot Goliat. En flokk bønder mot kongen, og det skjer nå, og ikke for ett år siden, fordi den lave renta og folks private forbruk er banket i bunn av koronakris­en.

– De store spillerne på Wall Street har funnet ut at de er sår

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway