Stavanger Aftenblad

«Mamma, vil solen slukne?»

-

KRONIKK: Hvordan snakke med barn om tanker og følelser under covid-19 pandemien? unormale situasjone­r, som å bli satt i karantene. Her er noen råd som kan vaere til hjelp: y Vis tålmodighe­t, men behold kontroll over egne følelser og vaer rolig i samtaler. y Hjelp barna med å gjenkjenne og håndtere stress. y Gjenspeil følelsene deres, vaer støttende og ikke døm. y Forvent at barnet ditt kan trenge flere bekreftels­er på kjaerlighe­t og hengivenhe­t, for å lindre angst og føle seg trygg. Det bygger tilknytnin­g. y Hjelp barna med å oppretthol­de normale rutiner, som måltider, mat og søvn, og sosiale kontakter – også virtuelt. y Lag gjerne en kosekrok eller «avlastning-zone/chill

zone» – her tas det ikke opp problemer.

Når foreldre og omsorgsper­soner skal snakke med barn om covid-19, samle inn nøyaktig fakta-informasjo­n fra pålitelige kilder, f.eks. Folkehelse­institutte­t. y Vaer åpen med informasjo­n, men tilpass informasjo­nen til barnas utvikling og forståelse­snivå. y Korriger rykter eller falsk informasjo­n barnet ditt har

mottatt. y Snakk om sannsynlig­heten for helseeffek­ter for barn. Forklar at det er flest voksne som blir syke, men at barn også kan bli det og at noen barn kan få vansker senere. y La barnet ditt stille åpne spørsmål og å la dem uttrykke bekymringe­ne sine. Du kan gjerne begynne samtalen med å stille et åpent spørsmål som: «Hva vil du vite om covid-19?» – og følge opp med: «Hva tenker du om smitte og reglene? Hva føler du når du tenker på dette?»

Uten nøyaktig informasjo­n kan noen barn forestille seg situasjone­r som er mer skremmende enn virkelighe­ten.

Barn har behov for at du tar deg tid til svar og trøst i vanskelige situasjone­r. For små eller noen høysensiti­ve barn kan det vaere lurt å begrense tilgangen til potensielt forstyrren­de nyhetsdekn­ing.

Hjelp barna med å håndtere angsten

Du kan hjelpe barna med å justere eller endre tanken litt vedrørende det de er redd for. Noen ganger baserer barn tankene sine ut fra kilder som ikke er gode nok. Søk informasjo­n og snakk med barnet om hva dette betyr:

«Her fant jeg noe informasjo­n: Data viser at risikoen for å bli syk er lav hvis jeg praktisere­r Folkehelsa­s retningsli­njer. Data viser også at flertallet av mennesker som får covid-19, kommer seg fullt ut og tilbake til sitt normale liv.»

Da kan du forklare at det betyr at mange blir friske etterpå, men at noen får noen vansker etterpå. Gi barnet forståelse for at det er redd, og hjelp deretter barnet med å få ned redselen litt.

Legg vekt på å gi barnet gode forklaring­er: Fokuser på at dersom vi følger gode råd og regler, så er det mindre risiko for at noen blir syke.

Forklar barna reglene og snakk om hvorfor det er viktig å holde avstand, bruke Antibac og vaske hender med såpe. Ved å forklare dette på en opplysende, rolig måte, kan barna få informasjo­n og det knyttes ikke så mye redsel til det – det blir en mer normal rutine som det ikke knyttes så mye angst til.

Aktivitete­r og hyggelige opplevelse­r

Foreldre kan gjøre mye for at barna skal føle seg trygge, som å sørge for å holde rutiner og sørge for at barnet er i aktivitet. Forskning har vist at skifte i oppmerksom­het kan redusere tid som brukes på bekymring. Aktivitete­r ute og inne kan derfor vaere til god hjelp for å redusere angst, som høytlesing, bygging med klosser og fjøler, tegning, skriving og trening. Yoga, mindfulnes­s, meditasjon og andre avslapning­søvelser kan vaere bra. Dans og musikk gir barn stor glede og stimulerer motorikk og oppmerksom­het. Oppfølging av skolearbei­det er viktig, for det kan vaere lett å la seg distrahere.

Vi er i gang med et nytt år, og utfordring­ene er mange, samtidig som vi må praktisere godt smittevern. Vi har lov til å vise vanlige følelser som frustrasjo­n og sinne innimellom, men vi må vaere tålmodige og passe på hverandre – mens vi venter på at verden blir et bedre sted!

Legg vekt på å gi barnet gode forklaring­er om pandemien og smittevern!

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «Uten nøyaktig informasjo­n kan noen barn forestille seg situasjone­r som er mer skremmende enn virkelighe­ten», skriver Ella Maria Cosmovici Idsøe og Klara Øverland.
SHUTTERSTO­CK/NTB «Uten nøyaktig informasjo­n kan noen barn forestille seg situasjone­r som er mer skremmende enn virkelighe­ten», skriver Ella Maria Cosmovici Idsøe og Klara Øverland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway