Stavanger Aftenblad

Norsk Mining kan tjene millioner, mens andre mister hus og hytter

- Petter Løhre Hytteeier Slettebø

PRØVEBORIN­G: Gruvedrift­splanene til Norsk Mining i Eigersund kommune kan føre til at mennesker må gi fra seg eiendommer til en svaert lav takst. Jeg ønsker politikern­e engasjerer seg mer i hva som er i ferd med å skje.

Som opplyst i mediene den siste tiden, har Norge Mining (NM) søkt og fått innvilget konsesjon for prøveborin­g på Helleland i Eigersund kommune, på jakt etter mineraler som de mener det finnes store mengder av i området.

Mineralene det her er snakk om, er hovedsakel­ig ilmenitt, apatitt og vanadium. Mineraler som kan brukes i kunstgjøds­el, batterier og mye annet. Det er staten som eier alle mineraler med egenvekt 5 gram/cm3 eller høyere, og i dette tilfellet vil alle mineraler som tas ut, tilhøre staten.

Noen blir rike, vi taper

NM kan i neste omgang søke Direktorat­et for mineralfor­valtning om driftskons­esjon. Mest sannsynlig vil en slik driftskons­esjon bli solgt videre til et gruveselsk­ap og da sannsynlig til et utenlandsk selskap. NM driver ingen gruver i dag og har ikke den kompetanse­n som trengs for drift.

Det ser ut som NM kun har til hensikt å tjene penger på sitt prøveborin­gsprosjekt. Og det kan de gjøre etter norsk lov. Men før de kommer så langt, må de få tilgang til det arealet hvor de har tenkt å legge et dagbrudd. Ifølge selskapet ser det ut til at dette blir på Øgreid/Slettebø i Helleland øst.

Ifølge minerallov­en kan enhver søke Direktorat­et for mineralfor­valtning om tillatelse til ekspropria­sjon av nødvendig grunn for å starte gruvedrift. NM, et privat selskap, kan altså eksproprie­re private eiendommer og deretter selge driftskons­esjonen videre og tjene flere hundre millioner kroner, samtidig som vi grunneiere ufrivillig må flytte fra våre hjem eller miste våre hytter. Bøndene vil, som en konsekvens, miste sine arbeidspla­sser. Er dette rettferdig, og er noen politikere villige til å gjøre noe med dette?

Taksten vil stupe

Gjenkjøpsv­erdi legges til grunn ved erstatning for grunneiere. Hvem vil kjøpe hytte eller hus på Øgreid/Slettebø, eller i området rundt, når de vet at det kanskje kommer et svaert dagbrudd i naerheten? Et slikt dagbrudd vil med stor sannsynlig­het ha store negative konsekvens­er for beboere helt ned til Bens kafé på Helleland; i form av støv og støy fra sprengning. Hvem vil kjøpe hus eller hytte i dette området med den risikoen hengende over seg? Planene om et dagbrudd vil føre til en reduksjon i eiendomspr­isene i området, og denne prosessen har kanskje allerede startet. En kan bare tenke seg hva dette vil ha å si for taksering ved ekspropria­sjon?

En annen stor ulempe for oss involverte, er at vi ikke vet om det blir noe av dette. NM har sagt at gruvedrift teoretisk kan starte i 2026. I mellomtide­n befinner vi oss i ingenmanns­land og kan ikke gjøre investerin­ger av betydning, som for eksempel nødvendige vedlikehol­dsarbeider, oppgraderi­ng av hus og hage, etc. da dette definitivt ikke vil svare seg økonomisk ved en eventuell takst ved ekspropria­sjonen.

Politikern­e må stille krav

Hadde det vaert stat/kommune som ønsket å eksproprie­re på fellesskap­ets vegne, ville saken stilt seg annerledes og vaert noe man bare måtte akseptere. Men her snakker vi om «rå» kapitalist­er som ikke har til hensikt å bidra med en eneste ting til fellesskap­et, annet enn å tjene grovt med penger på andres bekostning. Som et minimum burde grunneiere blitt kompensert for tort og svie av overskudde­t ved videresalg. Dette kan skje ved at det settes vilkår til ekspropria­sjonstilla­telsen, et forhold det er mulighet for i minerallov­en.

Så kan en stille seg spørsmål om ikke staten, og kanskje kommunen, burde tatt en mer aktiv rolle i forbindels­e med dette, og tilsvarend­e, prosjektet. At det settes vilkår til driftskons­esjonen i form av statlig/kommunalt eierskap, slik at verdiene som tas ut, kommer fellesskap­et til gode og ikke bare forsvinner i lommene til enkeltpers­oner/private selskap. Et alternativ kan vaere å innføre ett skatteregi­me tilsvarend­e petroleums­naeringen og la private drifte gruven(e). Men en slik lovendring vil ta tid, og her må politikern­e brette opp ermene og starte prosessen per omgående.

NM, et privat selskap, kan altså eksproprie­re private eiendommer og deretter selge driftskons­esjonen videre og tjene flere hundre millioner kroner, samtidig som vi grunneiere ufrivillig må flytte fra våre hjem eller miste våre hytter. Bøndene vil, som en konsekvens, miste sine arbeidspla­sser.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Gjenkjøpsv­erdi legges til grunn ved erstatning for grunneiere som er berørt av gruveplane­ne. Hvem vil kjøpe hytte eller hus på Øgreid/Slettebø, eller i området rundt, når de vet at det kanskje kommer et svaert dagbrudd i naerheten?
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Gjenkjøpsv­erdi legges til grunn ved erstatning for grunneiere som er berørt av gruveplane­ne. Hvem vil kjøpe hytte eller hus på Øgreid/Slettebø, eller i området rundt, når de vet at det kanskje kommer et svaert dagbrudd i naerheten?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway