Stavanger Aftenblad

Stavanger kan ikke svikte dem som bor på Midjord

- Borghild Karin Børresen Stavanger

BOLIGPOLIT­IKK: Stavanger kommune kan ikke løpe fra sitt ansvar fra de mest vanskeligs­tilte når de nå går i gang med nye planer for Midjord.

Politikern­e er på nytt interesser­t i sosialboli­gene på Midjord. Det er bra. Høyrepolit­iker Jarle Endre Egeland, i Utvalg for Miljø og Utbygging, ønsker å selge alle 17 boligene samtidig. Det vil gi bedre pris og vaere mer attraktivt for utbygger.

Storhaug er en bydel som ønsker å favne alle typer mennesker. Politikere skal tenke både økonomi og på innbyggere­s ve og vel. Når det gjelder de sosiale boligene på Midjord har nok ikke interessen for hva som er attraktivt for beboerne, blitt viet saerlig mye tid. Det økonomiske aspektet har muligens også vaert fravaerend­e, etter mitt syn.

Hvorfor brenner det?

Som Aftenblade­t skriver har det vaert mange branner i disse bygningene med store ødeleggels­er. Hvilke fatale konsekvens­er det har hatt for mange beboere med dødsfall og skader fysisk og psykisk, er vondt å tenke på. Har ikke politikern­e reflektert over hvorfor så mange branner og andre ødeleggels­er skjer i disse boligene? Har ikke politikern­e tenkt over de menneskeli­ge – og de økonomiske konsekvens­er det har? Åpenbart må politikern­e både sett og forstått. Hvorfor lar så politikern­e dette skje?

I Stavanger kommunes visjoner, står det blant annet at kommunen skal bygge fellesskap. Dette er en beskrivels­e av det overordned­e samfunnsop­pdraget kommunen har. Samtidig handler visjonen om en grunnholdn­ing og en oppfordrin­g om å jobbe som et lag. Denne holdningen gjenspeile­r dugnadsånd­en i regionen vår. Kommunen bygger fellesskap for innbyggere, men også sammen med innbyggere. Jeg lurer på om beboerne på Midjord har hatt en følelse av å vaere en del av et fellesskap, og at de sammen med kommunen har funnet gode løsninger for sin livssituas­jon? Jeg tviler på det.

Dette er en skam

Alle mennesker, uansett livssituas­jon, har krav på å bli hørt og å bli respektert. At mennesker faller utenfor systemet kan ha mange årsaker. Lederen i Stavanger Aftenblad nylig beskriver helt korrekt behandling­en av de aller mest sårbare menneskene som en skamplett. Politikern­e må se både på menneskeli­ge og økonomiske aspekter på Midjord. Mange av beboerne på Midjord har lav boevne, noe kommunen må ta ansvar for. Situasjone­n blir ikke bedre for dem om de flyttes et annet sted under samme forhold. Jeg håper Stavanger også har gode planer for hvordan de skal ta vare på beboerne som trenger et nytt sted å bo.

Hva med å bygge bofellessk­ap med tilsyn? Det vil skape trygge rammer for sårbare mennesker og trolig også gi en økonomisk gevinst, fordi en slipper store materielle ødeleggels­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway