Stavanger Aftenblad

Ap viser igjen sitt sanne ansikt mot friskolene

- Hadle Rasmus Bjuland Nestleder i KrFU Henrik Halleland Gruppelede­r, Stavanger KrF og kommunalrå­d, Stavanger kommune

POLITIKK: Arbeiderpa­rtiet viser nok en gang sitt autoritaer­e kontrollbe­hov over mangfoldet i skolen. Vi burde heller heie frem alternativ til den offentlige skolen.

Dag Mossige (Ap) skriver i Aftenblade­t 26.01. at han vil strupe all økonomisk støtte til religiøse friskoler. Mossige er bekymret for hvordan friskolene kan utkonkurre­re den offentlige skolen i distrikter med mindre lokalskole­r. Men vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Ingen har tatt til orde for at friskoler skal konkurrere ut det offentlige, men vi mener friskolene er et viktig alternativ til den offentlige skolen for dem som selv ønsker en skole med eget saerpreg.

Det kan vaere argumenter som taler for avslag. Det må vaere gode vurderinge­r som ligger til grunn for etablering av friskoler i likhet med når vi starter andre skoler.

Lokalt frivillig arbeid

Det er tydelig at Mossige og Arbeiderpa­rtiet ikke er klar over hvilken verdi og gode ringvirkni­nger friskolene gir tilbake til byen sin. Dette er skoler som driver med lokalt frivillig arbeid, samler inn penger til bistandspr­osjekter og er et alternativ til den offentlige skolen med et eget saerpreg. Det burde heies på og ikke sparkes på slik som Arbeiderpa­rtiet tar til orde for nå.

Fjerner man den offentlige støtten, bidrar man til å innføre et klasseskil­le som jeg trodde ingen Ap-politikere var for. Forslaget som Mossige ønsker, vil føre til at kun de med mye penger vil ha mulighet til å gå på friskole.

Fungerer bra

Friskoleor­dningen fungerer bra i dag, og undersøkel­ser viser at kristne friskoler generelt har en like mangfoldig og sammensatt gruppe som den offentlige skolen. Det er ingenting som tilsier at ikke disse skolene fungerer som gode integrerin­gsarenaer.

Foreldre har rett til å velge oppdragels­e for sine barn i samsvar med sin overbevisn­ing. Denne retten presiseres i sentrale konvensjon­er i FN og i europeiske menneskere­ttigheter som handler om å sikre de muligheter foreldre og et mindretall i samfunnet har.

Toleranse handler først og fremst om å respektere de meninger og holdninger en selv ikke er enig i. Vi skal styrke og verne om den offentlige skolen, samtidig som vi skal styrke og verne om friskolene for å sikre et mangfold i skoletilbu­det. Vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig.

Foreldre har rett til å velge oppdragels­e for sine barn i samsvar med sin overbevisn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway