Stavanger Aftenblad

NHO og Naeringsfo­reningen strør sand i maskinerie­t

- Pål Morten Borgli Varaordfør­er i Sandnes (Frp)

KORONA: Det er veldig trist å se viktige institusjo­ner som NHO Rogaland og Naeringsfo­reningen i Stavanger oppkonstru­ere en koronaspli­ttelse som ikke finnes.

I denne uvirkelige perioden verden står i er det mye informasjo­n som innbyggere og naeringsli­v må ta inn over seg, og da er det viktig å ha gode medier og andre informasjo­nskanaler. I vår region har vi også klart det vi er gode på når det stormer, nemlig samarbeid. Så kom elefanten inn i rommet!

Vil gi skryt

Jeg vil starte med å gi skryt til alle de bedrifter som har tatt kontakt for å meddele oss folkevalgt­e viktige innspill, som vi kan ta opp i de fora der viktige avgjørelse­r blir tatt. Jeg vil også rette en takk til de økonomer som har svart på mine spørsmål om hva naeringsli­vet trenger aller mest i denne pandemien. For jeg som folkevalgt er ikke nødvendigv­is opptatt av å gjøre de upopulaere beslutning­ene som noen oppfordrer til, men jeg ønsker faktisk å gjøre de riktige beslutning­ene.

Vi har heldigvis veldig mange bedrifter som så muligheter og fikk et godt 2020, men det er også mange som har fått kjenne på nedstengin­g, raske endringer og tiltakspak­ker som ikke treffer. Vi må også som folkevalgt­e se muligheter samtidig som vi alle må følge situasjone­n rundt covid -19 på alvor.

Veldig trist

Vi har hatt både nasjonale og lokale forskrifte­r som må følges av oss alle, men de aller fleste har et ønske om en så normal hverdag som mulig. Vi har i alle år hatt et godt samarbeid om veldig mye på tvers av kommunegre­nser i Rogaland og NordJaeren, og det må vi fortsette å dyrke. Da er det veldig trist å se viktige institusjo­ner som NHO Rogaland og Naeringsfo­reningen i Stavanger oppkonstru­ere en koronaspli­ttelse som ikke finnes.

Jeg har alltid oppfattet dette som kunnskapsr­ike interesseo­rganisasjo­ner som jobbet for naeringsli­v, rammebetin­gelser og samhold på viktige områder i vår region, men nå ser vi dessverre at det er kommunestr­uktur som er det største problemet i dette fantastisk­e fylke vårt. Det er ikke lenger så viktig med naeringspo­litiske saker som areal, skattetryk­k, avgifter, planer, økonomi, samferdsel og alle de tingene vi tidligere jobbet sammen med NHO og Naeringsfo­reningen om.

Skape splid og ny debatt

Nå er det duket for å sette i gang haeren som kan skape litt splid og ny debatt om kommunegre­nser. Den gjorde folk seg ferdige med for få år siden, og nå må vi se fremover å dyrke det vi er best på. Jeg blir veldig skuffet over Harald Minge som lurer på om man må ha et hefte med oss når vi krysser grensene her på Nord-Jaeren, og selvsagt trenger man ikke det i vår teknologis­ke verden.

Det er heller ikke noe problem om Stavanger velger å gå i utakt med de 22 andre kommunene i Rogaland, og det er da ingen problem om Kilden og Kvadrat har forskjelli­ge åpningstid­er. Det har heller aldri vaert noe problem for NHO, meg kjent, at Stavanger har piggdekkav­gift stikk motsatt av oss andre. Og naeringsfo­reningen har aldri nevnt at man må få en brosjyre om eiendomssk­atten i Stavanger når man passerer grensen for å ta en bedre middag i fjåge Vågen.

Tåle ulike syn

Så derfor er det rett og slett usmakelig å brygge opp til regional konflikt bare fordi en kommune velger å holde treningsse­nter og ølkraner stengt noen få dager lenger enn de kommunene med lite eller ingen smitte. Vi må bygge opp om samarbeid i regionen om de store viktige sakene der vi må stå samlet så får vi heller tåle ulike syn i et moderne samfunn uten å starte en ny splittende kommunestr­uktur debatt.

Vi er altså 23 kommuner i Rogaland, og én eneste kommune har valgt å holde litt lenger på en forskrift, og det er uproblemat­isk for oss andre 22 kommuner. Når NHO Rogaland plutselig ønsker å holde lukkede dører fremfor aktivitet, er det noe annen lyd enn andre vi snakker med i NHO sentralt.

Men ok vi må respektere andres syn. Men denne utakten minner meg om rekruttsko­len der vi var rundt 40 i en tropp, og det var én fra Jaeren som til stadighet var i utakt. Vi trente til parade for kongen og sersjanten ble irritert og sa NÅ xxx må du laere å gå i takt med de andre. Da kom svaret: AEaeaeg? Det ae dei andre så slide …

 ?? RUNE VANDVIK ?? «Det rett og slett usmakelig å brygge opp til regional konflikt bare fordi en kommune velger å holde treningsse­nter og ølkraner stengt noen få dager lenger enn de kommunene med lite eller ingen smitte», skriver Pål Morten Borgli.
RUNE VANDVIK «Det rett og slett usmakelig å brygge opp til regional konflikt bare fordi en kommune velger å holde treningsse­nter og ølkraner stengt noen få dager lenger enn de kommunene med lite eller ingen smitte», skriver Pål Morten Borgli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway