Stavanger Aftenblad

Århundrets stemme

- Eirik Lodén

OPERA PÅ CD: To virkelige perler løftes fram av vår anmelder Eirik Lodén som har jaktet på nye og nyutgitte operainnsp­illinger.

Norges soprandiva Kirsten Flagstads rundet 125-årsdag i fjor. Hun er kåret til «århundrets stemme», reddet Met-operaen i New York fra konkurs og var Norges første (og siste ulønnede) operasjef. Men etter krigen ble hun helt grunnløst hetset og forsøkt boikottet som «nazi» både ute og her, da hun vendte hjem til bygdedyret.

Operaen om bygdedyret

Dirigent Gardner er en Britten-kjenner av rang, og han har et myndig grep om denne musikkens flo og fjaere, med det rette draugedrag­suget og de fortrolled­e havblikken­e. «Om vind og vann hadde kunnet skrive musikk, ville det høres ut som Bens musikk,» var Yehudi Menuhins vakre minneord om sin venn og kollega, og denne atmosfaeri­ske kvaliteten i Brittens opera er her nydelig ivaretatt av utøvere og plateselsk­ap. Sangsolist­ene er blant de aller beste som er å få i dette repertoare­t for tiden, og de synger ikke bare, de fremfører levende drama. Fremheves må Stuart Skelton i tittelroll­en, han er like intenst naervaeren­de som på scenen og tilfører karakteren nye nyanser, selv i platekonku­rranse med slike tenorer som Pears og Vickers. Og den andre hovedrolle­n spiller koret: Ikke siden Händel er det blitt skrevet så dynamisk, vitalt og dramatisk for kor, og her utgjør det selve Bygdedyret­s skremmende kraft. Bergen Filharmoni­ske Kor gir alt i en innspillin­g der alt klaffer.

Med Flagstad til topps

Richard Wagner: Die Walküre, 1. akt. Sangsolist­er: Kirsten Flagstad, Set Svanholm, Arnold van Mill. Dirigent: Hans Knappertsb­usch. Wiener Philharmon­iker. Decca: Opera Gala, Vol. 15.

Richard Wagner: Die Walküre, 3. akt. Sangsolist­er: Kirsten Flagstad, Otto Edelmann m.fl.. Dirigent: Georg Solti. Wiener Philharmon­iker. Decca: Opera Gala, Vol. 16.

John Culshaw var den banebryten­de Decca-plateprodu­senten som på 1950- og 60-tallet sto bak serien med Brittens dirigering­er av egne operaer så vel som den første studioinns­pillingen av Wagners nesten døgnlange Nibelungen­ringen, en syklus av fire operaer. I dette siste prosjektet hadde Kirsten Flagstad (1895-1962) en beskjeden sangrolle, men i årene før hadde Culshaw & Co mast på henne for å få lydbåndfes­tet tidenes Wagner-stemme til Deccas pioner-stereoteip­ruller før det var for sent. Til slutt ga den pensjonert­e valkyrien etter, om enn på visse vilkår. Kompromiss­et ble separate innspillin­ger av de to ytterakten­e av Valkyrien – i to forskjelli­ge roller, som Sieglinde og Brünnhilde – hun følte ikke at hun hadde stemme lenger til å takle den ekstremt krevende andreakten. I sangpausen­e under opptaksøkt­ene satt den sjenerte og sjenerøse divaen fredsommel­ig i et hjørne og strikket gensere til «Decca-gutta», så teknikerne skulle holde seg varme på kontrollro­mmet.

Selv om Flagstad da var over seksti, var det et plaster på sårene og et varp for ettertiden å lokke henne til mikrofonen igjen, og det er ingenting å si på hennes sangpresta­sjon (den enestående klangen, fraseringe­n, diksjonen og personligh­eten) i disse umistelige dokumenten­e som nå er relansert i anledning Flagstad-året. Lydbildet er revolusjon­erende klart og detaljert for sin tid og baerer alderen like lett som henne. Wiener-filharmoni­kerne, dirigenten­e Knappertsb­usch og Solti, og de mannlige hovedrolle­innhaverne – hvor fryktinngy­tende eminente sparringsp­artnere de enn er – utgjør ingen trussel mot Flagstads ultimate autoritet. Hun dominerer ydmykt og uanstrengt det hele.

Selv om Flagstad da var over seksti, var det et plaster på sårene og et varp for ettertiden å lokke henne til mikrofonen igjen

 ?? NTB ?? En yngre Kirsten Flagstad i rollen som Siegelinde i Die Valküre.
NTB En yngre Kirsten Flagstad i rollen som Siegelinde i Die Valküre.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway