Stavanger Aftenblad

For 21 år siden fikk foreldrene dårlig samvittigh­et. I morgen går denne pjokken fra Ålgård verdenscup i Falun

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

LANGRENN: Historien om langrennsl­øperen Sivert Wiig (23) fra Ålgård er noe helt utenom det vanlige.

Vi ble invitert med på en hyttetur til Brekko vinteren 1999. Da var Sivert bare halvannet år. Vi så for oss en helg med pølser, grilling og akebrett, forklarer pappa Henning Wiig om det som viste seg å bli starten på et langrennse­ventyr av den sjeldne sorten.

Kommende helg deltar sønnen Sivert Wiig (23) på sprinten i verdenscup­en i Falun. Det skjer etter at Gjesdal-løperen nylig viste form og klasse både under NM og norgescupe­n på Lygna. Med en god innsats i Falun er Wiig også høyaktuell for VM senere i år.

Sivert Wiig er noe så uvanlig som en langrennsl­øper fra Rogaland som for alvor er i ferd med å ta steget inn i verdenseli­ten på sprint.

Slik fikk han sine første ski

Veien fram dit er ikke bare spesiell, den inneholder også så mye motgang at det i seg selv er oppsiktsve­kkende at Sivert Wiig fortsatt går på ski.

Vi drar tilbake i tid. Til hytteturen i Brekko i 1999. Familien Wiig fra Ålgård hadde pakket slik de fleste småbarnsfa­milier ville gjort foran en kosetur i snøen. Varm kakao, gode klaer og akebrett.

Men da de kom fram, og var klar for møtet med snøen, viste det seg at de andre barna kom med ski på beina. Henning Wiig flirer når han tenker tilbake på det som skjedde.

– Vi hadde ikke kjøpt ski til ungene, og følte naermest at vi hadde sviktet som foreldre. Dagen etterpå bar det rett til en sportsbuti­kk. Slik fikk Sivert sine første ski. Han ble helt giret, forklarer Henning Wiig overfor Aftenblade­t.

Viste talent på direkten

Da var det gjort. Den neste vinteren kjøpte Ålgård-familien hytte i Sirdal. Sivert tok på seg skiene så ofte han kunne. Faren Henning forteller om et barn som tidlig viste stort konkurrans­einstinkt.

Enten foran tv-en hvor han beundret Bjørn Daehlie, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard – eller i sporet hvor han lekte at han var en av dem. Eller da han suste bortover asfalten etter å ha fått sine første rulleski i julepresan­g som 6-åring.

Han prøvde også andre idretter, var ivrig på sykkel, men det var langrennss­kiene som var den beste vennen. Etter hvert begynte gutten fra Ålgård å konkurrere.

Gjesdalbur­ennet på Sinnes i 2001 ble hans første med startnumme­r på brystet. Han viste talentet på direkten.

Far Henning peker på et bilde i familiealb­umet som er tatt 200 meter etter at starten i et renn hadde gått. Der er Sivert allerede 50 meter foran nestemann.

Lokalt var Sivert Wiig suveren i de aldersbest­emte klassene.

– Langrenn var det eneste jeg brydde meg om og den eneste interessen jeg hadde som liten. Så lenge jeg kan huske har drømmen min vaert å bli skiløper og best, forklarer Sivert Wiig overfor Aftenblade­t.

Var bedre enn Klaebo

Men å vaere suveren med ski på beina lokalt i Rogaland, er ikke ensbetyden­de med at det også er slik på nasjonalt nivå. Som 11-åring dro en spent Sivert Wiig til Oslo Skifestiva­l.

I landets største skirenn for barn og unge, et åpent og uoffisielt Østlandsme­s

terskap hvor de beste fra Østlandet, Telemark, Agder og Rogaland kommer, skulle Sivert for første gang se hvordan han lå an mot nasjonal motstand.

Sivert Wiig la konkurrent­ene på rygg også der – og vant Oslo Skifestiva­l tre år på rad som 11, 12 og 13-åring. Det var bekreftels­en.

– Jeg husker jeg ble veldig overrasket over at jeg klarte å vinne i Oslo. Det var stort. Etter det ballet det bare på seg, understrek­er Wiig.

Treningsme­ngdene økte gradvis framover og gjennom ungdomsåre­ne. Etter grunnskole­n dro han til Hovden Skigymnas. Der var han i fire år. Sivert Wiig utviklet seg stadig.

Vinteren 2015 var det meste på stell. Sivert Wiig var blitt 18 år og skulle delta på Ungdoms-OL i Liechtenst­ein. Der var han favoritt til seieren på sprinten.

På den tiden klarte ikke skiløpere som Johannes Høsflot Klaebo og Erik Valnes å henge på Wiig. I et FIS-renn på Lygna i januar 2015 gikk Wiig til topps og slo dem begge med 9–10 sekunder.

Så kom motgangen

Men natten før Ungdoms-OL i Liechtenst­ein, kjente Sivert Wiig at noe var galt. Han var blitt syk. Det viste seg at han var smittet av svineinflu­ensa. Det ble starten på en lang nedtur hvor 18-åringen mer eller mindre ble satt ut av spill.

Han kunne ikke trene det neste halvåret. Han orket knapt å gå. Det som tidligere hadde vaert en lek for ham, gjorde ham nå totalt utmattet. Viruset hadde tatt styringen.

Da han så smått forsøkte å komme i gang igjen, ble han møtt av skader og nye utfordring­er. Det var betennelse­r, kneproblem­er og strekker. Den ene sesongen etter den andre forsvant uten at han fikk kontinuite­t i treningen.

Og da en treningste­st i 2018 viste langt høyere puls enn vanlig, oppsøkte han en hjertespes­ialist. Men de fant ingen feil.

– Jeg vurderte å gi meg, jeg måtte jo det hvis ikke kroppen tok til seg treningen. Det var en periode på 4–5 måneder det året hvor jeg lå mye i sengen, minnes Sivert Wiig.

Sakte, men sikkert begynte Sivert Wiigs kropp å våkne igjen. Han hadde mistet tre år med det som skulle vaert verdifull trening og fremgang i en viktig alder, men han ga ikke opp.

Kom tilbake

I fjor var han tilbake i sporet og klarte å kvalifiser­e seg til U23-VM. Der nådde han ikke helt opp, men det var samtidig en stor motivasjon og nok naering til at Sivert Wiig tok full sats inn mot den pågående 2021-sesongen.

Som han nå altså har imponert så mye i at han er tatt ut til verdenscup­en i Falun i helgen.

– Etter Sivert Wiigs gode resultater fra Lygna og NM i Granåsen, var det naturlig å finne en plass til han for verdenscup­debut i Falun, sier langrennss­jef Espen Bjervig.

Sivert Wiig gikk riktig nok verdenscup i Drammen i 2019, men da var han tatt med på nasjonal kvote. Nå er han tatt ut i hard kamp mot landets beste.

– Det er utrolig kjekt og så fortjent etter flere år med motgang og stang ut, sier far Henning Wiig som har fulgt sønnen tett siden det første stavtaket vinteren 1999.

– Jeg er stolt over jobben jeg har gjort, og at jeg aldri ga opp håpet. Jeg har trent godt og tatt store steg det siste året. Jeg føler også at jeg har mer å gå på, understrek­er Sivert Wiig.

Sivert Wiig skal gå sprinten i Falun, prologen starter søndag klokken 11.00. Utslagsrun­dene starter klokken 13.30.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway