Stavanger Aftenblad

Gå praktisk til verks

-

LEDER: Over 55.000 unge står utenfor arbeidsliv­et. Det har en altfor høy pris, både menneskeli­g og samfunnsøk­onomisk.

–Norge har «hypa» altfor mye at det er teoretisk kunnskap som gjelder. Vi må få mye mer oppmerksom­het dreid over på fagarbeide­ren og den rollen fagarbeide­ren har i utviklinge­n av det norske velstandss­amfunnet, sier Jan T. Narvestad, direktør ved Rosenberg i Stavanger. Der tar de hvert år inn 25 laerlinger.

Rosenberg sier selv at de ikke får tak i nok norske fagarbeide­re når de skal ansette. Hos Nav Rogaland ser de at fagarbeide­re mangler over hele linja, dels fordi for få velger en slik utdanning, og dels fordi aktivitete­n er høy.

Narvestad tror for mange unge havner på feil utdannings­hylle, og holder fram at fagarbeide­re i Norge har stor påvirkning på sin egen jobb, og er etterspurt­e. Statistisk sentralbyr­å, SSB, anslår at Norge trenger rundt 100.000 fagarbeide­re fram mot 2035.

Vi har 200.000 arbeidsled­ige i Norge nå. Aller mest bekymrings­fullt er det at over 55.000 av disse er unge under tretti år, mange av dem helt uten arbeidserf­aring. Jo lenger man er på utsiden, jo høyere blir terskelen for å komme seg inn. Det har en høy pris. Her må alle som kan, gå praktisk til verks for å sette unge i kontakt med arbeidsliv­et.

Rogaland har lenge vaert blant de beste i landet på å skaffe laerlingpl­asser til yrkesfagse­levene. Dette arbeidet er helt avgjørende for at elevene ikke skal falle av lasset. Her har arbeidsgiv­ere innen industrien lenge vaert flinkere til å ta ansvar enn helse og omsorg.

Det ligger et stort, stort politisk ansvar i å satse nok og satse riktig her. Yrkesfag er naturligvi­s dyrere enn allmennfag – det trengs oppdatert utstyr, større lokaler, og faerre elever per laerer, for å kunne gi den opplaering­en som trengs. Regjeringe­n har gjort en innsats, for eksempel stilles det krav til at arbeidsgiv­ere må ha laerlinger for å få et offentlig anbud. De har gjort det lettere for elevene å skifte fra en retning til en annen, og de har gitt noen fag flere plasser. Det er et arbeid som må fortsette, hele tiden, i tett kontakt med dem som er tettest på – laerere på yrkesfag, og arbeidsgiv­ere med erfaring i å ta imot laerlinger.

Nav må også ha nok praktiske verktøy i skuffen. Folk må kunne omskoleres, og Nav må kunne sette dem i tett og langvarig kontakt med aktuelle arbeidsgiv­ere. Det skjer, men det er kanskje ikke nok.

Det må praktiske løsninger til, skritt for skritt, nå og hele tiden.

Vi kan ikke godta at så mange står på utsiden av arbeidsliv­et vårt, uansett teknologis­ke nyvinninge­r. Vi har ikke råd til det, verken som samfunn eller mennesker.

Det må praktiske løsninger til, skritt for skritt, nå og hele tiden.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Rosenberg Worley tar hvert år inn rundt 25 laerlinger. Kristoffer Cabrera Sanches Bøe er platearbei­derlaerlin­g.
JON INGEMUNDSE­N Rosenberg Worley tar hvert år inn rundt 25 laerlinger. Kristoffer Cabrera Sanches Bøe er platearbei­derlaerlin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway