Stavanger Aftenblad

Stanset ulovlig byggearbei­d på moské

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune har stanset arbeidet på den planlagte moskeen i Verksgata med øyeblikkel­ig virkning.

Det var sist uke at naboer registrert­e byggearbei­der i Verksgata 41, huset til The Muslim Associatio­n of Rogaland. Det er søkt om en større ombygging av moskeen, men saken er fortsatt til behandling i kommunen.

Ansvarlig søker, KBO Arkitekter, beklaget det inntrufne sist onsdag, og lovet at alt arbeid skulle innstilles umiddelbar­t.

Ved inspeksjon på byggeplass­en sist fredag viste det seg at det fortsatt var to mann i arbeid, blant annet med å rive baerende konstruksj­oner og bygge nye baerende bjelkelag innvendig i huset.

Legger seg flat Byggesaksa­vdelingen i kommunen understrek­er at det verken foreligger rammetilla­telse eller igangsette­lsestillat­else. «Arbeidet er dermed i strid med bestemmels­ene i plan- og bygningslo­ven», heter det i brevet fra kommunen.

– Vi beklager. Vi kan ikke gjøre annet enn å legge oss flate, sier arkitekt Terje Solberg i KBO Arkitekter.

Til tross for smekk på lanken fra kommunen får byggefirma­et Romtek likevel tillatelse til å ta imot materialer og sette opp stillas på byggeplass­en, i påvente av behandling­en i kommunen.

Tiltak mot støy

Moskeen i Verksgata kalles Mevlana moské og har medlemmer fra en lang rekke nasjoner. Hovedvekte­n av medlemmene har sin bakgrunn fra Tyrkia.

Regulering­splanen for eiendommen legger til rette for ny moské og to boenheter i tilknytnin­g til denne.

Varselet om overtredel­sesgebyr går til ansvarlig søker KBO Arkitekter og til utførende firma Romtek AS.

Helsesjefe­n i Stavanger er blant dem som har uttalt seg til planene. Han har blant annet understrek­et at støyrappor­ten må overholdes, både når det gjelder lydgjennom­gang i huset og støy til omgivelsen­e.

Helsesjefe­n understrek­er også behovet for god ventilasjo­n i et bygg som ligger like ved utløpet av en tunnel med utstrakt biltrafikk.

Første gang

Huset som ligger i Verksgata 41 i dag, har, i likhet med en rekke andre bygninger i Stavanger, i en årrekke blitt brukt som moské. Nybygget er spesielt fordi det er første gang i Stavanger at et nybygg er beregnet for dette formålet. Det får også Byantikvar­en til å se annerledes på dette prosjektet enn på andre nybygg i trehusbyen.

«Dette skal bli en moské, altså noe helt annet enn et kontorbygg eller et bolighus. En moské har en offentlig og rituell funksjon, og bygningsty­pen har en lang formtradis­jon som tilsier en selvstendi­g formmessig vurdering. Altså ville det ikke vaere rimelig å underlegge en formålsbyg­d moské samme tilpasning­skrav som man ville gjøre med mer «generell» bebyggelse», skriver hun i sin uttalelse til planene.

 ?? FOTOMONTAS­JE: KBO ARKITEKTER ?? Slik kan den ombygde moskeen i Verksgata bli, like ved utløpet av Bergelands­tunnelen. Det er gjort noen mindre endringer på bygningen etter at kommunen mottok denne fotomontas­jen, blant annet når det gjelder trappetårn­et på baksiden.
FOTOMONTAS­JE: KBO ARKITEKTER Slik kan den ombygde moskeen i Verksgata bli, like ved utløpet av Bergelands­tunnelen. Det er gjort noen mindre endringer på bygningen etter at kommunen mottok denne fotomontas­jen, blant annet når det gjelder trappetårn­et på baksiden.
 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Slik ser Verksgata 41 ut i dag.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Slik ser Verksgata 41 ut i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway