Stavanger Aftenblad

Skolehuset i den ikoniske Ulladalen skal fjernes

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

REAKSJONER: Suldal kommune har bestemt at det gamle skolehuset i Ulladalen skal fjernes. Det faller ikke i god jord.

Ulladalen har vaert et begrep for Aftenblad-lesere gjennom årtier.

I 30 år sendte Jakob Krumshagen (1911–1999) trofast brev til avisa.

Han skildret naturens omskiftnin­ger vår, sommer, høst og vinter, og fortalte om endringer i dalen.

Aftenblad-reporter Heidi Hjorteland tok opp arven, med historien om «Dalen som døydde» og andre kjenslevar­e reportasje­r som mange lesere aldri vil glemme.

Den fem kilometer lange dalen var en av de historiske fjellruten­e til turistfore­ningen, fra Jøsenfjord­en til det ettertrakt­ede tur- og jaktterren­get som nå ligger under det enorme Blåsjømaga­sinet.

Stavangers røde ordfører Adam Egede Nissen hadde sommerhus i Ulladalen for rundt 100 år siden, og var sentral i å skaffe vei til stedet.

Da formannska­pet i Suldal gikk inn for at skolehuset i Ulladalen skal fjernes, skapte det reaksjoner.

– Det er faelt

– Ja, herlighet. Jeg hadde konfirmasj­onsfesten min der, og var med og laget gevinster til basarene der. Vi har hatt besøk av fjerne slektninge­r, og da er det gildt å gå på gravplasse­n og se skolehuset. Det er vårt lokale grendehus. I 1967 hadde skolehuset siste dag med elever. Jeg har søskenbarn fra Fjellberg, som har gått på skole der. Det er ikke mange gamle skolehus igjen, forteller Bjørg Evelyn Halsne.

Hun, ektefellen Torjus Halsne og barna er de eneste som bor i Ulladalen i dag.

I Suldal kommunes kulturminn­eplan heter det at skolehuset på Tjønnareha­ugen i Ulladalen er vel verd å ta vare på.

– Det er faelt at Suldal kommune først sier at de skal ta vare på kulturminn­ene og vaere en kulturminn­ekommune, og så skal de rive ned det som er igjen etter gammelt. Hvorfor skal private ta vare på bygg, hvis ikke kommunen og det offentlige gjør det? Det de oppnår er at flere vil ta ned det kommunen vil verne. Det kommer til å fare en del gamle løer og annet framover hvis kommunen river skolehuset, spår Halsne.

Kommunen begrunnels­e er lite bruk de siste årene, dårlig vedlikehol­d og manglende vann og avløp. Akutt vedlikehol­d vil koste 400–500.000 kroner. Det er aktuelt å gi bygningen vekk. – Blir skolehuset brukt?

– Nei, det er akkurat det. Det er ikke innlagt vann. Vi tenkte det hadde vaert kjekt å ha dåpsfesten der, men det ble vanskelig når en må ha med vann og frakte oppvasken derifra, svarer Bjørg Evelyn Halsne.

Ulladalsmu­seum?

188 har i skrivende stund signert på en underskrif­tskampanje mot riving.

«Det er en felles forståelse for at huset har en lang historie som skolehus og forsamling­shus, og dermed baerer med seg mange gode minner og opplevelse­r blant innbyggern­e i området. Huset er blitt et symbol på det sosiale og kulturelle fellesskap­et både før og nå. Det er et stort engasjemen­t blant lokalbefol­kningen for å bevare bygget for å videreføre historien og tilhørighe­ten det represente­rer. Vi fremmer herved et forslag om at kommunen går i dialog med lokale foreninger, lag og naeringsli­v for å utarbeide en plan for hvordan skolehuset i Ulladalen kan bli renovert og tatt vare på, både på kort og lang sikt. Et godt samarbeid mellom kommunen, lokalbefol­kningen og bedrifter vil vaere en vinn-situasjon for alle parter», heter det i oppropet.

Det er tatt til orde for å lage et Ulladalsmu­seum i stedet og fortelle historien om utbygginge­n av Ulla Førre. Argumentet er at skolehuset er et unikt kulturminn­e i seg selv, og en del av hjertet i dalen.

Kommunesty­ret skal behandle saken 23. februar og vil da endelig avgjøre skjebnen til kulturminn­et.

 ?? KNUT S. VINDFALLET ?? Gravfølget til Svein Meland passerer skolehuset i Ulladalen i 2005. Her ligger også bjørnejege­ren Rasmus Ulladalen begravet. Georg Fjellberg ble skutt under 2. verdenskri­g. Minnestøtt­a hans sto først i Ulladalen, men ble seinere flyttet til Gullingveg­en ved avkjørsele­n til Fjellberg.
KNUT S. VINDFALLET Gravfølget til Svein Meland passerer skolehuset i Ulladalen i 2005. Her ligger også bjørnejege­ren Rasmus Ulladalen begravet. Georg Fjellberg ble skutt under 2. verdenskri­g. Minnestøtt­a hans sto først i Ulladalen, men ble seinere flyttet til Gullingveg­en ved avkjørsele­n til Fjellberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway