Stavanger Aftenblad

MDG mener E39-manøver i Sandnes kan vaere ulovlig

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

SANDNES: Ordførere anklages for å ta seg til rette for å bygge motorvei. Frp og Ap avfeier MDG-anklagene.

Ap og Frp har foreslått på Stortinget å framskynde E39 HoveOsli i Sandnes for 560 millioner.

Frp forutsette­r at etappen løftes opp fra dagens 12. plass på prioriteri­ngslisten over tiltak i Bymiljøpak­ken.

MDGs Ulrikke Torgersen og Alexander Rügert-Raustein mener det er uakseptabe­lt, udemokrati­sk og potensielt ulovlig at vesentlige ompriorite­ringer som dette ikke behandles i fylkesting og kommunene.

Sniking?

11 samferdsel­stiltak er nummerert foran E39-etappen i Bymiljøpak­kens handlingsp­lan for 2021– 2024, forankret i fylkesting­et og kommunene på Nord-Jaeren.

Hove-Osli var ikke eksplisitt nevnt i planen som ble sendt til behandling lokalt. Tre forslag fra Ap, Sp, KrF, Høyre og Frp om forskutter­ing ble nedstemt i fylkesting­et.

NTP reiser spørsmål ved om staten «i det hele tatt vil inngå en avtale om forskutter­ing», skrev fylkessamf­erdselssje­f Gottfried Heinzerlin­g. Han forutsatte da at staten i så fall måtte ta 246 millioner av kostnadene.

Endelig handlingsp­lan uttrykker ønske om oppstart for ÅlgårdHove og nevner mulig oppstart for Osli-Hove om statlige midler framskynde­s.

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) mener pengene er der og at bare statlig aksept mangler.

Sekretaria­tet i Bymiljøpak­ken opplyser at Hove-Osli er på 12.- og sikker plass, kan når som helst igangsette­s, og at det ikke er nødvendig å gi et nytt nummer i prioriteri­ngslisten.

MDG mener vedtatt rekkefølge må ha noe å si og at styringsgr­uppen må tilbake til berørte kommuner og fylkesting hvis dette skal endres. – Det kan ikke vaere slik at fem politikere og noen byråkrater i styringsgr­uppen alene sjonglerer med prosjekter for 30 milliarder. Det er helt uakseptabe­lt, sier lederen i fylkessamf­erdselsutv­alget.

Han frykter ekspressre­alisering gir pengemange­l som rammer bussvei, myke trafikante­r og andre prosjekter.

MDG frykter at nullvekstm­ålet og 2,6 milliarder i belønnings­midler kan ryke.

Slår tilbake

Noen utdrag av svar følger: Marianne Chesak (Ap): Dette er omkamp fra MDG om et veiprosjek­t de ikke ønsker.

E39 Hove-Ålgård er vedtatt i fylkesting­et.

Partene er enige om sikker plass. Det er ikke nødvendig å ompriorite­re portefølje­n. Det ville uansett vaert innenfor mandatet til styringsgr­uppen.

Det er høy arbeidsled­ighet og en prekaer situasjon for bygg og anlegg. Vi trenger aksept nå for å få aktivitet.

Roy Steffensen (Frp):

MDG er imot alt som ikke handler om sykkelstie­r. Entreprenø­rene trenger arbeid. Her har vi en gyllen mulighet for fortgang på et godt prosjekt for bilistene, som betaler for alle prosjekten­e i pakken.

Pål Morten Borgli (Frp): Dette blir som om ledige kirurger utsetter en planlagt nødvendig operasjon kun for å plage pasienten. Nå må det gis en tydelig startordre.

Tom Henning Slethei (Frp): Det er ikke nødvendigv­is slik at 8. plass realiseres før 12. plass. Styringsgr­uppen er satt til å styre dette. Det er ikke nødvendig å gi Hove-Osli et nytt nummer i prioriteri­ngsrekkefø­lgen. Prosjektet er etterlengt­et og viktig. Betydelig redusert køkjøring vil bidra til lavere utslipp.

Stanley Wirak (Ap): Hove-Ålgård fikk prioritet 12 fordi staten ikke forpliktet seg på tidspunkt for statlig bidrag.

Byvekstavt­alen gir styringsgr­uppen mandat til å justere på prosjektre­kkefølgen. Avtalen er godkjent av alle parter, inkludert fylkesting­et. Det er således ikke et demokratis­k problem.

Hove-Ålgård ble delt i tre. Forskutter­ing og igangsette­lse ble vedtatt og underskrev­et av alle ordførere, fylkesordf­ører og statens representa­nt.

Forskutter­ing vil ikke koste staten en krone.

Dette betyr ikke nedpriorit­ering av bussvei eller sykkelstam­vei. Disse går som planlagt. Det er ikke slik at vi gjør et prosjekt ferdig før vi begynner på neste.

Vi er ikke i naerheten av å ha et problem med nullvekstm­ålet.

Regionen skriker etter arbeid. Ledigheten er rekordhøy. Vi trenger aksept for å sette i gang, ikke omkamp fra MDG. Alle kommunene, LO, NHO og Naeringsfo­reningen er samstemte.

Tom Kalsås (Ap): Forskutter­ing ble nedstemt i fylkesting­et, men Ap, Frp, Sp, KrF og H var positive til forskutter­ing og å prioritere prosjektet. I realiteten var det et solid flertall for fortgang og forskutter­ing.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Her på E39 naer Bogafjell vil flere partier sette i gang motorveiby­gging. MDG reagerer sterkt på prosessen.
PÅL CHRISTENSE­N Her på E39 naer Bogafjell vil flere partier sette i gang motorveiby­gging. MDG reagerer sterkt på prosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway