Stavanger Aftenblad

Én milliard opp for Nortura gir utbyttefes­t for bøndene

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

OSLO: Norges største merkevareh­us innen kjøtt- og eggprodukt­er, Nortura, hadde et solid fjorår.

Selskapet omsatte for 24,7 milliarder og fikk et driftsresu­ltatet på 859 millioner. Eierne - eller bøndene om du vil - får 135 millioner på deling.

– Et solid resultat og en god løypemeldi­ng som viser at vi er på vei mot et nytt og sterkere Nortura, sier konsernsje­f Anne Marit Panengstue­n i en pressemeld­ing.

Norturas omsetning 2020 ble 24,7 milliarder kroner mot 23,7 milliarder i fjor, noe som ga et driftsresu­ltat før av- og nedskrivin­ger på 859 millioner kroner og en resultatma­rgin på 3,5 prosent, opp fra 3,2 prosent året før.

– Det har også vaert et godt år å vaere medlem i Nortura. Konsernsty­ret har i dag avsatt 135 millioner kroner til utbetaling av medlemskap­ital til våre eiere. Samtidig har Nortura utbetalt 64 millioner kroner mer i tilleggsyt­elser til våre medlemmer enn året før, sier styreleder Trine Hasvang Vaag.

Nøytrale korona-effekter Ifølge pressemeld­ingen har produktlan­seringer og kampanjer ført til at salget av Gilde

og Prior-produkter utviklet seg positivt gjennom året. «Gilde-salget steg med 4,8 prosent mens Prior solgte 6,8 prosent mer varer enn i fjor. God samhandlin­g med dagligvare- og industriku­nder førte til vekst og positiv utvikling i alle våre kundesegme­nter. Unntaket er det viktige markedet for hoteller, restaurant­er og storkjøkke­n (HoReCa) som falt 25,9 prosent som følge av restriksjo­ner som følge av smittevern­tiltak i perioden».

– Positive og negative korona-effekter utlikner hverandre. Vi har hatt betydelig økte ekstra kostnader i industrien som følge av smittevern­tiltak, samtidig som bunnen falt ut av HoReCa-markedet. Jeg er meget godt fornøyd med våre ansatte og at vi har greid å utnytte vår industriel­le fleksibili­tet ved å flytte varestrømm­en og verdiskapn­ingen fra HoReCa markedet og over til dagligvare og industri, sier Panengstue­n.

Ny konsernstr­ategi

Nortura vedtok i fjor en ny konsernstr­ategi for 2020-2023.

– Vi får allerede gevinster som følge av tiltakene. Målet er å legge til rette for økt lønnsomhet for våre eiere, råvareprod­uksjon i hele Norge, bedre vekstvilkå­r for egg og kjøtt, og et baerekraft­ig egg- og kjøttsamvi­rke, sier Panengstue­n.

Nortura er en av Norges største matproduse­nter - også kalt «bondens selskap» ettersom det er et samvirke eid av over 18.300 norske bønder.

 ??  ??
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Nortura omsatte for 24,7 milliarder i fjor.
TOMMY ELLINGSEN Nortura omsatte for 24,7 milliarder i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway