Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

-

straks står klart, er vi klare til å få enda flere vaksiner. Men vi vet jo omtrent bare hva vi får fra uke til uke, og ikke i et lengre perspektiv, sier hun.

I uke 8, neste uke, skulle Sandnes i utgangspun­ktet bare få nok vaksinedos­er til å gi andre dose med koronavaks­ine til personer over 75 år.

Tirsdag fikk kommunen likevel 700 vaksiner mer enn forventet, og skal derfor gi tilbud om vaksine til helseperso­nell som jobber på sykehjem neste uke.

– I går kveld fikk vi vite at vi fikk 700 doser av AstraZenec­avaksinen. Denne skal brukes på de under 65 år, og det gjør at vi kan vaksinere mange helseperso­nell neste uke, sier Selvikvåg.

I tillegg til AstraZenic­a får Sandnes 1340 doser med Comirnaty-vaksinen. Disse skal brukes til andre dose for dem som ble vaksinert i uke 5.

FHI har «beordret» Folkehelse­institutte­t (FHI) anbefaler at koronavaks­inen fra AstraZenec­a

gis til personer under 65 år uten saerlig høy risiko for alvorlig sykdom, og til helseperso­nell.

Årsaken er at AstraZenec­avaksinen i liten grad er testet på personer over 65 år. Det gjør at flere land ikke har ønsket å vaksinere eldre med denne vaksinen.

Det er FHI som har bedt kommunene om å gi dosene til helseperso­nell.

– Dosene med AstraZenec­avaksine som en rekke kommuner får tilsendt i uke 8, skal tilbys helseperso­nell – selv om det betyr at helseperso­nell får mer enn 20 prosent av totalt antall nye doser til kommunen, slik ordningen er ellers, sier Geir Bukholm,

smittevern­direktør ved Folkehelse­institutte­t.

Prioriteri­ngen for vaksinerin­g gjøres etter alder, men helseperso­nell blir samtidig høyt prioritert.

– 20 prosent av vaksinene går til helseperso­nell, og vi har så langt vaksinert cirka 400 av helseperso­nellet. Neste uke vil altså enda flere helseperso­nell få vaksinen, forteller Selvikvåg.

Denne uka vaksinerer Sandnes 350–400 innbyggere i aldersgrup­pen 85+ og 75–84 år. Målet er at alle i gruppa over 75 år skal ha fått tilbud om første vaksinedos­e innen uke 11, altså 19. mars.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway