Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

trenger å øve, på samme måte som brannmanns­kaper og helseperso­nell øver på krisehåndt­ering.

– Barneverns­ansatte må trene for å øke kompetanse­n til den enkelte medarbeide­r. Vi må trene på hva som er bra og riktig å gjøre før og under en slik krise. Og vi burde ha øvelser sammen med politiet, slik at vi kan laere av hverandre, sier Grønsund.

For å forebygge bruk av tvang og politimakt mot barn er tid, ressurser og kompetanse helt avgjørende, mener hun. Og viser til at den nye barneverns­reformen vil stille krav til kompetanse i barneverne­t, og gi arbeidsgiv­er ansvar for å bygge et solid og kompetent lag.

– Barneverne­ts praksis skal ikke vaere personavhe­ngig, sier Grønsund, som tror myndighete­ne nå har skjønt at de mest kompetente og flinkeste folkene skal ut i felten og ikke sitte på kontor.

Men Grønsund tror aldri barneverne­ts behov for støtte fra politiet vil forsvinne helt.

– Vi jobber inn mot familier med rus- og psykiatrip­roblematik­k. Vi vil møte barn som har lav terskel for å bruke vold. Det er utrolig viktig at det er trygt å gå på jobb. Og det er politiet som har mandat til å håndtere situasjone­r der ansatte og barns sikkerhet skal ivaretas.

– Åpenhet og kunnskap

Om 2800 politioppd­rag for barneverne­t på ett år er mye, kan hun ikke svare på. Hun etterlyser mer kunnskap.

– Slik kunnskap er svaert viktig. Vi trenger statistikk og forskning og gode samarbeids­modeller. Vi må få vite hvor mange oppdrag dette dreier seg om, hvor ofte og hvordan situasjone­ne utvikler seg. Mer kunnskap vil gi ansatte trygghet for hvordan de skal gå inn i situasjone­ne, og vaere nyttig for å utvikle kompetanse­n.

Hun mener barneverns­ansatte må forholde seg til at de har et offentlig mandat.

– Vi skal ha en praksis som er transparen­t og som gjør det mulig å evaluere og rette opp feil når det er nødvendig. Innsyn vil øke tilliten til de som utfører oppdragene. Da er det viktig at både barnevern og politi blir sett i kortene, sier Grønsund.

Bekymret for rettssikke­rheten?

– Er du bekymret for om barns rettssikke­rhet blir ivaretatt når tallet på politioppd­rag for barneverne­t er så høyt?

– Vi trenger kunnskap om dette, og så skal vi alltid ha fokus på barns integritet og rettssikke­rhet. Det er dette vi skal evaluere ut fra. Hvordan politiet skal håndtere situasjone­n når vi blir tilkalt, det bestemmer ikke vi, sier BiA-leder Anne Grønsund.

– Er barneverns­ansattes vurderinge­r bak en tilkalling til politiet så komplisert­e og vanskelige å forstå, at mediene bør holde seg unna?

– Det er viktig at dere har påpekt omfanget av politioppd­rag for barneverne­t. Men mediene kan ikke stå alene og analysere disse sakene. Dere har kommet med et oppspill, og utfordret myndighete­ne, som har sagt de vil se naermere på dette. Det er bra. For det trengs virkelig kunnskap og nasjonal oversikt over hva som ligger bak alle disse politioppd­ragene, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – De ansatte skal utøve skjønn i en situasjon som ofte er svaert kompleks. Det finnes ingen manual de kan slå opp i. Når det blir utøvd tvang, oppstår det ofte vonde situasjone­r for barna, de ansatte og folk som er vitner. Derfor er det høy terskel for å be om hjelp og bistand, Anne Grønsund.
– De ansatte skal utøve skjønn i en situasjon som ofte er svaert kompleks. Det finnes ingen manual de kan slå opp i. Når det blir utøvd tvang, oppstår det ofte vonde situasjone­r for barna, de ansatte og folk som er vitner. Derfor er det høy terskel for å be om hjelp og bistand, Anne Grønsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway