Stavanger Aftenblad

– Tilkaller bare politi når det er nødvendig

- Tove M.E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Arbeidspla­sser preget av vold og trusler. Komplekse og dramatiske situasjone­r. FO-leder Mimmi Kvisvik og BiA-leder Anne Grønsund mener barneverns­ansattes hyppige tilkalling­er av politi må sees i sammenheng.

– Årsaken til de mange politioppd­ragene er at institusjo­nstilbudet til barna ikke strekker til overfor de behovene barna har, sier Mimmi Kvisvik, leder av FO, de barneverns­ansattes største fagforenin­g.

– Jeg tror ingen barneverns­ansatte ber om bistand før de opplever at det er helt nødvendig, sier Anne Grønsund, leder av Barneverns­pedagogene i Akademiker­forbundet (BiA).

For en uke siden publiserte Aftenblade­t den første nasjonal statistikk­en om politiets oppdrag for barneverne­t. 2800 oppdrag utførte politiet for eller i tilknytnin­g til barneverne­t i 2019. I tillegg publiserte vi 100 historier om politimakt mot barn, i hovedsak basert på protokolle­r skrevet av barneverns­ansatte. Ettersom Barneombud­et og stortingsp­olitikere har kommet med sterke reaksjoner på avsløringe­n, har aktører tilknyttet barneverne­t etterlyst deres perspektiv. Hva er årsaken til de mange politioppd­ragene?

Vold og trusler i hverdagen

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t etterlyste Ine Haver, Ap-politiker og barneverns­arbeider, «de profesjons­etiske problemsti­llingene og de komplekse vurderinge­ne innen barneverne­t».

På sosiale medier skrev Elisabeth Gording Stang, professor i barnerett, at temaet politimakt mot barn må sees i sammenheng med «den virkelighe­ten mange ansatte i institusjo­ner lever i, der de utsettes for til dels alvorlig vold, trusler og i ekstreme tilfeller for drap.» Tematikken må videre sees i sammenheng med ressurser, kompetanse­krav, arbeidsmil­jø. Og «de utfordring­ene ansatte møter med ekstrem utagering, trusler og vold som en del av sin hverdag».

En Fafo-rapport fra i fjor viser at hele 76 prosent av alle ansatte ved barneverns­institusjo­ner har vaert utsatt for vold og/eller trusler i løpet av det siste året. Til sammenlikn­ing hadde 6,6 prosent av alle arbeidstak­ere i Norge vaert utsatt for vold eller trusler om vold i 2016, ifølge SSB.

Hvordan tilby et stabilt hjem? – Årsaken til de mange politioppd­ragene, er at institusjo­nstilbudet til barna ikke strekker til overfor de behovene barna har, sier FOleder Mimmi Kvisvik.

At myndighete­ne ikke tar tak i vold og trusler ved institusjo­nene, er en viktig årsak til det igjen, mener hun.

Kvisvik mener dette er et viktig bakteppe for å forstå hvorfor politiet hver dag utfører i gjennomsni­tt åtte oppdrag for eller i tilknytnin­g til barneverne­t.

– Det viktigste du kan tilby de mest utsatte og sårbare barna er stabilitet og forutsigba­rhet. Vi må tilby god kompetanse og nok fagfolk i kombinasjo­n med en stabil personalgr­uppe. Det må til for å skape gode og trygge institusjo­ner for dem som bor og jobber der. Det må til for å kunne drive forebyggin­g, og for å kunne hjelpe barn som er skadet og trenger både omsorg og behandling, sier Kvisvik.

– Men hvordan skal vi klare å lage stabile arbeidspla­sser, når tre av fire ansatte er utsatt for vold og trusler? spør hun.

Korona-tilsyn går foran FAFO-undersøkel­sen viser altså at de barneverns­ansatte er den yrkesgrupp­a i Norge som er mest utsatt for vold og trusler. FO gikk nylig ut i VG og forlangte at Arbeidstil­synet sørget for at kravet til en forsvarlig arbeidspla­ss blir innfridd. Men Arbeidstil­synet har stanset planlagte tilsyn rettet mot helse- og omsorgssek­toren. Årsaken er at de under pandemien prioritere­r tilsyn ved arbeidspla­sser med risiko for importsmit­te. Hovedfokus har vaert tilsyn ved fiskeindus­trien som skreifiske­t i Lofoten, Vesterålen og Finnmark.

– Arbeidstil­synet ser ut til å ha reist til Lofoten i stedet for å passe på sosialarbe­idere som slås halvt i hjel, sier Kvisvik til Aftenblade­t.

Hun mener Arbeidsmil­jøloven tilsier at arbeidsgiv­er og Arbeidstil­synet må skynde seg å undersøke kompetanse, bemanning og fysiske forhold ved barneverns­institusjo­nene. Og: Om institusjo­nene er tilrettela­gt for å utføre de oppgavene de faktisk er satt til.

– Bare når det er nødvendig

– Jeg tror ingen barneverns­ansatte ber om bistand før de opplever at det er helt nødvendig. Det sier leder av Barneverns­pedagogene i Akademiker­forbundet, Anne Grønsund.

Ingen barneverns­ansatte ønsker at situasjone­ne skal eskalere slik at de blir uoversiktl­ige og voldelige, understrek­er hun.

Men for å kunne forebygge tvang, trengs tid og ressurser. Det er lettere hvis man jobber med barn og familier over tid, sier hun. Og forklarer at akutte situasjone­r der konflikten­e eskalerer, er svaert komplekse.

– De ansatte skal der og da ta gode og riktige avgjørelse­r. De skal utøve skjønn i en situasjon som ofte er svaert kompleks. Det finnes ingen manual de kan slå opp i. Når det blir utøvd tvang, oppstår det ofte vonde situasjone­r for barna, de ansatte og folk som er vitner. Derfor er det høy terskel for å be om hjelp og bistand, mener hun.

– Politi må noen ganger bistå Grønsund har selv jobbet i barneverne­t. Hun husker at slike situasjone­r gikk inn på både politi og ansatte.

– Samtidig så jeg at politi kunne løse oppdrag på en god måte. De kunne komme inn og roe situasjone­r. Det fungerte godt når det var tydelig at vi hadde ulike roller.

Hun mener det er avgjørende at ansatte skal føle seg trygge for å gjøre en god jobb.

– Politiet må noen ganger bistå for at ansatte skal kjenne seg trygge, og for at vi skal få gjort jobben vår.

Hun mener det varierer hvor ofte ansatte i barneverne­t står i situasjone­r der de vurderer å ringe politiet.

– Noen ansatte opplever tilspissed­e situasjone­r én gang i året, andre 20 ganger i året. Jeg tror det er lettere å bli stresset og kjenne på behovet for støtte hvis man ikke har fått trening, sier hun.

FAFO-undersøkel­sen viser altså at de barneverns­ansatte er den yrkesgrupp­a i Norge som er mest utsatt for vold og trusler.

– Bør ha øvelser sammen

Hun mener ansatte i barneverne­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway