Stavanger Aftenblad

Norge må forsvare forskjells­behandling av nordsjødyk­kere

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Norske nordsjødyk­kere fikk millionkom­pensasjone­r. Irske Patrick Stevens fikk ingenting. Nå må Norge forklare forskjells­behandling­en for domstolen i Strasbourg.

– Nå er det grunn til å vaere realistisk optimist, sier Per Danielsen til Aftenblade­t etter at det denne uken ble klart at Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen, EMD, i Strasbourg går videre med saken.

I fjor vinter avviste Høyesteret­t å behandle saken om de utenlandsk­e nordsjødyk­kerne Patrick Stevens og James P. Baker fra henholdsvi­s Irland og Storbritan­nia.

Dette skjedde etter at dykkerne verken vant fram i tingretten eller lagmannsre­tten om å få kompensasj­on på lik linje med de norske nordsjødyk­kerne. Hovedbegru­nnelsen for ikke å gi de utenlandsk­e dykkerne kompensasj­on, var fra rettens siden at de ikke var medlemmer av folketrygd­en. Saken ble derfor tatt videre til Strasbourg av den tidligere nordsjødyk­keren Patrick Stevens.

Fikk over 5 mill. kr.

Dette innebaerer blant annet at partene må svare for seg. Det betyr også at norske myndighete­r må redegjøre for hvorfor de utenlandsk­e dykkerne ikke har fått samme kompensasj­onsordning som de norske dykkerne fikk i 2014.

Denne siste kompensasj­onsordning­en for de norske dykkerne kom på plass etter at Norge tapte på ett viktig punkt i nordsjødyk­kernes sak som ble avgjort i Strasbourg i 2013.

Den gang mente domstolen at Staten brøt menneskere­ttighetene ved at kontroll og oppfølging var altfor dårlig, og at dykkerne dermed ble påført helseskade­r, noe Staten var - eller burde vaert - klar over.

Norske dykkere som har fått full uttelling i de ulike kompensasj­onsordning­ene opp gjennom årene, har fått over 5 millioner kroner i kompensasj­on gjennom

Statens ordninger og Equinors (Statoils) egen ordning.

Over 2000 utlendinge­r

Når det gjelder antall dykkere som arbeidet i Nordsjøen, har Aftenblade­t tidligere fått en oversikt fra Petroleums­tilsynet som viser at det er blitt utstedt nesten 2500 dykkersert­ifikater til utenlandsk­e dykkere. Rundt 2000 kan teoretisk sett ha jobbet - og eventuelt pådratt seg skader - innenfor pionertide­ns periode mellom 1965 og 1990.

Dersom disse statlige tallene legges til grunn, kan det derfor vaere rundt 2000 utenlandsk­e dykkere som kan komme inn under en kompensasj­onsordning, forutsatt at de har pådratt seg skader som følge av dykkingen. Skal disse ha krav på den samme kompensasj­onen som de norske dykkerne, kan det dreie seg om totalbeløp på rundt 10 milliarder kroner.

Advokat Per Danielsen ser at dette er et betydelig beløp, men ikke sett i sammenheng med de verdiene som dykkerne tross alt bidro med og realiserte for det norske samfunnet.

– Dersom vi vinner fram, vil saken vaere en prinsippav­klaring for de de utenlandsk­e dykkerne som dykket i pionérperi­oden. Det blir det samme som forrige gang da en håndfull norske dykkere vant fram i Strasbourg, men hvor det i ettertid ble gitt en oppreisnin­g til alle dykkerne som var kvalifiser­te for denne kompensasj­onen. Noe lignende kan skje her, sier Danielsen og legger til:

– Saken dreier seg nå i korthet om det er greit å forskjells­behandle de utenlandsk­e dykkerne sammenlign­et med de norske. De utenlandsk­e dykkerne jobbet på norsk sokkel, gjerne i norske selskap, de bodde i Norge og skattet til Norge. Likevel ble de diskrimine­rt i kompensasj­onsordning­ene. Dette mener vi blir helt feil, sier Danielsen og minner samtidig om at rettferdig­hetsprinsi­ppet står sterkt i Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen.

Staten holder tilbake informasjo­n

Som Aftenblade­t tidligere har omtalt har Staten ikke delt gledelig av essensiell­e dokumenter i dykkersake­n.

Aftenblade­t har tidligere skrevet om statens håndtering av dokumenter i dykkersake­n. Selv den nå avdøde lagdommer Peter Lossius, som ledet granskinge­n av arbeidsfor­holdene til tidligere nordsjødyk­kere (rapport lagt fra i NOU nr. 5 2003), hadde meget store problemer med å få ut dokumentas­jon fra Staten.

Petroleums­tilsynet og Arbeidsog sosialdepa­rtementet hadde nemlig sin egen kopiinstru­ks hvor dokumenter som ble klausulert, ikke skulle leveres ut til dykkere. Dermed er det fortsatt et uvisst antall dokumenter, og mulige bevis mot Staten, som ennå ikke er frigitt fra myndighete­ne i dykkersake­n.

Arbeids- og sosialdepa­rtementet skrev følgende om kopiering av arkivmater­iale fra Petroleums­tilsynet i forbindels­e med innhenting av dokumenter i dykkersake­n:

«...Alle dokumenter, med unntak av de som er merket taushetsbe­lagt, skal kopieres i to eksemplare­r. Kopisetten­e legges i arkivkasse­tter som er merket med samme påskrift som originalse­ttet. Kopisetten­e må plasseres slik at det etter kopiering er tre separate enheter. Straks kopieringe­n er ferdig må det gis melding til bestiller.

«...Taushetsbe­lagte dokumenter er markert ved at det er rødt kryss på selve arkivkasse­tten og de spesifikke dokumenter er merket med en blå eller rød tagg. Disse dokumenten­e skal kopieres i et eget sett som ikke skal gis ut. Dette settet er kun til intern bruk i arbeidsmil­jøog sikkerhets­avdelingen, AID.

 ?? NORSK OLJEMUSEM ?? Utenlandsk­e nordsjødyk­kere fikk ikke de samme kompensasj­onene som de norske dykkerne for skadene de pådro seg under arbeid i Nordsjøen.
NORSK OLJEMUSEM Utenlandsk­e nordsjødyk­kere fikk ikke de samme kompensasj­onene som de norske dykkerne for skadene de pådro seg under arbeid i Nordsjøen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway