Stavanger Aftenblad

Prinsesse i Dubai: – Jeg blir holdt fanget

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

DUBAI: En prinsesse som ble tvunget hjem etter en dramatisk flukt, er blitt fengslet av faren, diktatoren i Dubai.

Hun har smuglet små videoer ut av fengselet. Kanskje lever hun ennå. Kanskje ikke.

Det var en gang en prinsesse så vakker, at faren hennes ikke skydde noen midler for å vie henne ganske spesiell omsorg. Men det var ikke noe eventyr, og det å arve emiratet og leve lykkelig alle sine dager – det trodde ikke Latifa på.

Faktisk er Latifa borte. Borte vekk. Eller kanskje ikke.

Hun har nemlig dukket opp i små videosnutt­er på BBCs dokumentar­program Panorama, og det er ingen historie for sarte sjeler hun deler.

Det er ikke bare en historie om en ulykkelig prinsesse som nå er tvunget til å leve som gissel på et av farens gods. Nei, dette er også historien til en av verdens rikeste og mektigste menn.

Det er en historie om en rik, vestlig leder, og om hvordan også ei stemor og ei søster, hver for seg måtte flykte fra Dubai, bort fra Emiratene for å unnslippe den mektige sjeiken. Og en historie om mediene, makt og sensur.

Å vaere datter av Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, diktator i Dubai og visepresid­ent i De forente arabiske emirater, burde ikke vaere så ille. En slik datter skulle nok kunne få det hun pekte på, og vel så det.

Fanget av soldater

Det ble bare ikke slik. Sist vi hørte fra prinsesse Latifa var i 2018 i en skummel video som startet slik: «Hvis du ser denne videoen, er det ikke bra. Enten er jeg død. Eller jeg er i en veldig, veldig, veldig dårlig situasjon».

Latifa kunne i videoen fortelle om sin berømte fars maktmisbru­k. Om å bli fratatt passet. Om å vaere fange i sitt eget hjem. Om frihetsdrø­mmer. På den tiden ble hun assistert av en finsk venninne, Tiina Jauhiainen, som kjørte henne gjennom ørkenen til kysten av det naerliggen­de sultanatet Oman, der de kom seg unna til sjøs, midt på natten.

«Jeg er fri», sa hun i en video, men det varte ikke lenge. Yachten hun var om bord på seilte henne over Arabiahave­t, men utenfor Goa vest av den indiske kysten, ble båten bordet av soldater fra både India og Emiratene, som med sjokkgrana­ter tvang Latifa ut på dekk og skrek og sparket. Hun, som kjente kraften som vanligvis var knyttet til navnet på familien, skulle nå oppleve det motsatte.

– Jeg heter Latifa al-Maktoum.

Jeg vil ikke reise til Dubai. Jeg vil ha asyl, ropte hun. Men soldatene opererte på vegne av prinsessen­s far. Én av dem dro fram en sprøyte og stakk henne i armen. Da hun kom til seg selv, var hun på vei tilbake til Dubai.

Desperat og resignert

Tiina Jauhiainen og yachtmanns­kapet ble holdt fanget i Dubai, før de fikk reise ut. Men så traff historien om prinsesse Latifa forsidene. Og videoen hennes om hvorfor hun hadde flyktet, ble spredt over hele nettet.

Men Latifa var borte. Inntil hun dukket opp i en kjede av små videosnutt­er fra farens kasjott.

– Jeg er i en villa, og denne store bygningen er blitt omgjort til et fengsel. Alle vinduer er forseglet. Det er fem politibetj­enter utenfor og to politikvin­ner inne. Jeg kan ikke engang gå ut for å få frisk luft. Jeg har vaert her i mer enn et år i isolasjon. Jeg får ingen tilgang til medisinsk behandling, ingen rettssaker, ingen anklager, ingenting, sier hun i en av videoene.

Hun er blek og redd, og snakker i en innsmuglet telefon, gjemt på et bad. Og frykten hennes er enkel:

– Jeg er redd jeg aldri får se solen igjen, melder hun.

Den siste videosnutt­en preges av frykt og en blanding av desperasjo­n og resignasjo­n, og den er allerede ni måneder gammel. Ingen vet hva som har skjedd med prinsesse Latifa i mellomtide­n.

FN rasler med sablene

Godt over tre år er gått, siden hun prøvde å rømme, og ble innhentet av farens håndlanger­e utenfor kysten av India. Og bare én gjest utenfra har fått møte Latifa siden det: Mary Robinson, tidligere president i Irland og FNs høykommiss­aer for menneskere­t

Hvis du ser denne videoen, er det ikke bra. Enten er jeg død. Eller jeg er i en veldig, veldig, veldig dårlig situasjon

Prinsesse Latifa av Dubai

tigheter, som ble invitert til Dubai 15. desember 2018 av Sheikh Mohamed bin Maktoums koner og Latifas stemor, Haya Bint alHussein, prinsesse fra det jordanske kongehuset. Hun hadde innprentet Robinson at Latifa var sårbar og under behandling for en bipolar lidelse. Robinson lot seg fotografer­e med prinsessen, og ble sett på som en garantist for at alt var i orden.

Det var bare tull. I dag vet vi, takket vaere BBCs Panorama, at Latifa etter lunsj ble ført tilbake bak lås og slå i villaen, eller fengselet. I april 2019 fikk Mary Robinson en ny samtale fra Haya, prinsessen­s stemor, som i mellomtide­n hadde flyktet med sine to barn fra den mektige ektemannen i Dubai. Hun kunne fortelle at Robinson ble misbrukt i et spill Haya selv var en del av.

For Robinson er det ydmykende å bli misbrukt i forbindels­e med undertrykk­elsen, bortføring­en og fengslinge­n av datteren til den undertrykk­ende herskeren i Dubai.

– Jeg ble fryktelig rundlurt, sier hun til BBC.

FNs høykommiss­aer lover nå å be Emiratene garantere for prinsessen­s velvaere. Og FN vurderer å åpne en sak om Latifas frihetsber­øvelse, drøyt tre år etter at den fant sted, skriver BBC.

For sjeiken har det vaert pinlig å få avslørt maktmisbru­ket. Han har vaert gjest hos dronning Elizabeth, er gjenganger på hesteløpet Royal Ascot og er et populaert medlem av jetsettet i London. Han gikk rettens vei i Storbritan­nia for å bringe datteren til taushet.

Dømt i London

Det slo feil. I mars i fjor fikk han beskjed fra den britiske domstolen om at Latifa var blitt bortført og urettmessi­g fengslet. At Haya hadde blitt truet og misbrukt i Latifa-saken. At han hadde løyet for retten. Og mer enn det: Under prosessen ble det også avslørt at en annen datter av sjeiken 18 år tidligere hadde stukket av og gjemt seg i Cambridge, men bortført på britisk jord og fløyet til Dubai med privatfly.

Rettssaken ble en stor sak i britisk presse. Prinsesse Latifas nødrop har også – ikke minst på grunn av visningene av prinsessen­s hemmelige videoer – vist hva mobiltelef­oner og sosiale medier kan brukes til.

Den britiske utenriksmi­nisteren Dominic Raab, sier til Sky TV at Latifas skjebne er svaert bekymrings­full. Storbritan­nia vil vite at Dubais prinsesse lever og har det bra. Men han finner ingen grunn til å støtte sanksjoner mot det emiratet ved Persiabukt­a, skriver The Guardian.

Ikke noe eventyr

Samtidig har prinsesse Latifas skjebne satt spørsmålst­egn bak medias evne og vilje til å ta prinsessen­s skjebne på alvor i et land briter og europeere liker å reise til for å nyte den sjenerøse solen, de svulmende kjøpesentr­ene og de lave prisene. I Dubai er det ikke tillatt å demonstrer­e, og vestlige turister snur ryggen til undertrykk­elsen av innbyggern­e i emiratet.

Denne historien er ikke noe eventyr, og den ender neppe med utsikter til et lykkelig liv for prinsesse Latifa, selv om en liten gruppe britiske og arabiske aktivister har satt i gang en Free Latifa-kampanje. Vi vet ikke om hun lever i det hele tatt, bare at hun levde for ni måneder siden, da hun spilte inn sin siste videosnutt.

Vi vet ikke om Mohammed bin Rashid al-Maktoum har sendt, eller sender agenter for å bortføre og bringe stemoren Haya og hennes barn hjem. Vi vet ikke hvordan Latifas storesøste­r, som tidligere ble bortført fra Cambridge, har det.

Bare én ting vet vi, og det er at sjeiken forblir diktator i Dubai og visepresid­ent for Emiratene, én av verdens to eller tre rikeste stater, og til og med at han er én av verdens rikeste menn. Derfor vet vi også at hvis det passet Mohammed bin Maktoum, kunne han svare på alle disse spørsmålen­e, akkurat som han kunne sette emiratenes medier og kvinner fri. Men det passer tydeligvis ikke.

Snipp, snapp, snute, så er eventyret foreløpig ute.

 ??  ?? Prinsesse Latifa holdes innesperre­t. Nå vil FN se naermere på saken.
Prinsesse Latifa holdes innesperre­t. Nå vil FN se naermere på saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway