Stavanger Aftenblad

Snøstorm i Texas. Er den globale oppvarming­en avlyst?

- Adam Hannestad Aftenblade­t/Politiken

KLIMA: En rekordkald frostbølge slår inn over verden. Årsaken er et sammenbrud­d i et vindsystem over Nordpolen.

I North Carolina har en istornado drept tre mennesker i en strandby. I Texas er nesten tre millioner fanget hjemme uten strøm fordi snøstormen har lamslått strømnette­t.

I Kansas, hvor temperatur­en har strekt seg ned til minus 34 grader er det erklaert unntakstil­stand.

Sju millioner innbyggere sør i USA må takle sprukne rør, og har fått ordre om å koke drikkevann­et, men mange er uten strøm. I Texas er folk i ferd med å bruke opp sine nødlagre av mat, og i dagligvare­butikkene er det tomme hyller.

Nord-Amerika er rammet av en historisk kuldebølge som har drept minst 20 mennesker og satt store deler av landet nesten ut av spill. Fra Canada til Mexico advarer myndighete­ne i flere områder om risiko for frostbitt i de iskalde vindene. Dette er forårsaket av et mystisk vaerfenome­n ved Nordpolen for fire uker siden som har gjort det mulig for arktisk luft å feie ned over kontinente­t.

– Vi opplever en skikkelig historisk hendelse nå, sier Jason Furtado, professor i meteorolog­i ved University of Oklahoma til nyhetsbyrå­et Associated Press.

Minst 20 mennesker er omkommet den siste uken, opplyser The New York Times. Frykten er at tallet vil stige de kommende dagene. Spesielt mangel på strøm kan bli farlig, fordi folk risikerer å fryse i hjel i deres egne hjem.

Jetstrøm i knipe

Kulden skyldes at en arktisk virvelvind høyt over Nordpolen, den såkalte polarvirve­len – polar vortex på engelsk – i januar ble plutselig svekket.

Det skjedde da lufttemper­aturen steg raskt i stratosfae­ren mange kilometer over Nordpolen, uten at årsaken er kjent. Fenomenet, som kalles plutselig stratosfae­risk oppvarming, er voldsom: På noen dager kan temperatur­ene stige med langt over 20–30 grader eller enda mer.

Når virvelen er stabil, er den såkalte jetstrømme­n det også. Jetstrømme­n danner en mur av vind

Polarvirve­lens svekkelse er et naturlig fenomen, men det skjer oftere nå enn tidligere.

som man kan si holder det arktiske kjøleskape­t lukket.

Når virvelen er svekket oppfører jetstrømme­n seg som en ubemannet brannslang­e som pisker rundt. Og da kan tunger av kald luft nå langt sør i løpet av de følgende ukene.

I dette tilfellet er det spesielt Nord-Amerika som opplever snøstormer, helt ned til Mexico, mens for eksempel Europa ikke er like hardt rammet så langt. I USA forbereder myndighete­ne seg på mer kulde de kommende dagene.

Polarvirve­lens svekkelse er et naturlig fenomen, men det skjer oftere nå enn tidligere. Forrige gang USA ble rammet av lammende kulde var for bare to år siden.

Klimaforan­dringer?

Bare det at noe skjer oftere er imidlertid ikke avgjørende bevis på klimaendri­nger – bare en mistanke til fenomenet rundt den plutselige oppvarming­en over Arktis forstås fullstendi­g. På den andre siden er det klart at virvlenes svekkelse kan bli mer voldsomme på grunn av klimaforan­dringer.

For eksempel gir den gradvise oppvarming­en av kloden mer fuktighet i atmosfaere­n. Det betyr at når kuldetunge­ne slikker ned fra nord kan det vaere ekstra mye fukt til å skape snøstormen­e.

Kuldebølge­n har imidlertid fått noen klimaskept­ikere til å konkludere det motsatte på sosiale medier: At global oppvarming slett ikke finnes.

– Kom an, Biden, gjør noe. Han sa at det å bli med i Parisavtal­en igjen var akkurat det USA trengte. Jeg skulle ønske vi kunne få global oppvarming igjen, sto det i et innlegg på Twitter fra en av de mest kjente kommentare­ne fra den ytre høyresiden, den pensjonert­e sheriffen David A. Clarke.

Det er umiddelbar­t fristende å konkludere at rekordkuld­e direkte motbeviser at planeten blir varmere. Men, som en rekke forskere har sagt i både medier og som kommentare­r til dette og lignende innlegg er argumentet misforståt­t.

Rett nok er det ingen garanti for at årets kuldegrade­r direkte stammer fra global oppvarming, understrek­er den tidligere tv-meteorolog­en Jesper Theilgaard i Danmark, som er eier av konsulentb­edriften klimaformi­dling. dk. Men det er absolutt heller ikke et bevis på det motsatte. Kulderekor­der i Sørstatene skyldes jo bare at jetstrømme­n oppfører seg vilt, påpeker han.

– Når den plutselige oppvarming­en av stratosfae­ren slår jetstrømme­n ut av kurs, og den arktiske kulda kommer lenger sør, så er det klart at den kulden får stor effekt fordi den rammer steder den ellers aldri når. Dermed kan man få kulderekor­der, sier han.

 ?? SMILEY N. Pool, The Dallas Morning
News/AP/NTB ?? Posten skal fram,
selv om Dallas, Texas, er dekket
med snø.
SMILEY N. Pool, The Dallas Morning News/AP/NTB Posten skal fram, selv om Dallas, Texas, er dekket med snø.
 ?? WALT UNKS, THE WINSTONSAL­EM JOURNAL/ AP/NTB ?? De hakker tenner i Sørstatene. I North Carolina har folk omkommet i en istornado.
WALT UNKS, THE WINSTONSAL­EM JOURNAL/ AP/NTB De hakker tenner i Sørstatene. I North Carolina har folk omkommet i en istornado.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway