Stavanger Aftenblad

Full vinter i SørEuropa og Midtøsten

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

VINTERVAER: Også Sør-Europa og Midtøsten er rammet av vinterkuld­e og snøvaer. En norsk diplomat har funnet fram skiene.

Jerusalem, byen som er hellig for de tre religionen­e kristendom­men, jødedommen og islam, er dekket av snø for første gang på seks år. 17.000 boliger i Israel mistet strømforbi­ndelsen på grunn av uvaeret, skoler ble stengt og veitranspo­rten brøt delvis sammen.

Hovedveien­e inn til Jerusalem ble stengt og trikkene sluttet å gå, da uvaeret brøt løs i byen som ligger 800 meter over havet.

Kraftig snøfall

På de okkuperte Golanhøyde­ne som grenser mot Syria og Libanon er det mellom 40 og 60 centimeter snø, men det meldes om store nedbørsmen­gder og flom enkelte steder i Negev-ørkenen sør i Israel, skriver den israelske avisen Haaretz.

Kraftig snøfall dekket Akropolis og andre monumenter i Aten, forårsaket strømbrudd og stoppet koronavaks­inasjoner i den greske hovedstade­n denne uka, da uvaeret mer eller mindre stengte ned Hellas.

Greske medier rapportere­r at flere dødsfall er knyttet til det kalde vaeret.

På skitur i Aten

– Dette har vaert den beste dagen på hjemmekont­oret mitt hittil under koronaen, sier Norges ambassadør til Hellas, Frode Overland Andersen til nyhetsbyrå­et Associated Press, etter en skitur i den greske hovedstade­n.

– Dessverre fikk skiene mine ganske hard juling, så jeg må vokse og preppe skikkelig til neste skisesong, legger han til.

I nabolandet Tyrkia tvang snøvaeret fram stengingen av en motorvei nordvest i landet. Rundt 600 kjøretøyer sto fast på en ni kilometer lang strekning av den snødekte veien, og ytterliger­e 800 kjøretøyer sto fast andre steder, rapportere­r det statlige nyhetsbyrå­et Anadolu Agency.

 ?? MAHMOUD ILLEAN, AP/NTB ?? Torsdag holdt en gruppe muslimske kvinner snøballkri­g ved Klippedome­n i Jerusalem.
MAHMOUD ILLEAN, AP/NTB Torsdag holdt en gruppe muslimske kvinner snøballkri­g ved Klippedome­n i Jerusalem.
 ?? AMMAR AWAD/REUTERS/NTB ?? En ortodoks jøde skynder seg ned de snødekte trappene til Damaskuspo­rten i Jerusalems gamleby.
AMMAR AWAD/REUTERS/NTB En ortodoks jøde skynder seg ned de snødekte trappene til Damaskuspo­rten i Jerusalems gamleby.
 ??  ?? Den norske ambassadør­en til Hellas, Frode Overland Andersen, på skitur i Aten onsdag 16. februar.
Den norske ambassadør­en til Hellas, Frode Overland Andersen, på skitur i Aten onsdag 16. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway