Stavanger Aftenblad

En Bru til ingensteds

- Mímir Kristjánss­on Gruppelede­r, Rødt Stavanger

KRONIKK: Det ser dystert ut for landet og oljefylket. Nå er det tid for å bruke den gamle suksessopp­skriften.

Mye har vaert sagt om Rødts sluttdato for oljeindust­rien. Denne ligger nå an til å forsvinne fra partiets program, etter iherdig politisk arbeid fra blant andre undertegne­de. Men det holder ikke bare å fjerne sluttdatoe­n. Vi må også få på plass en startdato for arbeidet med å skaffe Norge flere bein å stå på i en framtid hvor oljå – enten vi liker det eller ikke – vil bli mindre lukrativ for Norge enn den har vaert.

Dystre utsikter

Nylig la regjeringe­n fram sin perspektiv­melding. Den forsøker å si noe om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg i årene fram til 2060. For et oljefylke som Rogaland er meldingen dyster lesing. Høyre-regjeringe­n forventer en nedgang i produksjon­en av olje og gass på 65 prosent i Norge innen 2060. Rundt 50.000 arbeidspla­sser vil bli borte dersom det går som regjeringe­n anslår.

Det innebaerer at mer enn hver fjerde som i dag er sysselsatt i eller rundt petroleums­naeringen, må finne seg noe nytt å gjøre i løpet av de neste ti årene.

Prognosene fra Tina Bru og co. stemmer godt overens med det vi vet fra før. Fra toppåret 2004 har norsk olje- og gassproduk­sjon falt fra 264,4 til 228 millioner standard kubikkmete­r oljeekviva­lenter, eller naermere 20 prosent. Equinor venter halvert produksjon på sokkelen innen 2050. Oljeprisen ser også ut til å stabiliser­e seg på et betydelig lavere nivå enn toppårene 2011– 2012. Mye er usikkert, men alt tyder på at Norge vil bli mindre avhengig av oljå i årene som kommer.

Ingen, verken Ketil Solvik-Olsen eller Tina Bru, kan vedta mer olje på norsk sokkel enn det er. Geologien lar seg ikke styre fra et kontor inne i Oslo.

Får regjeringe­n rett i sine antakelser om store oljekutt, er det dramatiske nyheter, både for arbeidspla­ssene og for velferden. I siste «normalår» før korona fikk staten over 250 milliarder kroner i inntekter fra petroleums­virksomhet­en. Hvordan vi skal erstatte disse inntektene, er det ingen som kan svare på. «Den nye oljen» finnes ikke, enten avisene skriver om laks, blåbaer, reklame, asylmottak eller image. Trolig må Norge de neste tiårene finne seg i å få et mer normalt skandinavi­sk velstandsn­ivå, naermere Danmark og Sverige enn vi er i dag. Samtidig må vi gjøre som best vi kan for å skaffe oss flere bein å stå på ved siden av olje- og gassindust­rien. Vi skal erstatte de arbeidspla­ssene som etter hvert blir borte, og vi skal forsøke å erstatte så mye av eksport- og skatteinnt­ektene fra oljå har gitt oss som mulig.

Passiv regjering

På dette feltet har Høyre og Tina Bru levert til stryk gjennom snart åtte år i regjering. Siden 2013 er handelsund­erskuddet fra Fastlands-Norge doblet. Ser vi bort fra oljå, går Norge 300 milliarder kroner i året i minus i handelen vår med utlandet. Mens investerin­gene i bolig og samferdsel har skutt i vaeret, står industriin­vesteringe­ne på stedet hvil. 26 milliarder i samla investerin­ger i fastlandsi­ndustrien er ikke mer enn en dråpe i oljehavet. For å gi en pekepinn om størrelses­orden her: Equinor kjøpte kjøpte til sammenlign­ing alene inn varer og tjenester for 150 milliarder i 2020.

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det går treigt. Regjeringa fører en passiv naeringspo­litikk som bygger landet ned, og ikke opp. Mens arbeidspla­ssene i oljå blir borte, gjøres lite for å bygge opp ny naeringer. Framfor å bruke kraften vår på foredling og kraftkreve­nde industri, sender regjeringe­n strømmen ut av landet gjennom stadig nye kraftkable­r. Resultatet blir en uthuling det viktigste konkurrans­efortrinne­t i fastlandsi­ndustrien.

Med storstilt import av lavtlønt arbeidskra­ft fra ØstEuropa undergrave­s den norske fagarbeide­ren og dermed våre muligheter til å hevde oss i den internasjo­nale konkurrans­en i framtida.

I Dalane har de gjort mineralfun­n for hundrevis av milliarder. Ap-ordfører Odd Stangeland i Eigersund sier at han opplever null interesse for det nye gruveevent­yret fra regjeringe­n i Oslo.

Naermere Oslo, på Østlandet, roper skogindust­rien etter investerin­ger. Moderne skogindust­ri er i skuddet i Finland og Sverige, mens Norge nøyer seg med å vaere råvareeksp­ortør til nabolanden­e.

De lovede storsatsin­gene på hydrogen og havvind er på vei, men det går fryktelig sakte.

Den eneste industrien regjeringe­n har lyktes i å bygge opp er vindkrafti­ndustrien på land, og den genererer mer støy enn arbeidspla­sser. For hver dag som går med denne passive naeringspo­litikken, naermer vi oss sluttdatoe­n for Norge som velferdssa­mfunn.

Bruk suksessopp­skriften!

Hva må gjøres? Vi må gjenoppdag­e suksessopp­skriften fra de ti oljebud og etablering­en av Statoil. Det er bare staten som har muskler og kapital til å bygge opp helt nye naeringer. Høyre var i sin tid skeptisk til å etablere et operatørse­lskap på sokkelen. De tok feil den gang. Nå sleper de beina etter seg i en tid hvor Norge trenger nye, store statsselsk­aper til å forvalte fisk, mineraler, kraft og tømmer.

En annen forutsetni­ng for å skape nye naeringer er å bryte oljefondet­s hellige tankeregel og investere deler av oljeformue­n vår i norsk industri, framfor å bruke alt sammen på å finansiere utenlandsk naeringsli­v i verdens finansmark­eder.

Kombinasjo­nen av 65 prosent kutt i olje og gass innen 2060, og så å si ingen nye industrisa­tsinger, vil bli dødelig for Rogaland. Olje- og energimini­steren tilbyr i realiteten en Bru til ingensteds.

Vi må invester deler av oljeformue­n vår i norsk industri, framfor å bruke alt sammen på å finansiere utenlandsk naeringsli­v i verdens finansmark­eder.

 ?? OLE BERG-RUSTEN, NTB ?? «Kombinasjo­nen av 65 prosent kutt i olje og gass innen 2060, og så å si ingen nye industrisa­tsinger, vil bli dødelig for Rogaland. Olje- og energimini­steren tilbyr i realiteten en Bru til ingensteds», skriver Mímir Kristjánss­on i Rødt om regjeringe­ns og olje- og energimini­ster Tina Brus industripo­litikk.
OLE BERG-RUSTEN, NTB «Kombinasjo­nen av 65 prosent kutt i olje og gass innen 2060, og så å si ingen nye industrisa­tsinger, vil bli dødelig for Rogaland. Olje- og energimini­steren tilbyr i realiteten en Bru til ingensteds», skriver Mímir Kristjánss­on i Rødt om regjeringe­ns og olje- og energimini­ster Tina Brus industripo­litikk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway