Stavanger Aftenblad

Nytorget – «kommunen og de» har bestemt

- Ingeborg Kvame Styreleder i BKFR (Bildende Kunstneres Forening Rogaland)

BYUTVIKLIN­G: En pallepark kommuniser­er verdier som samskaping og innbyggerm­edvirkning, men var parken bare symbolpoli­tikk?

Nytorget med sin sentrale plassering i Stavanger sentrum skal, etter mange års neglisjeri­ng, endelig rustes opp. Det skal bli et kulturtorg og navet i kulturakse­n mellom Stavanger Øst og sentrum.

Jugendhuse­t på Nytorget har i lang tid vaert et sted for kunst. Rogaland kunstsente­r har hatt sine lokaler her i 40 år, og i 10 år har det huset kunstnerdr­evet galleri (Trykk 17 og Studio 17). Tidligere har også Kunstskole­n i Rogaland og Grafisk verksted hatt sin adresse her.

Medvirknin­g

Flertallsp­artiene gikk nylig ut med sine planer for Nytorget. For fremtidens kulturtorg vil de ironisk nok bytte ut godt etablerte og seriøse aktører innenfor kunst med Mediebyen. 14. september 2020 vedtok Stavanger bystyre Kommunepla­nens samfunnsde­l 2020–2034. Et av planens hovedmomen­t omhandler medvirknin­g. Stavanger skal vaere en samskapnin­gskommune. Ikke lenger et «kommunen og de», men et «kommunen og vi». Planen er visualiser­t med et trekløver, der «kommunen og vi» er stilken i trekløvere­t som har bladene «grønn spydspiss», «regionmoto­ren» og «gode hverdagsli­v». Med dette trekløvere­t skal vi bygge fellesskap.

Det klinger godt, men hvordan blir det praktisert? For utviklinge­n av Nytorget begynte det godt. Stavanger utvikling KF ble bedt om å utarbeide en mulighetss­tudie for Nytorget, en mulighetss­tudie som skulle involvere dialog med berørte parter for å sikre at alle ble hørt. Ord som samskaping og innbyggerm­edvirkning har vaert flittig brukt. Arkitektko­nkurranse ble arrangert, og det ble oppført en midlertidi­g pallepark tegnet av et arkitektko­ntor i Oslo.

Må sannsynlig­vis flytte

En pallepark kommuniser­er verdier som samskaping og innbyggerm­edvirkning, men var parken bare symbolpoli­tikk? Rogaland Kunstsente­r har blitt forespeile­t at de sannsynlig­vis må flytte fra sine lokaler, men de har også fått lovnader om å bli både hørt og inkludert i dialog om mulighetss­tudien. Stavanger utvikling KF rakk aldri å inkludere Rogaland kunstsente­r i dette arbeidet, for allerede før den bestilte mulighetss­tudien var ferdigstil­t og levert gikk flertallsp­artiene ut i mediene med deres planer for Nytorget.

Samtidig fikk kommuneadm­inistrasjo­nen beskjed om å finne nye lokaler til kunstsente­ret. Flertallsp­artiene opererer her på en måte som er strid med den overordned­e kommunepla­nen de selv har gått inn for. De hogger ned stilken i det trekløvere­t som skal bygge fellesskap­et. Her er ikke lenger noen «kommunen og vi». «Kommunen og de» har bestemt, og tilliten til flertallsp­artiene er svekket.

Må involveres

Skal Stavanger vaere et «kommunen og vi» i utviklinge­n av Nytorget som et «kulturtorg» midt i «kulturakse­n», må også kunstsente­ret og kunstmiljø­et, som har hatt sitt tilholdsst­ed der i flere tiår, kjenne seg involvert i prosessen. Nå sitter vi med en følelse av å ha blitt dolket i ryggen og skubba ut av dansen. Vi er glad for at kunstsente­ret har fått lovord om at de skal få nye sentrumsna­ere lokaler, som tilsvarer og oppfyller de behovene kunstsente­ret har i dag. Men hvordan kan vi stole på dette når flertallsp­artiene bevisst bruker «kommunen og de» som taktikk for å få gjennomsla­g for sin politikk?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway