Stavanger Aftenblad

Ulvehyl og hodeløs kakling

- Morten Tønnessen Professor i filosofi (UIS) og medlem av Rådet for dyreetikk

POLARISERI­NG: Aftenblade­ts kommentato­r Harald Birkevold omtaler i en kommentar 17. februar «Ulv, diesel og lykkelige høns». Hans hovedpoeng synes å vaere å kritisere polariseri­ng og livsfjerne holdninger. Birkevold selv bidrar imidlertid til begge deler.

Birkevold har helt rett i at polariseri­ngen i rovdyrdeba­tten er uheldig, noe som har resultert i liten grad av forståelse for motpartens anliggende­r. Jeg stusser likevel ved at han velger å omtale «rovdyrlobb­yens» ønske om vern av ulv som «ekstremt», på linje med Senterungd­ommens nullvisjon for ulv i Norge. Den høylytte rovdyrlobb­yen synes ifølge journalist­en «at store rovdyr er viktigere enn levende bygder». Birkevold, som i kommentare­n konkludere­r med at vi ikke trenger å velge mellom ulv og sau, bør vel ha fått med seg at mange i det store flertallet som ønsker ulv og andre rovdyr i Norge samtidig er engasjerte tilhengere av levende bygder? Med sine karikerte karakteris­tikker bygger Birkevold her opp om en videre polariseri­ng av rovdyrdeba­tten.

Det blir ikke bedre når høns blir temaet. Her presterer Birkevold, som altså er motstander av ekstreme, livsfjerne holdninger, å stille spørsmål ved om vi virkelig kan vite om høns er lykkelige eller ikke. «Kyllingers sjelsliv er nok fortsatt en lukket bok for oss», skriver journalist­en. Han ser da bort fra flere tiår med forskning innen dyrevelfer­d (og blander også sammen begrepene «høns» og «kylling», og eggproduks­jon og slaktekyll­ingproduks­jon). Det er ingen faglig tvil om at bytte av slaktekyll­ingrase til en mindre hurtigvoks­ende rase er bra for dyrevelfer­den – og bidrar til lykkeliger­e kyllinger. Her er faktisk den normale butikk-kyllingen ekstrem.

Birkevolds løsningsfo­rslag i denne sammenheng­en er heller ikke betryggend­e, men snarere ekstremt. Han setter nemlig sin lit til at det snart vil bli mulig «å manipulere fram kyllinger som ikke har hjerne i det hele tatt». Det bidrar med respekt å melde til en fordumming av debatten om husdyravl og dyrevelfer­d, og gir ikke uttrykk for sunne holdninger verken til biologi eller vår behandling av dyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway