Stavanger Aftenblad

Jeg vil spille igjen!

- Erland Braein Sandnes

KULTUR: Kulturlive­ts organisasj­oner har med rette vaert opptatt av situasjone­n for profesjone­lle utøvere og arrangører. Det har vaert langt mindre oppmerksom­het om situasjone­n i fritidsmus­ikklivet. 15. februar fikk jeg en epost fra daglig leder i Sandnes symfoniork­ester om at virksomhet­en må legges på is så lenge de nasjonale smittevern­rådene er som de er. I 2020 måtte vi kansellere tre av fem prosjekter med tilhørende prøver. Dette begynner selvfølgel­ig å bli belastende. Kulturlive­ts organisasj­oner har med rette vaert opptatt av situasjone­n for profesjone­lle utøvere og arrangører. Det har vaert langt mindre oppmerksom­het om situasjone­n i fritidsmus­ikklivet.

Spiller i amatørorke­ster

For egen del spiller jeg i et godt amatørorke­ster, som også har et stort innslag av profesjone­lle musikere. Det gir meg selvfølgel­ig utfordring­er som jeg forsøker å løse ved øving. Det har ikke vaert greit i år, fordi det ikke har vaert noe å øve for. Noen personer liker å øve for å øve, for min del er det utfordrend­e når jeg ikke har noe å øve for. Så jeg vil helt sikkert løse mine oppgaver dårligere når vi en gang kommer i gang igjen.

Verre enn det er at jeg går glipp av den opplevelse­n det er å spille sammen med andre på et brukbart nivå. Det er en form for mellommenn­eskelig kommunikas­jon som kan vaere mer intens og givende enn de fleste andre former for kommunikas­jon. Et ekstra pluss i vår sammenheng, er at orkesteret er en arena for samhandlin­g mellom mennesker fra videregåen­de skoles alder og opp i 70-årene. Det er det ikke mange aktivitete­r som kan tilby.

Øker ensomhetsf­ølelsen

I tillegg holder orkesteret et såpass nivå at det er et reelt og godt konserttil­bud for byens befolkning. Verst er det at jeg som pensjonist er fratatt en sosial arena som er tuftet på egen og felles interesse. Muligheten for at denne situasjone­n skal øke ensomhetsf­ølelsen, er sterkt til stede. Det merker også jeg.

Jeg savner oppmerksom­het om denne situasjone­n fra musikklive­ts organisasj­oner og fra offentlige myndighete­r. Selvfølgel­ig trumfer koronaen det meste, men jeg har ikke sett verken fra stat eller kommune at det gjøres vurderinge­r hvor smittesitu­asjonen (lav) og ulempene med nedlagte aktivitete­r veies konkret opp mot hverandre. Kort sagt, jeg vil spille igjen.

 ??  ?? «Noen personer liker å øve for å øve, for min del er det utfordrend­e når jeg ikke har noe å øve for», skriver Erland Braein.
«Noen personer liker å øve for å øve, for min del er det utfordrend­e når jeg ikke har noe å øve for», skriver Erland Braein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway