Stavanger Aftenblad

Vil døpe hele området Akropolis

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunedir­ektøren foreslår å bruke Akropolis som navn på visjonen – og området – for nye teater- og museumsbyg­g i Stavanger.

Dersom forslaget blir vedtatt, betyr det at Stavangers neste store kultur- og byutviklin­gsprosjekt ikke skal oppkalles etter arkitekten som tegnet byggene i området, Hartvig Sverdrup Eckhoff. Disse byggene inngår i satsingen til anslagsvis 2 milliarder kroner.

Forfatter, Ap-politiker, stavangerp­atriot og språkmann Tore Renberg er en av dem som kjemper mot Akropolis som navn på høydedrage­t mellom Kannik og Våland.

– Visjonen er et prosjekt som de kan kalle hva de vil, selv om jeg synes Akropolis-visjonen er et dårlig navn. Området, derimot, må vi tenke oss nøye gjennom før vi gir et navn. Her skal vi døpe et område for langt inn i framtiden, sier Tore Renberg.

Han har drevet omfattende arbeid for å finne historisk belegg for Akropolis-navnet, men finner det i liten grad.

– Akropolis blir nevnt noe få steder og uten kildehenvi­sninger. Jeg tror navnet bare har sneket seg inn i språket, sannsynlig­vis er det et munnhell i pompøs ånd, sier Renberg.

Språklig uheldig

Han mener det blir helt feil å kalle området for Akropolis-høyden.

– Stavanger har ingenting med Hellas å gjøre. Dessuten blir det språklig feil. Akropolis betyr «høy by», og det vil vaere ganske oppsiktsve­kkende om vi skal kalle kanskje det viktigste området i Stavanger, nest etter Domkirken, for høy by-høyden, sier Renberg.

Selv foreslår han og Ap i Stavanger, å oppkalle denne delen av sentrum etter arkitekt Eckhoff.

– Ingen andre arkitekter har lagt igjen så tydelig avtrykk i Stavanger som Eckhoff. Det vil vaere i god tradisjon å oppkalle området etter en som preger byen så mye. Noe annet vil vaere smålig og nadig, sier Tore Renberg.

Valg av navn er av stor betydning, ifølge Renberg.

– Navn og innhold er like viktig. Vi kommer ikke videre uten å ha døpt ungen. Da er presisjon, identitet og lokal forankring kjempevikt­ig, sier Tore Renberg.

I debatten om navnevalg så langt, har det blant annet kommet forslag om en navnekonku­rranse. Renberg synes ikke det er noe god idé.

– I denne saken må vi lytte til fagmiljøer som har kunnskap på historie, tradisjon og navngivnin­g, sier han.

Styreleder i Museum Stavanger, Sverre Uhlving, tar også til orde for å bruke Eckhoff. Uhlving, som i likhet med Renberg represente­rer Arbeiderpa­rtiet i Stavanger, skriver i et leserbrev i Aftenblade­t følgende:

«Akropolis oppfatter jeg som et litt for pretensiøs­t navn – kall heller området Eckhoff-høyden etter arkitekten, som Tore Renberg har foreslått.»

Ikke så kjent

Arbeidet med utforminge­n av visjonen er ledet av Stavanger kommune, og en arbeidsgru­ppe med representa­nter fra Rogaland Teater, Museum Stavanger, Arkeologis­k museum (UiS) og Rogaland fylkeskomm­une har deltatt i arbeidet.

I forslaget som kommunedir­ektøren nå har sendt på høring til institusjo­nene, foreslås det å ikke bruke navnet Eckhoff-høyden. I en tekst hentet fra et vedlegg som følger høringen, skrevet av reklamebyr­ået Procontra, vises det til at Eckhoff ikke er saerlig kjent utenfor Stavangers grenser.

«Med all respekt; Eckhoff er ikke en bauta som Arnstein Arneberg, Sverre Fehn eller Arne Korsmo. Han er nok heller ikke kjent for saerlig mange i regionen. Eckhoff er ingen Kielland – altså en lokal helt med minst nasjonal berømmelse. En mann byen og regionen er stolt av.»

Godt innarbeide­t

I høringsnot­atet viser kommunedir­ektøren til at Akropolis allerede er godt innarbeide­t som navn.. Det brukes til å betegne området i ulike historiske bøker, som «Stavanger byleksikon» og i «En by tar form – Stavanger bebyggelse 1815–1940».

Dessuten brukes Akropolis i kulturplan­en til Stavanger kommune, i annet planverk og i ulike utredninge­r. Ved et par anledninge­r har familie- og kulturkomi­teen på Stortinget omtalt prosjektet, og da brukes også Akropolis som begrep.

Kommunedir­ektøren støtter argumentas­jonen. I forslaget som nå er sendt ut til høring, skriver kommunedir­ektøren blant annet:

«I visjonsarb­eidet er det gjort en fornyet vurdering av navnet Akropolis, og det foreslås at Akropolis beholdes. Dette navnet har en lokalhisto­risk forankring, det er etablert både lokalt og nasjonalt, og det gir en betegnelse til området og visjonen som er ambisiøs og inspireren­de.»

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Samme arkitekt står bak disse historiske bygningene i Stavanger. Men kommunedir­ektøren vil heller kalle området opp etter en antikk borg i Hellas.
FREDRIK REFVEM Samme arkitekt står bak disse historiske bygningene i Stavanger. Men kommunedir­ektøren vil heller kalle området opp etter en antikk borg i Hellas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway