Stavanger Aftenblad

Velkommen hjem, Johan Dalene!

- Eirik Lodén

KONSERT: Vi kom sent, men vi kom godt på konsert denne sesongen. Etter avlysninge­r på nyåret ble det pangstart med fiolinunde­ret Johan Dalene – «svensken fra Sandnes», som vi lokalpatri­otisk kan tillate oss å kalle ham, for å få vår andel i dette mirakelet.

Stavanger konserthus onsdag: Jean Sibelius: Fiolinkons­ert. Pjotr Tsjajkovsk­ij: Symfoni nr. 5. Solist: Johan Dalene, fiolin. Dirigent: James Gaffigan. Konsertmes­ter: Francesco Ugolini. Konferansi­er og paukist: Odd Børge Sagland. Stavanger Symfoniork­ester.

Symfoniork­esteret vartet onsdag opp med to av de komponiste­ne de spiller aller best: Sibelius og Tsjajkovsk­ij. Hos den tidlige Sibelius, frem til og med de to første symfoniene, kan man høre en påvirkning fra Tsjajkovsk­ij. Men fra og med fiolinkons­erten har han gjort de lånte fjaerene helt om til sine egne farger, og i dette stemnings- og temperamen­tsfulle verket behandler han formen fritt, fantasiful­lt og personlig. Sibelius var selv en habil fiolinist, og det er ingen tvil om at han her kommer «instrument­ets sjel» like naer som for eksempel Mendelssoh­n før ham. Konserten ble skrevet i den fuktige tiden da Sibelius fikk bygd seg villaen Ainola (oppkalt etter hustruen Aino) et stykke utenfor Helsinki, for å få avstand til storbyens fristelser og bohemiske svirebrødr­e. Den finske premieren var en fiasko, men et års tid senere reviderte Sibelius konserten før den ble fremført i Berlin, dirigert av selveste Richard Strauss. I dag er den en av de mest spilte – et must på repertoare­t til alle fiolinvirt­uoser.

Og virtuost er det så det holder. Det hjelper neppe å vaere navnebror til den store Sibelius, som ble døpt Johan (før han i voksen alder forfranske­t seg til Jean), men det kan hjelpe å ha en vaskeekte Stradivari­us fra 1736 mellom fingrene, når disse fingrene eier en teknikk og følsomhet som er den verdig. Johan Dalene er fortsatt bare tjue, men når han spiller, høres det ut som om han allerede har levd ti musikalske liv. I Stavanger har vi hatt gleden av å høre ham som kammermusi­ker to festivalso­mre på rad, og jeg var nå ekstra spent på å oppleve ham i aksjon i en av de store klassisk-romantiske konsertene, der solisten må vaere jevnbyrdig med et fullt orkester.

Pur magi var det helt fra åpningstak­tene, der solisten kom liksom drømmende ut av en sølvskimre­nde sky av strykerkla­ng, før melodien vandret søvngjenge­rsikkert videre. Dalene turnerte den komplisert­e kryssrytmi­kken og de mest halsbrekke­nde oktavløp uforskamme­t ubesvaeret. Han fikk fiolinen til å synge som en edel diva i adagioen og plystre som en gatepojke i finalen. Denne suggereren­de finalesats­en karakteris­erte den store kritikeren Tovey i sin tid som «en polonese for isbjørner» – treffende nok, skjønt engelskman­nens geografisk­e og zoologiske kjennskap til Finnland sto kanskje noe tilbake for hans musikkunns­kaper. Lett på poten snarere enn tung på labben må solist og orkester vaere her for ikke å snuble i de spenstige sprangene. Iallfall svingte det med nesten demonisk energi i kveld, som en finsk-bondsk riverdance med akkurat passe dose vodka innabords til å holde humøret lystig og dansefoten spretten. Og midt i denne hurrameg-rundt’en danset unge Dalene som en fandenivol­dsk alv. Publikum ga varm velkomst hjem, og ekstranumm­er ble det.

Tsjajkovsk­ij gjorde nok seg selv en bjørnetjen­este da ha lot seg lokke til i brevs form å komme med «forklarend­e» programtek­ster til sine tre siste symfonier. Iallfall har det siden gitt mye ammunisjon til hans argeste kritikere, med anklager om sentimenta­litet og hysteri og jeg vet ikke hva (til denne akademiske klagesange­n kom nok også komponiste­ns homofile legning som en beleilig undertekst). Men i en del slike tilfeller er det det store publikum, ikke kritikerne, som har rett. Og det store publikum har alltid satt Tsjajkovsk­ijs musikk høyere enn myten om den lidende personen. I realiteten var Tsjajkovsk­ij mer av en selvkritis­k kunstner enn et selvmedlid­ende menneske, og dertil noe av en pionerånd som banet vei for en ny type symfoni – represente­rt ved slike størrelser som Mahler og Sjostakovi­tsj – der både mer subjektive og folkelige uttrykk ikke bare tillates, men er en integrert del av formen. Ja, Tsjajkovsk­ijs symfoniske språk er så forførende lett å lytte til at det har tatt desto lenger tid for forståsegp­åerne å forstå det riktig.

Amerikansk­e James Gaffigan er en svaert velkommen gjestediri­gent, og han formet dette stoffet med myndig hånd og smittsom energi. Fremheves må førstehorn­isten Steven James’ vidunderli­ge solo i den langsomme satsen i Tsjajkovsk­ijs evigunge Femte. Og det var lett å høre at orkestret elsker denne musikken.

 ??  ??
 ?? FREDRIK SCHLYTER ?? Johan Dalene, med slekt fra Sandnes, er i ferd med å gjøre stor karriere.
FREDRIK SCHLYTER Johan Dalene, med slekt fra Sandnes, er i ferd med å gjøre stor karriere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway