Stavanger Aftenblad

Fra rock til pop

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

PLATE: En lettbeint og oppløftend­e popplate, men produksjon­en står i veien for oppturen.

Luli: «Bare et menneske» (Artist Balance)

Julie Enger Børresen var bare 11 år da hun ble trommeslag­er i Stavanger-rockebande­t Frk. Fryd.

Etter noen år fikk bandet nasjonal oppmerksom­het. De ble booket til bransjefes­tivaler, ble løftet opp av lokalt musikkliv, spilte på Rockefelle­r, listet på diverse radio og fremtiden så lys ut, men i 2015 sa bandet takk for seg. Etter en årrekke med musikken og bandet i sentrum ville medlemmene, som alle var i begynnelse­n av 20-årene, vektlegge andre aspekter av livet, forståelig nok.

Men trommeslag­eren har aldri lagt musikken helt på hylla. Seks år senere kommer Luli med soloalbum, «Bare et menneske». Så langt er trommeslag­eren eneste Fryd-medlem som har fortsatt med musikken etter at de gikk hver til sitt. Sukkersøtt

Etter denne introen er det viktig å merke seg én ting: Børresens, Lulis, sjanger og lydbilde er det motsatte av hva Frk. Fryd var. «Bare et menneske» er en renspikket popplate fra ende til anen.

Låtene er på Stavanger-dialekt. Lydbildet er sukkersøtt. Et ord som dukker opp, er «barnslig». Kanskje naivt og lett. I pressemeld­ingen kalles musikken fargerik og varm. Her er jeg uenig med promofolka, eller Luli selv: Lydbildet er ikke varmt. Det er kaldt.

Vondt i lengden

Albumet er overprodus­ert. Lyden på plata oppfattes tidvis som forvrengt. Diskanten, altså de høye frekvensen­e, er for skarpe, og dette gjør at platen er noe vond å høre på i lengden. Samtidig er effekter som autotune hyppig brukt. Det- te hjelper heller ikke når lyden allerede vakler.

Noe som er dumt, fordi Luli har noen fengene låter og gode tekster i miksen, men lydproblem­ene ødelegger mye for helhetsutt­rykket.

Luli har brukt årene etter Frk. Fryd på å studere nettopp musikk, blant annet. Derfor er det rart at lyden viser seg å bli noe som drar det hele ned. Her burde nok produsent Bendik Moe Krogh ta sin del av ansvaret. Og så får vi håpe dette bare gjelder anmelderek­semplaret.

Nå som dette er avklart, kan vi gå videre. Ser vi vekk fra lyden, hører man følgende: Luli har brukt tid på dette albumet. Vi følger henne gjennom kjaerlighe­ten, angsten, utmattelse­n og håpet.

På veien møter vi både Izabell og Kapteinen som gjestearti­ster. Dette er en «coming of age»-plate. Hun er aerlig og viser et talent for låtskrivin­g. Låtene, tross tematikken, er ikke de dypeste, men det fenger og linjer klistrer seg fort til hjernebark­en.

Formen og fremførels­en sender tankene til en av Lulis kollegaer i vest, nemlig Silja Sol. En annen sammenlign­ing er ferske Zupermaria (også bergenser). Lulis lojalitet til popen fungerer, men et mer variert uttrykk hadde gjort godt. Albumet holder seg på sammen bølgelengd­en fra start til slutt. Den største variasjone­n er kvaliteten på selve lyden.

Har mer å by på

Låten «Under vann» skiller seg dog ut.

Dette er platas beste låt og viser at Luli har mer å by på enn det som kommer frem på resten av debuten. En flott ballade som virker mer ektefølt enn de andre sporene. Lydbildet er nedstrippe­t: Her får Lulis stemme og budskap endelig komme frem uten at lydproblem­er og effekter forstyrrer.

En vakker låt. Mer av dette, takk.

Beste spor: «Under vann».

 ?? HELLE NAVRATIL ?? Julie Enger Børresen har sluppet solodebute­n under navnet Luli.
HELLE NAVRATIL Julie Enger Børresen har sluppet solodebute­n under navnet Luli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway