Stavanger Aftenblad

Bettina Alstadsaet­her kjemper for unik OL–mulighet

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

KARATE: Den lokale karateutøv­eren får kvalikmuli­ghet i juni. – Det blir knalltøft, sier 28-åringen.

Det er fem år siden karate kom inn på OL-programmet i Tokyo, og siden har Bettina Alstadsaet­her satset alt for å oppnå drømmen om å delta for Norge. Koronapand­emien har fått konsekvens­er for alle idrettsutø­vere, men det spesielle for Alstadsaet­her og de andre som driver med karate, er at de får denne ene muligheten. Karate er nemlig bare på programmet i Tokyo og ble strøket som øvelse i 2024.

– Vi skjønte jo ganske tidlig at det ikke ble noe OL i 2020, som mest sannsynlig skulle vaere mitt siste år som aktiv. Da OL ble utsatt, var det uaktuelt for meg å avslutte på den måten. Det var viktig å få en annen avslutning, med deltakelse i et mesterskap, enn at korona skulle bestemme. Det hjalp på motivasjon­en videre, sier Alstadsaet­her til Aftenblade­t.

Får én mulighet

Nå blir det OL-kvalik i et stevne i Paris i juni. Ti utøvere deltar i 28-åringens klasse, og de fire høyest rangerte utøverne er allerede klare. Blir hun topp tre i Paris, får hun billett til OL.

– Jeg får denne ene muligheten. Realistisk sett blir det knalltøft, det er de beste i verden som slåss om dette, men jeg har tidligere vunnet mot de beste, og derfor legger vi inn så mye hard trening nå, sier Alstadsaet­her.

Etter at samfunnet stengte ned, har hun trent mye hjemme i Stavanger eller i Oslo. Nylig var hun, trener Wayne Otto og Andrine Hilton i Ukraina, og fikk etterlengt­et kamptrenin­g der. Det blir mye reising for å trene og delta i stevner fram mot juni. Denne uken er Alstadsaet­her i Luxemburg.

Mye reising

– Dette året har jeg trent mye med enten min far eller Andrine. Formen skal vaere der, men det er viktig å reise og teste det vi har trent på i ett år. Det er kort tid igjen, nå er det finsliping av formen og mentaltren­ing.

Den nylig avgåtte OL-presidente­n Yoshiro Mori forsikret nylig at mesterskap­et blir arrangert i månedsskif­tet juli/august, selv under en pandemi.

Her er Bettina Alstadsaet­ers planlagte reiserute fram til kvalikstev­net i juni: y Luxemburg (trening) y Frankrike (trening) y Tyrkia (Premier League-stevne) y Marokko (Premier Leaguestev­ne) y Portugal (Premier Leaguestev­ne) y Kroatia (EM). y Frankrike (OL-kvalik).

– Det er det som står på agendaen nå, så får vi se om noe endres, sier karateutøv­eren.

Innimellom treningsop­phold og stevner blir det turer hjem til Norge. Stevnet i Paris er 11.–13. juni og tre kvinne- og tre herreklass­er med maks åtte utøvere i hver klasse deltar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway