Stavanger Aftenblad

Fra Tau til Mars

-

LEDER: Utforsknin­gen av andre planeter er ikke bare en triumf for menneskehe­ten, men en mulighet for det avanserte teknologim­iljøet i Rogaland.

En antenne produsert på Tau befinner seg nå 219 millioner kilometer fra Comrods produksjon­slokaler. I går kveld, norsk tid, ble kjøretøyet «Perseveran­ce» plassert på overflaten av Mars, hvor det i minst to år skal forsøke å finne svaret på det kanskje aller største spørsmålet noensinne: Er vi alene i universet?

Dersom det viser seg å ha vaert liv på Mars, vil det fjerne det meste av tvil om det de fleste astrobiolo­ger allerede er sikre på: Universet inneholder billioner av planeter, og milliarder av disse er av en slik type at det kan oppstå liv der.

I dag er Mars en tørr og livløs planet, men en gang for veldig lenge siden fantes det store hav og innsjøer. Den gangen var atmosfaere­n tettere, og liv kan ha oppstått i vannet. Flytende vann er en av de absolutte betingelse­ne for liv slik vitenskape­n definerer det.

Mange har spurt seg om det virkelig er en fornuftig bruk av penger å sende teknologi hundrevis av millioner kilometer av gårde, når det finnes så mange uløste problemer her på jorda. «Perseveran­ce» har en prislapp på 2,7 milliarder dollar, og de fleste vil vaere enige om at det er en dyr bil.

Men dette argumentet må veies opp mot flere faktorer. Den ene er at utforsknin­g av verdensrom­met er et forsøk på å bruke vår intelligen­s til å besvare de aller største spørsmålen­e: Hvordan oppsto Universet? Vi vet nå at Jorda befinner seg i utkanten av en helt ordinaer galakse blant milliarder av andre galakser. Dette vitebegjae­ret har også ført til teknologis­ke gjennombru­dd av stor praktisk betydning, fra borrelåsen til teflonbele­gg, fra GPS-systemet til mer effektive batterier.

At en antenne produsert i Strand kommune og kjøpt av romfartsor­ganisasjon­en NASA nå befinner seg på en annen planet, er egentlig nesten ikke til å forstå. For bare 100 år siden ville noe slikt blitt avfeid som absurd, men nå er det virkelighe­t. Muligheten­e for norsk naeringsli­v, med den unike kompetanse­n vi besitter innen avansert teknologi, er store. Den norske bakkeradar­en «Rimfax» er utviklet av Forsvarets forsknings­institutt og er nå del av «Perseveran­ce».

Romfarten og industrien knyttet til denne er en av de største triumfene til vår art. Mennesket er så vidt vi vet den eneste arten på jorda som er i stand til å reflektere over sin egen eksistens, og denne nysgjerrig­heten har også gjort livene våre rikere, sunnere og mer langvarige.

Forskerne som arbeider med planene om en bemannet ferd til Mars tror at det første mennesket som vil sette sine bein på den røde planeten allerede er født. Det er en svaert oppløftend­e tanke.

Universet inneholder billioner av planeter, og milliarder av disse er av en slik type at det kan oppstå liv der.

 ?? NASA TV /R’EUTERS/NTB ?? Det første bildet tatt fra «Perseveran­ce» etter landingen på Mars torsdag kveld.
NASA TV /R’EUTERS/NTB Det første bildet tatt fra «Perseveran­ce» etter landingen på Mars torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway