Stavanger Aftenblad

Stavanger ferdig med fase 1 av vaksinerin­gen

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Alle langtidsbe­boere ved alders- og sykehjemme­ne i Stavanger kommune er nå fullvaksin­ert med dose 2. Men den gode klemmen må vente et par uker til.

Dette er Stavanger kommunes tre vaksinefas­er: y Fase 1: Vaksinerin­g av alle beboerne ved alders- og sykehjemme­ne. y Fase 2: Fastlegene vaksinerer alle innbyggere over 65 år og de med underligge­nde sykdommer. y Fase 3: Massevaksi­nering av innbyggere i alderen 18– 64 år i vaksinesen­tre. Oppstart skjer trolig over påske.

Denne uken fikk de siste beboerne ved alders- og sykehjemme­ne i Stavanger satt dose 2 av koronavaks­inen. Fortsatt gjenstår en del korttidsbe­boere, og disse vil bli ferdigvaks­inert av fastlegen sin, melder Stavanger kommune i en pressemeld­ing fredag formiddag.

– Vi vaksinerer etter FHIs prioriteri­nger, og etter hvor mange vaksiner vi får. Det er en milepael for oss at vi er ferdige med fase 1, sier direktør Eli Karin Fosse i avdeling for helse og velferd i Stavanger kommune.

Fortsatt ikke klemming Men hun understrek­er at aldersog sykehjemme­ne fortsatt må ha noen besøksbegr­ensninger, fordi det går to uker fra andre dose til vaksinen har full effekt.

Til og med 8. mars har institusjo­nene derfor to besøkstide­r hver dag. Klokka 16–18 er fast for alle, og beboerne kan også bare ta imot 1–2 besøkende om gangen. Også de pårørende/besøkende må vaere vaksinert før det slippes helt opp.

– Derfor må klemmingen vente til begge parter er vaksinert. Vi oppfordrer også sterkt de pårørende og andre besøkende om å fortsatt bruke munnbind når de besøker sine, sier Fosse.

Fase 2 er i gang

Fase 2 i vaksinepla­nen, der alle over 65 år og med underligge­nde sykdommer vaksineres, er allerede i gang. Alle som er 85 år og eldre og bor hjemme, har fått dose 1. Flere av dem har også fått dose 2.

I tillegg har 1000 personer i aldersgrup­pen 75–85 år fått satt første dose. Kritisk viktig helseperso­nell har også fått vaksine.

Får AztraZenec­a i neste uke I uke 8 får Stavanger kommune 1200 doser av AztraZenec­a-vaksinen som er øremerket helseperso­nell. Denne vaksinen anbefales av FHI til helseperso­nell og til personer under 65 år som ikke har saerlig høy risiko for alvorlig sykdom.

 ?? TONE SPIELER ??
TONE SPIELER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway