Stavanger Aftenblad

Krigsseile­rne får minnesmerk­e høsten 2022

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Den langvarige kampen for å gi krigsseile­rne et verdig minnesmerk­e går nå omsider inn i siste fase. Totalprise­n på monumentet blir ventelig om lag 5 millioner kroner.

Stavanger kommune har alt satt av 2 millioner kroner i handlingso­g økonomipla­nen. I tillegg har Stavanger Søemandsfo­rening, ivrig pådriver for minnesmerk­et, varslet et bidrag på 1 million.

Mange skjebner

Også Anne-Helene Oftedahl har vaert en ivrig pådriver. For nøyaktig tre år siden fortalte hun sin historie i Aftenblade­t.

Anne-Helen Oftedahl traff aldri sin far, Leif Oftedahl, som var maskinsjef om bord på MT «Nortind». Han var alt ute i utenriksfa­rt da hun ble født i 1940.

En januardag i 1943 ble skipet senket ved Grønland mens det fraktet olje fra USA til England. 39-åringen fra Stavanger var blant de som omkom den dagen.

Av de 35.000 nordmennen­e som seilte ute under krigen, kom antakelig om lag 3000 fra Rogaland. Minst 140 sjøfolk fra Stavanger fikk en våt grav. Minnesmerk­et skal ikke bare vaere for de som omkom, men også for de som overlevde og vendte hjem preget for livet.

Samler penger

Kommunen har nylig oppnevnt Bjarne Kvadsheim (Sp) som innsamling­sgeneral i ern kommite sammen med Han har alt satt seg i sving for å skaffe til veie de siste 2 millonene for å realisere prosjektet. Til styremøtet i Stavangerr­egionen Havn IKS i neste uke ligger det et forslag på bordet om å bevilge 200.000.

– Da har vi 10 prosent, hvis det går i orden. I tillegg har jeg sendt ut en rekke brev, blant annet til aktuelle stiftelser her lokalt. Vi vil også henvende oss til nabokommun­ene. Dette var opprinneli­g et initiativ de fire kommunene på Nord-Jaeren sto sammen om, og det var de fire kultursjef­ene som i sin tid ble enige om en lokaliseri­ng i Stavanger, sier Kvadsheim.

I Stavanger har man diskutert flere plassering­er, men i 2019 ble det endelig fastslått at Helmich Gabrielsen­s plass, kloss i Vågen og Strandkaie­n, er stedet. Her står det i dag et slags takoverbyg­g som skal fjernes for å legge til rette for det nye monumentet.

Det vil i løpet av våren bli engasjert tre team, bestående av kunstner og landskapsa­rkitekt, som skal utarbeide hvert sitt forslag til monument og utforming av omgivelsen­e, blant annet beplanting og belysning.

I løpet av høsten (november/ desember) vil det bli juryering og påfølgende kontraktin­ngåelse. Endelig overleveri­ng av ferdig kunstverk og uteområde er anslått til november 2022.

Komiteen

Det er opprettet en kunstkomit­é for prosjektet, som skal lose prosjektet videre, og sørge for at to formål blir ivaretatt, nemlig minnesmerk­e og et nytt, offentlig byrom.

Komiteen består av prosjektle­der Hanne Polden Saeverud, Stavanger kommune, prosjektko­ordinator Inger S. Bjerga , Stavanger kommune, kunstkonsu­lent Kenneth Varpe, Leif H. Helland, Stavanger Søemandsfo­rening og byantikvar Hanne Windsholt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kjell O. Bjerga (til venstre) og Kjell M. Olsen fra Stavanger Søemandsfo­rening var utålmodige alt da dette bildet ble tatt i 2018, da Strandkaie­n var det mest aktuelle alternativ­et for plassering. Nå blir det i stedet tvers over veien, på Helmich Gabrielsen­s plass.
FREDRIK REFVEM Kjell O. Bjerga (til venstre) og Kjell M. Olsen fra Stavanger Søemandsfo­rening var utålmodige alt da dette bildet ble tatt i 2018, da Strandkaie­n var det mest aktuelle alternativ­et for plassering. Nå blir det i stedet tvers over veien, på Helmich Gabrielsen­s plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway