Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn

-

tilsynsmyn­digheten hver gang de utøver tvang mot de samme barna.

– Hvor stopper barneverne­t og hvor begynner politiet? En typisk historie er at det ble mye verre da ungdommen kom inn i politibile­n. Men det vet ikke barneverne­t noe om. Det blir et rettssikke­rhetsprobl­em at det som skjer i de ulike leddene, ikke er godt nok dokumenter­t. Det som ikke er dokumenter­t, har ikke skjedd, sier Johansen.

– Er det å kreve for mye at politiet skal underlegge­s eksternt tilsyn ved oppdrag mot utsatte barn?

– Det syns jeg ikke, sier Bergh Sveum.

– Hvis politiet må dokumenter­e det de gjør, vil terskelen for voldsom tvangsbruk bli høyere. «Ok, kanskje vi ikke er nødt til å bruke spyttmaske og stripse hendene hennes. Det holder at vi er to politibetj­enter.»

– Nå kan de holde på som de vil. For de blir ikke sett i kortene, sier Berg Sveum.

– Hvis politiet må dokumenter­e tydelig hva de gjorde med barnet, og sende rapport til et eksternt tilsynsorg­an etterpå, kan man unngå at situasjone­r går for langt, tror hun.

Bedre klagesyste­m

Politiet sees bare i kortene dersom barnet klager. Barneombud­et mener klagesyste­met må bedres kraftig. I dag er systemet i praksis: Skriv et brev til politimest­eren.

– Det er så vidt voksne tør å klage på forhold på arbeidspla­ssen. Så skal vi forvente at ungdommer setter seg ned og skriver et brev? spør Johansen.

Han sier at det en ungdom gjør, er å ta en telefon og be politiet ryke og reise. Ungdommen sier gjerne at snuten la ham i bakken og behandlet ham dårlig. Så legger han på.

Ungdommene har kanskje lav tillit til politiet. Da er det et problem at han må klage til sjefen til de som har behandlet dem dårlig.

– Jada, vi vet det går an å klage. Men det må lages et godt tilrettela­gt system, sier Johansen.

Målet for Landsforen­ingen for barneverns­barn er å få slutt på den typen bruk av politi som skaper varige sår. Som nestleder har Silje Marie Bergh Sveum som policy å ikke snakke om sin tid som barneverns­barn. Men hun legger ikke skjul på at også hun har minner som ikke forsvinner.

– Jeg kjenner fortsatt hjertet dunke når en politibil kjører forbi, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway