Stavanger Aftenblad

Google vil betale for nyhetene, Facebook stenger dem ute

- Jens Bostrup Aftenblade­t/Politiken

TEKNOLOGI: Facebook trapper opp konflikten med de australske lovgiverne. Nyheter stenges ute. Google går motsatt vei.

Facebook har gjort alvor av truslene sine, og fjernet torsdag alle seriøse australske medier fra plattforme­n. Forsøk på å dele nyheter på Facebook i Australia, blir nå stoppet.

Det skjer i protest mot et australsk lovforslag om at Facebook og Google må betale australske medier for å bruke innholdet deres.

Beslutning­en om å utestenge de australske mediene kan komme til å ramme dem hardt. Ifølge Facebooks egne regnestykk­er mister de inntekter for omkring 2,7 milliarder kroner.

Utestengin­gen er et siste dramatisk forsøk på å presse de australske lovgiverne til å gi seg før loven blir vedtatt neste uke. Paul Fletcher, Australias kommunikas­jonsminist­er, sier at regjeringe­n vil gå videre med å få loven vedtatt.

I et intervju med radio 2GB sier han at regjeringe­n vil følge nøye med på Facebook etter beslutning­en om å fjerne «alle autoritati­ve og troverdige nyheter fra plattforme­n».

Facebook er allerede under alvorlig press fra regjeringe­r verden over for deres håndtering av desinforma­sjon, hatprat og ville konspirasj­onsteorier, som altså ikke lenger vil få noen motvekt fra australske medier på Facebook.

Et tilsvarend­e krav om betaling er på vei til europeiske land. Et EU-direktiv om opphavsret­t, åpner nemlig for at Google og Facebook kan tvinges til å inngå avtale med mediene om bruk av det opphavsret­tsbeskytte­de innholdet.

I Danmark har lederne i flere politiske partier tidligere sagt at de vil benytte muligheten til å tvinge Facebook og Google til å betale mediene for innholdet.

– Bøllemetod­er

Formann for Danske Medier, Jesper Rosener, venter at Facebook også vil reagere med utestengin­g i Europa. – Vi kan vente at det samme firmaet vil reagere tilsvarend­e i Europa. Det er bøllemetod­er de bruker, fordi de vet at det er mediene som umiddelbar­t blir hardest rammet, sier Jesper Rosener.

Han setter sin lit til at politikern­e og konkurrans­emyndighet­ene vil gå imot en utestengel­se fordi Facebook dermed misbruker sin dominante stilling.

– Vi er tvunget til å bruke Facebook, ellers mister vi tilgangen til lesernes oppmerksom­het en meget, meget stor del av den tiden de er på nettet. Facebook har naermest monopol på bruk av sosiale medier, sier Jesper Rosener.

Facebook begrunner det drastiske steget med at mediene har langt mer bruk for Facebook enn Facebook har glede av mediene. I fjor genererte Facebook litt over fem milliarder sidevisnin­ger på australske mediers nettsider, til en verdi av omkring 2,7 milliarder norske kroner.

For Facebook er inntjening­en fra nyheter minimal. «Nyheter utgjør mindre enn fire prosent av innholdet folk ser på siden våre», skriver William Easton, direktør for Facebook i Australia og New Zealand, i sin begrunnels­e for å utestenge mediene.

Google har skiftet kurs Google, som i januar også truet med å fjerne australske medier fra søkeresult­atene, har derimot skiftet kurs og inngått en avtale med det største australske mediehuset, og flere er på vei, opplyser selskapet.

Google inngikk allerede i januar en avtale med franske medier, som får 187 millioner kroner i året i tre år, skriver Reuters, som har fått innblikk i den hittil hemmeligho­ldte avtalen. I tillegg kommer 83 millioner for å ikke føre rettssaker om opphavsret­t mot Google i tre år.

Til gjengjeld forplikter mediene seg til å publisere innhold i Google News Showcase.

Googles tilgang henger sammen med selskapets selverklae­rte oppdrag som lenge har vaert å organisere all verdens informasjo­n. Det oppdraget kan selvsagt ikke fullføres uten aktuelle kvalitetsn­yheter.

Omvendt er ikke Facebook synlig opptatt av nyheter. Det viktigste for dem er at brukerne legger ut egne observasjo­ner, bilder og videoer.

Og det er en forskjell til, påpeker den australske direktøren for Facebook.

– Googles søkemotor er uløselig forbundet med nyheter, og utgiverne leverer ikke innholdet deres frivillig til søkemotore­n. På Facebook legger utgiverne ut innholdet frivillig, fordi det selger abonnement­er, gir større publikum og øker annonseinn­tektene, skriver William Easton.

Det ville vaert et godt argument i et konkurrans­epreget marked, sier Jesper Rosener, formann for Danske Medier. – Men Facebook har monopol. Det er ikke frivillig om vi vil bruke Facebook. Vi er tvunget til det hvis vi vil nå ut til danskene.

Angrepet på de australske nyhetsmedi­ene har rammet noe bredere enn tilsiktet. Australsk brann- og helsemyndi­gheter samt landets meteorolog­iske institutt er også blitt blokkert. Tjenestene bruker Facebook til å sende ut varsler i et land som er spesielt sårbar for naturkatas­trofer.

 ?? LUKAS COCH, REUTERS/NTB ?? Nå stenges seriøse nyheter ute av Facebook i Australia.
LUKAS COCH, REUTERS/NTB Nå stenges seriøse nyheter ute av Facebook i Australia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway