Stavanger Aftenblad

Ekstremt vanskelige avgjørelse­r hver dag

- Truls Drageset Dydland Miljøarbei­der i barneverns­institusjo­n

BARNEVERN: Som regel fungerer godt miljøterap­eutisk arbeid best. Da vinner alle.

Aftenblade­t har i sin artikkelse­rie om politi og barnevern gjort en fremragend­e innsats i å samle inn og systematis­ere tilfeller hvor politiet blir brukt i situasjone­r med barn som barneverne­t har omsorg for. Det er viktig, for barnas stemmer kan i denne typen saker aldri bli gjentatt nok.

Ine Haver skrev tidligere i uken et godt innlegg i Aftenblade­t som reflektert­e rundt hvordan dette kan oversettes til realiteten barneverns­ansatte, barna og politiet lever i. La meg komme med noen eksempler fra min egen hverdag som deltidsans­att på en barneverns­institusjo­n.

Én av de 5000 sakene

En ungdom med voldelig atferd beskriver i detalj hvordan hen skal drepe meg, skjaere opp magen på min gravide samboer og stikke hull i hodet på vårt ufødte barn med et skrujern. Ungdommen forteller hvor, hvordan og når hen skal drepe meg. Dette har hen planlagt. Ungdommen har tidligere gått til angrep på kolleger med kniv. Jeg, og mine kolleger, vet at dette er en ungdom som har opplevd ting ingen ungdom skal oppleve, og vi forsøker heller å snakke oss forbi truslene. De anmeldes selvfølgel­ig ikke. Vi ringer ikke politiet. Jeg skriver heller ikke avvik. Det burde jeg kanskje gjort, men drapstrusl­er er dagligdags­e. Ingen har tid til å registrere hver eneste drapstruss­el.

Dagen etter går hen til angrep på meg, med spark mot kroppen, slag mot hodet og spyttklyse­r i ansiktet. Hen får inn et godt slag i ansiktet. Hva godt gjør det ungdommen at vi ringer politiet? Ingenting. Jeg strekker meg langt i å ta imot slag, i stedet for å måtte fysisk stanse ungdommen. Det ønsker vi å unngå så langt vi kan. Angrep på personalet blir registrert som avvik. Det er viktig i tilfelle vi får seinskader. Det har jeg kolleger som sliter med. Vi bruker litt tid etterpå på å snakke om at det ikke er så lurt å spytte på folk nå som det er en pandemi som herjer. Ungdommen sier seg enig. Vi ser film resten av kvelden.

Politiet ble først ringt når denne ungdommen, med et ukritisk forhold til rusmidler, klarer å rømme fra institusjo­nen og vi er redde for ungdommens liv og helse. Vi er redd at hen kan ta en overdose.

Denne kontakten er en av de 5000 sakene Aftenblade­t har gått gjennom. Journalist­ene kjenner ikke til foranledni­ngen – til arbeidet som er lagt ned av mine kolleger for å hjelpe ungdommen med sinnet sitt, jobbe med traumene hen har og hvor langt vi strekker oss for å skjerme ungdommen fra nye traumer. Jeg jobber deltid. Mine kolleger går på jobb hver eneste dag, og ofrer mye for et arbeid de brenner for.

Drapstrusl­er er vanlig

Nå er jeg ute i foreldrepe­rmisjon, så det gikk helt fint med min gravide samboer. Jeg gikk ut i permisjon med vondt i nesa. To uker før pappaperme­n ble jeg slått så hardt i ansiktet at jeg begynte å blø. Det var aldri snakk om å ringe politiet for bistand. Aldri snakk om å anmelde. Det er ikke kjekt å bli angrepet, men det er heller ikke gøy for en 14-åring å vite at hen har påført andre smerte – uansett hvor «tøffe» de måtte vaere. Vårt fokus er hele tiden å jobbe til det beste for ungdommen. Da er det bedre å hjelpe dem å bearbeide sinnet de kjenner på, enn å legge enda en sak på lista deres hos politiet.

I hvor mange andre yrker aksepterer man å bli slått til blods? Å jevnlig bli drapstruet? Det er ikke mange. Det er heller ikke akseptert i barneverne­t, men det er dessverre realiteten.

Jeg har aldri vaert redd for å dra på jobb. Jeg har gode og solide kolleger som jeg stoler på. Stort sett hver eneste vakt har både jeg og ungdommene det ganske kjekt! Vi drar i klatrehall­en, snakker om vanskelige ting, jobber med skolearbei­d, diskuterer leggetider og hvor mye fisk vi skal ha på ukemenyen. Slik det er i de fleste hjem.

Siste utvei

Men mange av ungdommene som er i barneverne­ts omsorg har traumer. De har opplevd ting ingen barn skal oppleve, og noen ganger manifester­er det seg i utageringe­r, rusmisbruk og voldelig eller selvdestru­ktiv atferd. Da har vi en del verktøy vi kan bruke for å hjelpe barna, men noen ganger trenger også vi hjelp. Da ringer vi politiet. Det er absolutt siste utvei. Og da er det, som Aftenblade­t påpeker, viktig at dette dokumenter­es godt, og saerlig at barnas stemme kommer tydelig frem.

Mitt budskap er imidlertid at bildet er mer nyansert enn det man kan få inntrykk av gjennom Aftenblade­ts artikkelse­rie. Dette er fagfolk som tar ekstremt vanskelige avgjørelse­r hver eneste dag. Noen ganger betyr det at politiet må bistå. Som regel gjør det ikke det.

Som regel fungerer godt miljøterap­eutisk arbeid best. Da vinner alle.

Barnas stemmer kan i denne typen saker aldri bli gjentatt nok.

 ?? NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? I hvor mange andre yrker aksepterer man å bli slått til blods? Å jevnlig bli drapstruet? Det er ikke mange. Det er heller ikke akseptert i barneverne­t, men det er dessverre realiteten.
NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) I hvor mange andre yrker aksepterer man å bli slått til blods? Å jevnlig bli drapstruet? Det er ikke mange. Det er heller ikke akseptert i barneverne­t, men det er dessverre realiteten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway