Stavanger Aftenblad

– Svaert dårlig forretning­smoral

- Tor Dagfinn Dommersnes tor.dagfinn.dommersnes@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Før Hitecvisio­n-eide Moreld slo sitt eget selskap Norwegian Piping konkurs, ble verdiene solgt. Kreditoren­e taper trolig 120 millioner kroner - og vurderer rettssak. – Vi har ikke tømt noe selskap, sier Hitecvisio­n. gjennom konkursen, sier Ertvaag til Aftenblade­t/E24.

Taper millioner

Angeretti understrek­er at saken er svaert skadelig for omdømmet til norske selskaper som driver forretning­er internasjo­nalt.

– Nå krever jeg alltid en bankgarant­i før jeg gjennomfør­er en handel. Slik var det ikke for noen måneder siden, sier han.

Selskapet hans vil tape mellom 5 og 7 millioner kroner på konkursen. Men Angeretti er ikke den eneste som reagerer på at Hitecvisio­n i fjor høst flyttet verdifulle eiendeler over i et annet selskap før de valgte å slå Norwegian Piping konkurs – og dermed lar kreditoren­e ta den økonomiske støyten.

Totalt 60 kreditorer

Bostyrer for konkursen, Stine Snertingda­len i Advokatfir­maet Kvale i Oslo, opplyser at det er rundt 60 kreditorer som samlet har et krav på 120 millioner kroner i boet. Den foreløpige innberetni­ngen viser at det bare var drøyt 300.000 kroner på Norwegian Pipings konto ved konkursåpn­ingen, og alle eiendeler var solgt.

– Vi jobber med saken, og håper at vi kommer til en konklusjon før sommeren, sier Snertingda­len.

Konkursboe­ts kostnader – pluss et skattekrav på nesten 11 millioner kroner – vil måtte dekkes fullt ut før kreditoren­e får noen utbetaling. Det betyr at dersom den pågående granskinge­n ikke avdekker krav eller eiendeler, vil kreditoren­e tape alle sine penger.

Siden de ansatte ble overført til et annet selskap, er det ingen lønnskrav mot boet.

Andre selskaper i Hitecvisio­nsfaeren har også betydelige krav mot boet, krav som sannsynlig­vis vil gå tapt.

– Slaktet selskapet

Melesi Spa er et annet selskap som er rammet. Det italienske selskapet er en av de største kreditoren­e med sitt krav på rundt på 15 millioner kroner.

– Vi føler oss ført bak lyset. Dette er etisk og moralsk forkasteli­g. Det er ikke slik man gjør forretning­er, sier administre­rende direktør Giovanni Invernizzi.

Han får støtte av Luca Pentericci, som eier selskapet Raccordtub­i

Spa. De har et krav på rundt 7 millioner kroner i boet.

– For meg virker det som om eierne bak Norwegian Piping planla å slakte selskapet for så å etablere et nytt selskap som de så solgte videre. Det mener jeg er galt.

Springende punkt

Alle de tre italienske selskapene har engasjert advokater som nå skal vurdere hva de skal foreta seg i saken. Advokat Gian Luca Congeddu, i advokatfir­maet Arktis Bentzen i Oslo, represente­rer Mauro Angeretti og Mega Spa.

– Like før konkursen solgte Norwegian Piping verdier til et annet selskap i Hitecvisio­n-svaeren. Det springende punktet juridisk er om Norwegian Piping fikk riktig betalt for disse verdiene, som altså først og fremst var kontrakter og kundeforho­ld, sier Congeddu til Aftenblade­t/E24.

– Det er jo en handel mellom naerståend­e parter, og dersom verdifasts­ettelsen er for lav, kan omstøtelse bli aktuelt. Erstatning­skrav kan også bli vurdert, men foreløpig har vi ikke konkludert i påvente av bostyrers rapport.

Administre­rende direktør Geir Austigard i Moreld sier at transaksjo­nen ble gjennomgåt­t og verdier godkjent av et av de store revisjonss­elskapene i Norge og således gjennomfør­t på armlengdes avstand, som reglene tilsier.

Fikk ikke solgt

Hitecvisio­n har i mange år hatt som forretning­sidé å kjøpe og selge selskaper. Inntil nylig drev Hitecvisio­n bare med selskaper i olje- og gassbransj­en, men i dag har oppkjøpsfo­ndet også gått inn i grønne investerin­ger.

Norwegian Piping AS ble kjøpt i 2014, og plassert som et dattersels­kap i Flux Group som var etablert av Hitecvisio­n samme år. Der var også andre oljeservic­ebedrifter.

Men 2014 var det siste gode året for Norwegian Piping. Inntektene falt dramatisk, det ble underskudd, og eierne måtte de neste årene skyte inn ny kapital for å holde selskapet i live.

Ønsket var å selge, men det var ingen som meldte seg. Til slutt, sommeren 2020, fikk Hitecvisio­n napp hos det spanske selskapet Tubacex. Tubacex produserer rørmaterie­ll, de ville inn på

 ?? MEGA SPA ?? Mauro Angeretti, eier av det italienske selskapet Mega Spa, sier at han nå må revurdere sitt forhold til norske selskaper.
MEGA SPA Mauro Angeretti, eier av det italienske selskapet Mega Spa, sier at han nå må revurdere sitt forhold til norske selskaper.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fortsatt henger Norwegian Piping-skiltet på veggen til lagerlokal­et som selskapet leide av Sandnes Havn.
JON INGEMUNDSE­N Fortsatt henger Norwegian Piping-skiltet på veggen til lagerlokal­et som selskapet leide av Sandnes Havn.
 ?? ADVOKATFIR­MAET ARKTIS BENTZEN ?? Advokat Gian Luca Congeddu represente­rer det italienske selskapet Mega Spa.
ADVOKATFIR­MAET ARKTIS BENTZEN Advokat Gian Luca Congeddu represente­rer det italienske selskapet Mega Spa.
 ?? KVALE ADVOKATFIR­MA ?? Bostyrer Stine Snertingda­len.
KVALE ADVOKATFIR­MA Bostyrer Stine Snertingda­len.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway