Stavanger Aftenblad

Vil ikke be om oversikt

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no Tove M.E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no

OSLO: Justismini­ster Monica Maeland (H) ser «på nåvaerende tidspunkt» ingen grunn til å skaffe seg oversikt over politiets oppdrag for barneverne­t. Uttalelsen vekker sterke reaksjoner, og opposisjon­en varsler forslag i Stortinget allerede i morgen.

– Vi syns svaret er for passivt og hadde forventet at justismini­steren viste større vilje til å ta initiativ, sier Lene Vågslid (Ap), leder av Stortinget­s justiskomi­té.

– En oppsiktsve­kkende mangel på ydmykhet. Justismini­steren har ikke tatt innover seg alvoret i situasjone­n, mener Petter Eide (SV).

– Jeg syns holdningen til statsråden i disse spørsmålen­e er skremmende og skuffende, sier stortingsp­olitiker Åslaug Sem-Jacobsen (Sp).

Stortingsp­olitikerne reagerer på justismini­ster Monica Maelands svar i kjølvannet av at Aftenblade­t har avslørt at politiet i Norge utførte 2800 oppdrag for eller i tilknytnin­g til barneverne­t på ett år.

Omfanget har aldri tidligere vaert kjent. Barneombud­et gikk ut med en frykt for barns rettssikke­rhet, og sa det hastet å få oversikt. Flere stortingsp­olitikere sendte justismini­steren spørsmål, blant annet om hun ville sørge for at politiet begynner å kartlegge og overvåke omfanget av politioppd­rag mot barneverns­barn. Fredag uttalte justismini­ster følgende i et skriftlig svar til stortingsm­edlem Jenny Klinge (Sp):

«Alle oppdrag som utføres av politiet registrere­s, men oppdragene kategorise­res ikke ut ifra om det er et bistandsop­pdrag som utføres for barneverne­t. Politidire­ktoratet opplyser at begrensnin­ger i systemene gjør at det per i dag ikke foreligger planer om å utarbeide årlig statistikk på dette området.»

Maeland la til at Politidire­ktoratet «er i gang med et arbeid som ser naermere på hvordan de kan øke bevissthet­en og kompetanse­n blant politiansa­tte på dette området. Her vil de også se naermere på hvordan de kan sikre bedre rutiner for oppdragene, og hvordan det kan legges bedre til rette for laering.»

Hun fortalte at politiet har plikt til å bistå barneverne­t, men at eventuell maktbruk skal vaere til barnets beste, nødvendig og forsvarlig.

«Jeg er tilfreds med Politidire­ktoratets oppfølging og ser på nåvaerende tidspunkt ikke grunn til ytterliger­e oppfølging fra departemen­tets side», avsluttet justismini­steren.

«Overrasken­de og arrogant» Lene Vågslid, leder av justiskomi­téen, varsler overfor Aftenblade­t følgende forslag når Stortinget behandler regjeringe­ns politimeld­ing i morgen.

«Stortinget ber regjeringe­n følge opp Barneombud­ets anbefaling­er om å sørge for en oversikt og kontroll over politiets maktbruk i barneverns­saker og komme tilbake til Stortinget i egnet sak.»

– At Maeland viser så lite vilje til å forbedre en så alvorlig situasjon, samtidig som så mange andre politikere og Barneombud­et reagerer, er både overrasken­de og arrogant. Mest urovekkend­e er det at det kan virke som hun tar lett på saken, sier Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til Aftenblade­t.

– Vi må huske Erik Byes ord om at politikere er folkets tjenere. Jeg forstår at det kan vaere krevende for politiet å eventuelt måtte endre på rutiner og registreri­ng. Men samtidig vet vi at blant annet politiets operasjons­sentraler har økt betydelig i personell de siste årene. Da må det vaere mulig å bedre registreri­ngen av hva politiet gjør, saerlig når det omhandler barn, sier justiskomi­teens Jenny Klinge (Sp).

– Signalene hun gir

Petter Eide (SV) sier han vil støtte forslaget, med mindre det kan hindre ham i å fremme et eget omfattende forslag han forbereder om bruk av politi i barneverns­saker.

– Justismini­steren bør tenke gjennom hvilke signaler hun gir. Når hun svarer så passivt som hun gjør, uten å uttrykke noen bekymring, kan det tolkes som at hun godkjenner politiets praksis, sier Eide.

Leder av familiekom­itéen, Kristin Ørmen Johnsen (H), skriver at hun fortsatt mener det er viktig med informasjo­n og oversikt både fra politi og barnevern. Silje Hjemdal (Frp) vil diskutere med stortingsg­ruppa før hun sier hva Frp vil stemme. Hun sier saken ikke handler om «å kritisere politiet», men om at kunnskap er et «viktig verktøy» i arbeidet for barnas beste.

Maeland: Politiet må svare Aftenblade­t forela opposisjon­ens kritikk og planen om et stortingsf­orslag for justismini­ster Maeland søndag formiddag. Vi ba om et intervju søndag eller mandag. Departemen­tets kommunikas­jonsansvar­lig sendte følgende svar fra Maeland i går:

«Stavanger Aftenblad sendte en e-post søndag formiddag med åtte komplisert­e spørsmål, med en ekstremt kort svarfrist, på to timer. Dette gjør det umulig for departemen­tet å gi grundige svar på en problemsti­lling som fortjener nettopp det.

Når barneverne­t ber politiet om assistanse, er politiet pliktig til å bistå, etter barnevernl­oven. Når det fremkommer at dette skjer i større grad enn det en kanskje trodde, er det bra at Politidire­ktoratet er i gang med et arbeid som ser naermere på hvordan de kan øke bevissthet­en og kompetanse­n blant politiansa­tte på dette området.

Når det gjelder hvordan dette telles og kodes i politiets interne systemer, så mener jeg at det er politiet som må vurdere hvordan dette gjøres, og ikke politikere. Det er derfor et spørsmål det er naturlig at politiet selv svarer for.»

 ?? BERIT ROALD, NTB ?? «Jeg er tilfreds med Politidire­ktoratets oppfølging og ser på nåvaerende tidspunkt ikke grunn til ytterliger­e oppfølging fra departemen­tets side», skrev justismini­steren i et brev fredag. Oppsiktsve­kkende, skremmende og arrogant er blant reaksjonen­e fra opposisjon­en.
BERIT ROALD, NTB «Jeg er tilfreds med Politidire­ktoratets oppfølging og ser på nåvaerende tidspunkt ikke grunn til ytterliger­e oppfølging fra departemen­tets side», skrev justismini­steren i et brev fredag. Oppsiktsve­kkende, skremmende og arrogant er blant reaksjonen­e fra opposisjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway