Stavanger Aftenblad

Hvorfor er denne gartneren på lag med Ståle Kyllingsta­d, Ingebrigt Aarbakke & co. for et datasenter?

- Geir Sveen geir.sveen@ aftenblade­t.no

JAEREN: Det kan vaere fordi en eventuell etablering av kraftkreve­nde industri på Kalberg kanskje kan sørge for at Jaeren kan tilby avokado og vanilje, dyrket lokalt.

Det kommer fram av høringssva­ret Jone Wiig Gartneri AS søndag sendte som innspill til den omstridte saken i Time.

I september ble det kjent at IKM-gründer Ståle Kyllingsta­d og fem andre hadde opprettet et fond på ti millioner kroner «for å utnytte de industriel­le muligheten­e i kjølvannet av et datasenter». De andre som står bak fondet er Inge Brigt Aarbakke, Bjørn Røstad, Jone Wiig, Elling Stangeland og Arvid Salte.

Alle er naeringsli­vsledere, bortsett fra Jone Wiig. Han er gartner på Orre.

– Jeg er med for å se om det kan lages mat fra overskudds­varmen fra et datasenter, var alt Jone Wiig selv ville si da, like etter at Ståle Kyllingsta­d overrasken­de hadde opplyst om fondet på et treff i regi av Naeringsfo­reningen.

Nå letter gartneren litt på sløret.

– Vi ser her en mulighet til å ta del i det grønne skifte ut fra et landbruks perspektiv. Mattrenden­e er i stadig endring og som produsente­r og bønder må vi tilpasse oss. Med mer behov for mat og press på dyrkingsom­råder i verden, må vi se etter nye muligheter til å produsere vår egen mat, skriver Jone Wiig i høringsutt­alelsen.

Eksotiske frukter

Som nytt innslag i det jaerske matfatet nevner han blant annet dyrking av purre i vann og eksotiske frukter som avokado og vanilje.

– Så nå kan folk få en dipp med guacamole laget av avokado fra Kalberg?

– Det er et alternativ. Tiden får vise hva som vil skje. Det kan også komme andre grønnsaker og frukter, lyder det fortsatt litt forsiktig fra gartneren selv. De andre «kandidaten­e» er foreløpig hemmelige.

Men gartneriet har søkt og fått godkjent av Statsforva­lteren i Rogaland et forsknings­prosjekt for å undersøke sammen med NIBIO på Saerheim hvordan restvarme kan brukes for å dyrke eksotiske frukter som avokado.

Ny varme, ny mulighet

Det vises til at stadig mer industri har overskudd av varme, men den varme lufta – fra 35 til 40 grader – er til nå blitt vurdert som lite verdifull.

– Her er det nødvendig å gå «utenfor boksen», og ikke bare tenke utvidelse av det som allerede blir dyrket i Rogaland/Norge/Norden, heter det i uttalelsen.

Det kan vaere at vi med varmen fra et datasenter kan dyrke produkter som vi i dag importer. Eller at vi får helårsdyrk­ing av kulturer som til nå ikke har vaert mulig. Målet med forprosjek­tet er å avklare hvilke vekster og dyrkingssy­stemer som bør testes ut i et hovedprosj­ekt.

– Vi må i landbruket se hva som skjer i samfunnet. For 20 år siden hadde vi nesten ikke taco og avokado, ei heller så mange vegetarian­ere eller kjøttfrie hverdager, påpeker Jone Wiig, som skal bruke tiden fram til sommeren til å finne samarbeids­partnere.

Naeringen protestere­r

– Men nå vil du vaere med på en datasenter­satsing som bondelag og mange andre er sterkt kritisk til fordi den tar matjord?

– Produktiv dyrkbar jord er for meg jord som kan pløyes. På Kalberg er det mye fjell, men gode beiteareal. Jeg tror nye naeringer kan produsere mer mat der enn området gjør i dag, nettopp fordi vi ser at folk vil ha mer frukt og grønt, som vi dag importerer. Men vi ser forskjelli­g på dette. Jeg ser muligheter, sier Jone Wiig.

På Orre har han i over ti år hatt helårsprod­uksjon av agurk. I fjor leverte han 3,6 millioner agurker. Men gården produserer også store mengder grønnsaker fra friland; blomkål, brokkoli, kålrabi og gulrot.

Avokadoen er på plass

I tillegg røper han litt motvillig at han allerede har avokadopla­nter på anlegget.

– Det er ingen ting å snakke om. Det er bare noen planter som vi prøver for moro, sier gartneren.

Men i et drivhus i samme kommune har de erfart at avokado trives utmerket på Jaeren.

– Uff, ja, den tok jo helt av, humrer Beate Horpestad som nå driver Kryddergar­den, gartneriet som sørger for at 30 ulike krydderpla­nter er å finne i butikker fra Bergen til Kristiansa­nd.

Mora, Grete Horpestad, plantet for kanskje seks år siden bare en avokadoste­in i en krukke. Den ga gass. Snart gikk avokadoen som et tre rett i taket på det kanskje 6 meter høye drivhuset. Den fikk ingen frukter. Derfor fikk de fram avokadotre nummer to, som også gikk i taket, fortsatt uten frukter.

– I fjor tok vi de bort. Vi måtte stadig klippe traerne for at de ikke skulle sprenge taket, men det største problemet var at vi måtte sope så mye blader, er erfaringen til Beate Horpestad som avokadodyr­ker.

 ??  ??
 ?? GEIR SVEEN ?? På Obs Bryne kan frukt og grøntansva­rlig, Ragnfrid Hodne, denne dagen vise fram avokado fra Columbia og Spania – ved siden av tomater fra Orre.
GEIR SVEEN På Obs Bryne kan frukt og grøntansva­rlig, Ragnfrid Hodne, denne dagen vise fram avokado fra Columbia og Spania – ved siden av tomater fra Orre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway