Stavanger Aftenblad

Avokado

-

y Avokado har som guacamole og avokado-toast inntatt tusenvis av norske hjem, konstatere­r Godt.no, Norges største matside, som har lett fram disse ti funfakts om frukten: y 1. Avokadoen skaper ofte forvirring, og mange tror at den grønne godbiten er en grønnsak. Men botanisk sett er avokado en frukt, mer spesifikt et baer. y 2. Hass er den mest populaere avokadosor­ten på verdensbas­is. Den ble først oppdaget i bakgården til Rudolph Hass i California på 1930-tallet. y 3. Ordet avokado kommer fra det gamle indianske ordet «ahuácatl» som betyr testikkel. Årsaken til denne referansen er vanskelig å si, men trolig kommer det av fruktens form. y 4. For å dyrke frem ca. 0,5 kg avokado trenger man hele 318

liter vann! y 5. Avokadofru­kten inneholder mer kalium enn en banan. En avokado inneholder 975 milligram kalium, mens en banan inneholder 487 milligram per frukt. y 6. En avokadofru­kt består av hele fire gram protein. Dette gjør den til en av svaert få proteinrik­e frukter. y 7. Frukten er rik på antioksida­nter, aminosyrer og essensiell­e oljer som mange hevder kan brukes til å reparerer skadet hår, redusere rynker og behandle tørr og solbrent hud. y 8. I Brasil er en blanding av avokado og iskrem en svaert populaer dessert. y 9. En avokado blir først spiseklar etter at den har blitt plukket av treet. Lar man dem henge kan de holde seg i opp til 7 måneder. y 10. All avokado blir håndplukke­t. Dette gjør arbeidskra­ft og vann til de største utgiftspos­tene for dem som dyrker frem frukten.

24 år er snittalder­en blant de 30 ansatte hos Rema 1000 på Stangeland. Sjefen sjøl, Ingvar Tengesdal er 36 år, og den nest eldste i gjengen.

– De har en spesielt god energi, de vil opp og frem og er klar for å legge ned en stor innsats. Jeg har stor sett bare god erfaring med å ansatte unge folk, sier Tengesdal.

I denne saken kan du lese om: y Hvorfor Rema 1000 Stangeland ser verdien i ung arbeidskra­ft. y Hva jobben betyr for 17 år

gamle Marius. y Hvorfor Virke er alvorlig bekymret for unge, ledige. y Nav som ber flere bedrifter

stille opp.

Marius Meling og en tralle bananer suser forbi ostehylla og runder hjørnet i rekordfart. Det oser energi av 17-åringen som gyver løs på en av butikkhver­dagens mange gjøremål. Nye bananer skal stables. Marius er i sitt ess. Han smiler mens han stabler. Dette liker han.

– Jobben betyr enormt mye. Det merkes på hele meg. Jeg har en helt annen energi. Det samme sier mor. Før kunne jeg ligge til fem minutter før jeg måtte ut døra for å nå skolen. Nå spretter jeg ut av senga, forteller Marius.

Han begynte å jobbe på Rema dagen etter at Norge stengte ned, 13. mars i fjor. 17-åringen fikk raskt mer ansvar.

– Jeg liker alt arbeid, men det er ekstra kjekt når jeg får nye oppgaver. Nå har jeg ansvar for å bestille inn kakemenn og knekkebrød. Her er Ingvar god. Han er flink til å gi oss ekstra ansvar som motiverer, forteller Marius.

Gir nye perspektiv­er Tengesdal bruker Marius som et godt eksempel på hva unge, nysgjerrig­e arbeidstak­ere kan tilføre en bedrift.

– Han kom inn helt uflidd og stilte en rekke spørsmål om hvorfor vi gjorde ting sånn og sånn. Det fikk meg til å tenke og til å innse at det ikke alltid er fornuftig å gjøre ting slik vi alltid har gjort det.

Tengesdal ser også en stor verdi i å ansette unge som tar en utdannelse og som skal videre i livet.

– De trenger gode referanse for å komme videre i arbeidsliv­et og jeg trenger god innsats. Det er en god match.

Han passer alltid på å ha en god miks av ansatte. Noen som vil opp og frem i Rema-systemet, noen som utdanner seg til akademiske jobber og de som er på arbeidstre­ning eller andre tiltak gjennom Nav.

– Alle kan ikke ser for seg en fremtid i dagligvare­bransjen. Da blir det for spisse albuer.

300 søkere til deltidsjob­b Tengesdal vet veldig godt hvor tøft det er for mange unge å komme inn på arbeidsmar­kedet. Forrige gang han trengte en ny deltidsans­att, kom det inn 300 søknader

– Da jeg startet som kjøpmann for 10 år siden, var vi fornøyde om søkertalle­t nådde 60. Det sier noe om hvor tøft det er.

Drømmer om egen butikk Marius Meling har aldri sett for seg en fremtid bak en kontorpult.

– Da jeg var innom i arbeidsuka i 9. klasse, bestemte jeg meg for at jeg ville bli kjøpmann. Jeg trives med fysiske arbeid og vil vaere i aktivitet. Her er et veldig kjekt arbeidsmil­jø, mye energi og unge kolleger, forteller han fornøyd.

Nå er han i gang med et fire år langt laerlingel­øp i Rema. Målet er klart.

– Jeg vil ha min egen Rema-butikk. Det er den store drømmen.

Arbeidstre­ning gjennom Nav kan vaere en viktig vei inn i arbeidsliv­et for unge. y I dag har 448 personer i Rogaland under 30 år arbeidstre­ning gjennom Nav. y 113 personer har VTA-plass

(Varig tilrettela­gt arbeid).

Det er ingen krav om at butikkene i Rema-systemet skal tilby plasser til arbeidstre­ning eller VTAplasser, men for Tengesdal har det vaert en selvfølge.

I dag har han to unge på arbeidstre­ning i regi av Nav og en på VTA-plass.

– Det gir meg noe å se dem lykkes. Målet er alltid å få folk i fast arbeid. Dessuten beriker det arbeidsmil­jøet på en veldig god måte, sier han, og sender en klar oppfordrin­g videre til andre bedrifter.

– En bedrift som denne, med 30 ansatte og en omsetning på 110 millioner kroner har et samfunnsan­svar for å gi flere en mulighet.

– Noen vil tenke at det er mer lønnsomt for deg med unge arbeidstak­ere. Er det riktig?

– Jeg sitter aldri og beregner hvilken kandidat som vil koste hva i lønnsutgif­ter. Skal vi vaere den beste butikken, trenger vi de beste folkene. Folk trives så godt at de blir vaerende, dermed stiger de fort i lønn.

Virke er alvorlig bekymret

1 av 3 jobber som har blitt borte under pandemien tilhørte en ung arbeidstak­er, ifølge Virke, som organisere­r og represente­rer over 24.000 virksomhet­er med mer enn 300.000 ansatte.

Tall på tapte arbeidspla­sser for unge under korona, ifølge Virke: y Overnattin­gs- og serverings­virksomhet: ca. 4.000 arbeidspla­sser y Bygge- og anleggsvir­ksomhet:

ca. 5.000 arbeidspla­sser. y Varehandel ca. 4.000 arbeidspla­sser. y Personlig tjenesteyt­ing ca.

2.000 arbeidspla­sser. Administre­rende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, er alvorlige bekymret for situasjone­n.

– Vi står i en økonomisk krise som saerlig rammer de som er ferske i arbeidsliv­et. Hvis vi ikke finner gode løsninger på dette problemet kan pandemien sette varige merker på en hel generasjon arbeidstak­ere, sier Kristensen.

– Hvordan skal flere unge komme i jobb?

– Når aktivitets­nivået i de hardt rammede delene av handels- og tjenestena­eringen kan ta seg opp

 ?? GEIR SVEEN ?? Avokado – på Obs Bryne torsdag.
GEIR SVEEN Avokado – på Obs Bryne torsdag.
 ?? GEIR SVEEN ?? Her er beviset for at avokadoen stortrives på Jaeren. For rundt seks år siden plantet Grete Horpestad en liten stein fra frukten i en krukke i drivhuset på Kryddergar­den. Den stanget rett i det høye taket, og måtte til slutt tas.
GEIR SVEEN Her er beviset for at avokadoen stortrives på Jaeren. For rundt seks år siden plantet Grete Horpestad en liten stein fra frukten i en krukke i drivhuset på Kryddergar­den. Den stanget rett i det høye taket, og måtte til slutt tas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway