Stavanger Aftenblad

Unge og arbeidsliv­et

-

igjen, vil det uten tvil skape mange nye arbeidspla­sser. Men hver uke teller når så mange unge står utenfor arbeidsliv­et. Derfor håper vi regjeringe­n også vil gjøre sitt for å bidra til aktivitets­økningen, sier Horneland Kristensen.

Virke jobber for at det skal komme direkte lønnsstøtt­e for å øke sysselsett­ingen i kriseramme­de virksomhet­er, og for tilpasning­er i forskrifte­r og smittevern­strategier.

– På den måten kan vi få mer aktivitet i økonomien innenfor trygge rammer selv under pandemien, sier Horneland Kristensen.

Virkes medlemsbed­rifter har alltid vaert en viktig inngangspo­rt til arbeidsliv­et for unge mennesker. Overnattin­g, servering, reiseliv, varehandel, personlig tjenesteyt­ing og bygg og anlegg er naeringer som ansetter mange unge hvert år. Under krisen har de samme naeringene blitt hardt rammet, og flere titalls tusen arbeidspla­sser har forsvunnet.

– Hvilket ansvar har Virke sine medlemsbed­rifter til å gi unge en mulighet i arbeidsliv­et?

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å legge til rette for sommerjobb­er og deltidssti­llinger, som ofte er attraktive for unge. Dagligvare har under pandemien vaert i en heldig situasjon og benyttet den til å ansette tusenvis. Men vi må erkjenne at i mange bransjer kan det bli vanskelige­re for unge å få jobb. Mitt råd til de unge er å bruke den ledige tiden godt til å bygge videre på den kompetanse­n man har, og ikke bli motløs, sier han.

Ber flere bedrifter stille opp Egil Tengs, avdelingsd­irektør i Nav Rogaland, mener bedrifter som går godt under koronapand­emien har et ekstra samfunnsan­svar når ledigheten stiger blant de unge.

– Jeg håper og forventer flere kan bidra til å hjelpe denne aldersgrup­pen inn i ordinaere jobber. Vi har respekt for at noen selskaper har nok med å holde sine faste ansatte i jobb, men vi vet også at noen har en mulighet til å hjelpe.

– Vi har et godt samarbeid med mange bedrifter som tar dette ansvaret og legger til rette for unge både når det gjelder arbeidstre­ning og ordinaere jobber. Det er vi veldig takknemlig­e for, legger han til.

Arbeidstre­ning kan vaere aktuelt for dem som trenger arbeidserf­aring for å mestre en bestemt type jobb, eller trenger en referanse mens de søker ordinaert arbeid.

– Vi ser at arbeidstre­ning kan vaere et godt tiltak for unge som har stått en stund uten jobb eller skoleplass. Det kan gi dem viktig erfaring og kompetanse som gjør dem tryggere i en ordinaer søkeproses­s. De får også bygget en opp en CV som gjør at de stiller sterkere neste gang de søker.

Han oppfordrer bedrifter til å teste ut arbeidstre­ning dersom de har mulighet.

– Arbeidsgiv­ere oppdager at unge kan vaere en viktig ressurs i arbeidsliv­et, selv om de ikke har mulighet til å komme inn gjennom en vanlig jobbsøknad. Men det er også viktig å finne en balanse. En bedrift kan ikke ha for mange på arbeidstre­ning slik at det fortrenger behovet for ordinaere ansatte.

Tengs har en todelt oppfordrin­g til unge utenfor arbeidsmar­kedet.

– De må søke ordinaere jobber, men de må også komme seg tilbake til skolen om de har mulighet. Kompetanse­kravene øker.

 ??  ??
 ??  ?? Administre­rende direktør i Virke, Ivar Horneland
Kristensen.
Administre­rende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway