Stavanger Aftenblad

Frp-utbryter ekstremt provosert over Stavanger kommune

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Christian Wedler synes Stavanger kommune på en absurd måte advarer mot mer støtte – eller «økonomisk vinning» – for politiske utbrytere som ham. Praksisen består, men departemen­tet åpner nå for lovendring.

Rett før det nye kommunesty­ret i Stavanger skulle konstituer­es i oktober 2019, varslet Christian Wedler sin exit fra Frp og at han vil møte som uavhengig representa­nt i kommunesty­ret.

Stavanger kommune har overfor Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) advart mot en mulig ekstraregn­ing for kommunen på over 500.000 kroner i året per utbryter – dersom Stavangers regler og praksis må endres.

KMD overlater til kommuner selv å finne ut om de har en lovlig praksis eller ei, men i ferske svar til flere kommuner fjernes ikke anledninge­n til i praksis å forskjells­behandle utbrytere i Oslo og Bergen med utbrytere i Stavanger, Sandnes, Sola, Kristiansa­nd eller Rogaland fylkeskomm­une.

Den korte forklaring­en er at to ulike lovverk ikke er helt synkronise­rt.

– Nei, ikke logisk Bystyredir­ektør Roar Kristianse­n i Bergen kommune tolker KMDsvaret som at utbrytere i parlamenta­risk styrte kommuner, som Bergen og Oslo, har flere rettighete­r enn i formannska­psstyrte kommuner som Stavanger, Sandnes og Sola.

I Bergen har tre utbrytere fra FNB bedt om å få innvilget representa­ntstøtte, kontorloka­ler og nødvendig assistanse og bedt om å bli ansett som en uavhengig gruppe og få gruppestøt­te.

– Er det logisk å forskjells­behandle utbrytere etter kommunesty­reform?

– Nei, det er det ikke. Men vi vil nå se naermere på om det er tilfelle og hva dette betyr for oss og vårt regelverk, sier Kristianse­n.

– Er det nå avklart om utbrytere i Bergen har krav på noe mer enn støtte til kontor og utstyr?

– Nei, det er det ikke. Den aktuelle bestemmels­en går på kontorloka­ler og nødvendig assistanse, så vi må se naermere på om det også gjelder annen type støtte, sier Kristianse­n, som ble gjort oppmerksom på KMD-svaret av Aftenblade­t.

Går glipp av støtte

I januar i fjor kom KMD til at Oslo-reglene var ulovlige. KMD slo fast at en utbryter må anses som en ny gruppe og at de ulike gruppene skal likebehand­les med like store grupper.

Slik er det ikke i Stavanger, Sandnes, Sola eller Rogaland fylkeskomm­une i dag.

Stavanger-reglene gir ikke utbrytere tilgang på: y Partistøtt­e (50.000 kroner per parti pluss 13.000 kroner per representa­nt). y Gruppelede­rstøtte (282.015

kroner per 2020). y Opptil flere hundre tusen kroner i året i midler til å bli frikjøpt fra jobb. y Kontorplas­s på rådhuset og

støtte til telefon og bredbånd. Omtrent samtidig med Wedlers Frp-exit ble en FNB-representa­nt i Oslo uavhengig. FNB-utbryteren vant så kampen for å bli likebehand­let med KrF og Senterpart­iet, partier som har én representa­nt hver i Oslo bystyre.

Oslos nye regler fra desember slår fast at dersom en eller flere utbrytere danner en ny gruppe, får den nye gruppen utbetalt grunnbeløp på 846.977 kroner, representa­nttilskudd på 305.228 kroner per representa­nt og eventuelt opposisjon­stilskudd på 90.000 kroner. Forskjelle­n fra Nord-Jaeren er altså betydelig.

Stavanger, Sandnes og Sola iverksatte undersøkel­ser for å finne ut om reglene måtte endres. Rettsprofe­ssor Jan Fridthjof Bernt ved Universite­tet i Bergen (UiB), ekspert på kommunelov, vurderte det dit hen at praksisen på Nord-Jaeren kan vaere lovstridig.

KMD ble kontaktet av Stavanger, Sandnes, Bergen, Indre Østfold, Rana og Kristiansa­nd. Sistnevnte er blant kommuner som ikke gir støtte til enkeltutbr­ytere eller uavhengige grupper som dannes underveis i valgperiod­en.

Sandnes erkjente overfor KMD at kommunen tilsynelat­ende ikke fullt ut likebehand­let vanlige grupper og utbrytergr­upper.

Kommunedir­ektøren i Stavanger la til grunn at Oslo-vedtaket til KMD rettet seg mot kommuner med en annen styreform enn i Stavanger.

Han advarte overfor KMD mot betydelige økonomiske utgifter for Stavanger kommune, en uforutsigb­ar situasjon for kommuneøko­nomien og «økonomisk vinning» for den enkelte uavhengige representa­nt, verdt over 500.000 kroner i året per uavhengige representa­nt – hvis praksisen ble endret.

– Diskrimine­ring

I et brev til KMD skrev Wedler at dette var direkte feil og en mildt sagt bemerkelse­sverdig og svaert merkelig argumentas­jon i utakt med prinsippet om at man er personlig valgt til et kommunesty­re, med de rettighete­r og plikter dette medfører.

Wedler minnet om at det er en meget vanskelig og tung beslutning å melde seg ut av partiet en er innvalgt for, og at det er svaert lite attraktivt å sitte som uavhengig representa­nt. Han oppfattet at kommunen ønsket grønt lys for fortsatt diskrimine­ring av kommunesty­rerepresen­tanter.

– Det var ekstremt provoseren­de å lese svart på hvitt at kommunen anførte at man melder seg ut av et parti av økonomistr­ategiske årsaker. Da forsto jeg at kommunen ikke ville likebehand­le representa­nter eller skjønte hvorfor representa­nter som meg melder seg ut av et parti, sier Wedler til Aftenblade­t.

Lov mot lov?

Bergen kommune poengterte at kommunelov­en synes å stå i motstrid med partiloven og at utbrytere har krav på støtte etter kommunelov­en, men ikke partiloven.

KMD konkludert­e med at utbrytere har krav på støtte etter kommunelov­en, men ikke et etter partiloven.

Sagt med andre ord: Utbrytere har krav på støtte i Oslo og Bergen, men ikke i Stavanger.

Og med støtte menes både penger og andre goder som kontor, mobil og bredbånd.

Men kommunesty­rer som Stavanger kan selv velge å støtte grupper som dannes i løpet av valgperiod­en. Det må i så fall skje i samsvar med partiloven – som ikke gir utbrytere rett til støtte.

For kommuner som Oslo og Bergen, gjelder en saerskilt støtteform, og KMD mener lovverket ikke legger opp til forskjells­behandling.

Wedler sier han har ingen problemer med å vaere den billigste politikere­n i drift i Stavanger kommunesty­re:

– Det er opp til partiene i kommunesty­ret om de vil diskrimine­re eller likebehand­le. Men det er oppsiktsve­kkende at ikke demokratis­k valgte representa­nter likebehand­les. Jeg var uavhengig alt ved konstituer­ingen av kommunesty­ret, og jeg mener fortsatt at kommunedir­ektørens brev til KMD var absurd.

– Hva synes du om det tilsynelat­ende gjelder ulike sett med regler for utbrytere i parlamenta­risk styrte kommuner og formannska­pskommuner?

– Det er betenkelig at KMD mener at det er opp til hver enkelt kommune å sikre lik behandling av folkevalgt­e, sier Wedler.

Åpner for lovendring Stavanger og Sandnes ba KMD vurdere om reglene er gyldige eller lovlige, men KMD kan ikke vurdere lovlighete­n av kommunale vedtak på bakgrunn av enkelthenv­endelser, opplyser statssekre­taer Paal Pedersen (H) i KMD.

– Departemen­tets oppgave er å drive veiledning på generelt grunnlag. Kommunene har ansvar for egne handlinger. Vurderinge­r av om kommunale vedtak er lovlige må derfor ligge hos den enkelte kommune, skriver han til Aftenblade­t.

I brevet til Bergen varslet KMD at det på bakgrunn av henvendels­er fra Bergen og flere andre vil se naermere på regelverke­t for støtte til folkevalgt­e grupper i kommunesty­rene. Dette ble ikke nevnt i svarene som ble sendt Stavanger og Sandnes samme dag.

– Departemen­tet vil vurdere bestemmels­ene om støtte til folkevalgt­e grupper i kommunesty­rene og sammenheng­en mellom dem. Det er for tidlig å si om dette ender med forslag til lovendring­er, skriver statssekre­taer Pedersen i KMD.

Hva nå?

Hanne N. Vatnaland, leder for politisk sekretaria­t i Stavanger kommune, svarer at KMD og Partilovne­mnda fastslår at Stavanger kommunes praksis knyttet til partistøtt­e er i tråd med lovverket.

– Tilbakemel­dingen gir ikke grunnlag for å endre praksis. Vi merker oss at departemen­tet vil ta en gjennomgan­g av regelverke­t. Vi får avvente å se om en slik gjennomgan­g medfører behov for endringer, skriver hun.

Vatnaland svarer at uavhengige representa­nter får sine økonomiske rettighete­r ivaretatt i form av godtgjørin­g for verv, tapt arbeidsfor­tjeneste og reise- og kjøregodtg­jørelse.

– Vi mener at Christian Wedler er ivaretatt med disse ordningene, svarer Vatnaland.

Kommunedir­ektør Vareide og ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) har fått Wedler-kritikken tilsendt.

PS! Artikkelfo­rfatterens bror er leder for Venstres kommunesty­regruppe i Stavanger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway