Stavanger Aftenblad

– Hvorfor er vi så lette å ofre?

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

SKJENKESTO­PP: Torill Renaa hos Renaa Restaurant­er har blåst ut sin frustrasjo­n på Facebook, etter at regjeringe­n fredag innførte skjenkesto­pp fra klokka 22. – Vi er helt maktesløse, sier hun.

– OOPS, they did it again, skrev Torill Renaa i et frustrert innlegg på Facebook, etter at det fredag ble kjent at regjeringe­n reduserte lovlig skjenketid fra midnatt til klokka 22.00 fra og med neste uke. Lørdag ettermidda­g var innlegget delt over 250 ganger.

Torill Renaa er daglig leder i Renaa Restaurant­er, som hun driver sammen med sin mann Sven Erik Renaa.

I innlegget skildrer hun de stadige endringene restaurant­bransjen har måttet forholde seg til siden nedstengni­ngen 12. mars i fjor:

Full nedstengni­ng, smittevern­tiltak, nasjonal skjenkesto­pp med timers varsel, åpning igjen med nye restriksjo­ner. Hun sammenstil­ler det med de økonomiske konsekvens­ene dette har fått for restaurant­ene på grunn av kompensasj­onsordning­er som ikke treffer der det trengs – og med den totale maktesløsh­eten hun føler som leder av en bedrift med millionoms­etning, arbeidsgiv­eransvar og et kvalitetsn­ivå det har tatt årevis å opparbeide.

Renaas tre forslag

Renaa skisserer opp tre konkrete forslag som hun mener kunne løst svaert mange av utfordring­ene for bransjen: y Tilbakebet­aling av betalt arbeidsgiv­eravgift for hele pandemiper­ioden. y Fritak for arbeidsgiv­eravgift

ut 2021. y Kostnadene for daglig leder må regnes som en del av de faste kostnadene.

Torill Renaa sier til Aftenblade­t at hun forstår og er enig i at de svakeste skal prioritere­s under pandemien.

– Men hvorfor er alltid vi, restaurant­og serverings­bransjen, så lette å ofre?

Flaggskipe­t Re-naa i Renaa Restaurant­er er en av 414 restaurant­er i hele verden som har to Michelin-stjerner.

– Å bygge opp standard og kvalitet på det nivået tar årevis. Nå får vi høre at vi må omstille oss. Det har vi gjort. Vi har blant annet holdt folk i jobb og begynt med takeaway. Men det blir det samme som om du hadde sagt til Erling Braut Haaland at «du som er så flink å spille fotball, kan ikke du steppe inn på håndballan­dslaget? Ball er jo ball».

– Vi selger en totalopple­velse. Konsekvens­en for oss av å nå stenge alkoholser­veringen klokka 22, betyr at alle ansatte må starte på jobb to timer tidligere. Så må vi kontakte alle som har bestilt bord og fortelle dem at de nå må komme to timer tidligere for å få den opplevelse­n vi selger. Det passer helt sikkert ikke for alle, dermed står vi igjen med ledige plasser.

Men det er ikke denne siste endringene i reglene Renaa reagerer på nå.

– Det verste er at vi stadig blir fratatt enhver mulighet til å påvirke vår egen drift. Vi forteller hvordan vi har det, og får mye sympati. Men ingenting skjer. Det er det at vi blir fratatt enhver mulighet til å påvirke vår egen drift.

Får sympati, men ikke hjelp Renaa sier at hun hele tiden har vaert flink til å sende søknader.

– Men hva hjelper det, så lenge alle tiltakene treffer oss så skjevt?

– Jeg har også vaert på Teamsmøte med naeringsmi­nister Iselin Nybø. Jeg har sendt brev til hele Rogalandsb­enken på Stortinget og forklart hvordan alle disse plutselige tiltakene rammer oss. Alle sier at de skjønner hvilken fortvilet situasjon vi er i. Likevel kommer det stadig nye endringer med kort varsel.

Og når du driver en millionbed­rift, må daglig leder hele tiden vaere i jobb for å ivareta de ansatte og driften fremover. Derfor bør denne kostnaden regnes som en fast kostnad, sier Renaa.

Slik ordningen er nå, får serverings­bransjen dekket 70 prosent av de faste kostnadene som koronatilt­ak. Men de får ingen kompensasj­on for bortfall av inntekter.

Tom Ur Kjørsvik på Hanekam har også postet en frustrert melding på Facebook.

– Når vi åpner etter en nedstengni­ng, er det med blandet mot. Vi får holde åpent, men folk oppfordres til å holde seg hjemme.

Vi er vel den bransjen som kompensasj­onsmessig kommer dårligst ut. Kulturbran­sjen, som jeg trodde vi var en del av, har en helt annen ordning. De får kompensert for fullsatt sal. Altså kompensasj­on for tapt inntekt.

– Som Kurt Nilsen taper vi inntekter

Kurt Nilsens selskap fikk over 13 millioner for å ikke kunne synge coverlåter i kirker og idrettshal­ler. Det samme beløpet hadde nok reddet 26 små barer i landet. 500.000 kroner til en liten bar hadde gjort en enorm forskjell, skriver Ur Kjørsvik.

Baren Hanekam i Fargegata har holdt stengt også etter at de lokale vedtaket om nedstengin­g ble opphevet. Årsaken er at de ikke serve

rer mat, og dermed ikke kan holde åpent. Alle de ansatte er permittert­e, og inntektsgr­unnlaget er helt borte.

– Hver gang vi må permittere på grunn av nye tiltak, må vi betale full lønn i 10 dager. De faste utgiftene, altså de som løper selv om vi er stengt, er mye høyere enn det myndighete­ne definerer som faste utgifter, og som vi får dekket 70 prosent av. For hver uke spises likviditet­en vår opp, og vi må skyte inn private midler. Vi har tatt opp et lån med statssikke­rhet, men det skal betales tilbake innen tre år. Det er et lån, ikke hjelp.

Vi skal nok overleve, men det er ikke på grunn av den støtten vi har fått, sier Ur Kjørsvik til Aftenblade­t.

Naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) sier til Aftenblade­t at hun har stor forståelse for frustrasjo­nen i restaurant- og serverings­bransjen over de stadige endringene i nasjonale koronarest­riksjoner.

– Vi forholder oss til råd fra helsemyndi­ghetene, og må tenke helhetlig. Vi må fortsatt redusere mobilitete­n og kontakten mellom mennesker, og når vi åpner opp for barn og unge, må vi stramme inn andre steder. Smittesitu­asjonen er fortsatt usikker, saerlig med de nye og mer smittsomme mutasjonen­e som nå er i omløp. Da ble det innstramni­nger for serverings­bransjen denne gangen også, sier Nybø.

Når det gjelder Renaas forslag om arbeidsgiv­eravgiften og daglig leder inn i faste kostnader, sier Nybø at det blant annet jobbes med en lønnsstøtt­eordning i Finansdepa­rtementet. Hun påpeker at det også er nye penger på vei til kommunene til lokale krisetilta­k.

– Jeg har også brakt Renaas innspill videre, sier Nybø.

Ny krisemilli­ard på vei

Forrige gang regjeringe­n fordelte krisepenge­r til landets kommuner, valgte Stavanger å fordele hele beløpet til serverings­bransjen. Både Renaa og Kjørsvik berømmer dette vedtaket.

Men kommer det mer penger til serverings­bransjen når det kommer nye krisepenge­r til kommunene?

– Vi har diskutert dette, men ikke bestemt noe ennå. Pengene vil nok også denne gangen kommer serverings­bransjen, kulturlive­t og reiselivet til gode. Og det vil skje i samråd med naeringsli­vet selv, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) til Aftenblade­t.

Hun vet ennå ikke hvor mye kommunen kommer til å motta, og når pengene kommer.

Fra å ha mye smitte og full nedstengni­ng av serverings­bransjen i begynnelse­n av året, er Stavanger og Rogaland blant stedene i Norge med lavest smittetryk­k nå. Likevel må vi forholde oss til de nasjonale reglene for skjenking, fordi kommunene selv bare kan vedta strengere regler, ikke mer liberale enn de nasjonale.

– Jeg synes nok at skjenking frem til midnatt er helt uproblemat­isk i Stavanger nå, sier Nordtun.

 ?? NTB ?? Naeringsmi­nister Iselin Nybø (V).
NTB Naeringsmi­nister Iselin Nybø (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway