Stavanger Aftenblad

Når er det egentlig de unges dag?

- Anne Turi Øyan Ormøy

KORONA: Her om dagen så slo det meg – når er det de unges dag? Vi feirer jo mor, far, boller, valentine. Men det måtte rett og slett en verdensoms­pennende pandemi til før det gikk opp for meg at vår kommende generasjon ikke har sin egen dag. Hallo!

Denne ressursste­rke flotte gruppen som det siste året har vist en evne til omstilling og snudd om på sin innstillin­g. Det har jevnlig kommet henstillin­g til endring av undervisni­ngsstillin­g. Flere hadde timebestil­ling om intervju om toppstilli­ng da arbeidsliv­et ble presset i ytterstill­ing. Det førte til en blottstill­ing og avbestilli­ng, som ga både ny liggestill­ing og skjerminns­tilling.

Ett år – det oppleves garantert forskjelli­g i de ulike generasjon­ene.

Beriket og imponert

Som mor til fem unge mennesker – og gleden ved å følge dem, deres venner og nettverk – må jeg si meg beriket, inspirert og imponert av våre unge dette året og. Lite ante noen av oss hva vi hadde i vente da dette traff oss for snart et år siden. y På det tidspunkt var en av våre i jobb på andre siden av kloden. Planen var å hente kompetanse og erfaring et par år til i ulike land. Med ett stenger verden ned – og med god hjelp kommer han seg ut og hjem og forlater den karrierere­isen i denne omgang ... y Ei var på trappene til å flytte til utlandet med kjaeresten. Alt klappet og klart. Han hadde reist. Grensene stengte ... y Så hun som startet i arbeidsliv­et i ny by – ekstrovert og lykkelig. Som med ett opplever hverdagen fra zoom. Knapt møtt kollegaene, ingen dør å banke på om du lurer på noe ... y Deretter studenten som er i praksis på sykehjem. Dette ble raskt omgjort til mottak for koronapasi­enter. Hun ble ikledd full smitteunif­orm, få visste egentlig hva de kunne forvente. Plassert i stormens kjerne. Skolebenke­n har knapt vaert åpen siden dette ... y Yngste startet på studie i Trondheim – skolebygge­ne har vaert mye stengt. Skråtaket i toppetasje­n der hybelen er blir både lesesal, sovesal, spisesal, treningssa­l ... avstand mellom pult og seng er ikke større enn at du lener deg bare litt til høyre så ligger du på puta ...

Garantert flere som kjenner seg igjen i disse historiene. Hendelser i de unges liv fra da dette så brutalt traff oss. Og dette året har det uten tvil skjedd mye med mange!

Fratatt mye

Hvilke møtepunkt finnes for de unge? Holdepunkt­et for de på høyere utdannings­nivå er eksamen. At man mister fotfeste og humør er aldeles ikke rart. Men hvordan denne gruppen vet å ta vare på hverandre er mer enn en festdag verdig!

Vi «eldre» husker jo ungdomstid­en, studietide­n og overgangen til jobb som en pulserende epoke, vennskap ble stiftet for livet, fester, kollokvieg­rupper, reiser, festivaler, sammenkoms­ter, fellesskap, fredagspil­s med jobben, byturer, kjaerestet­id ... dette året er de fratatt mye av dette.

Så god morgen til deg du vakre unge menneske – ta av deg munnbindet – se deg i speilet og smil – rop ja – slå deg på skuldra – du er framtidskr­aften vår – og vi er utrolig stolt av deg. Hvilken endringskr­aft du er i besittelse av!

30. november

Så uten blygsel foreslår jeg de unges dag, dato 30. november, hvert år. November da det kan vaere en krevende måned, og min flotte mormor som hyllet ungdommen hadde bursdag da.

Hun ga meg to setninger jeg skulle love å ta med meg på min ferd.

Uttales på trøndersk: y 1. Berre ein får verra fresk. y 2. Gled deg over de små tinga. De setningene har vel aldri vaert mer gjeldende enn i dag.

Å bli gammel etter hvert med en slik generasjon som dere i haelene: Ren og skjaer glede. Framtidskr­aften vår!

Hvordan denne gruppen vet å ta vare på hverandre er mer enn en festdag verdig!

 ??  ?? «Som mor til fem unge mennesker – og gleden ved å følge dem, deres venner og nettverk – må jeg si meg beriket, inspirert og imponert av våre unge dette året og», skriver Anne Turi Øyan.
«Som mor til fem unge mennesker – og gleden ved å følge dem, deres venner og nettverk – må jeg si meg beriket, inspirert og imponert av våre unge dette året og», skriver Anne Turi Øyan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway