Stavanger Aftenblad

Første norske slalåmgull i VM siden 1997

-

ALPINT: Sebastian Foss-Solevåg og Henrik Kristoffer­sen sørget for at det ble en norsk jubeldag under siste dag av alpinVM i Cortina.

Ikke siden Tom Stiansen vant slalåm under VM i 1997 hadde det vaert en norsk gullvinner i slalåm, men søndag sørget Sebastian Foss-Solevåg for å skrive seg inn i norsk alpinhisto­rie.

Med en fantastisk avslutning på finaleomga­ngen vant nordmannen 21 hundredele­r foran østteriksk­e Adrian Pertl, mens Henrik Kristoffer­sen sørget for at det virkelig ble en norsk jubeldag ved å kjøre inn til tredjeplas­s, 46 hundredele­r bak landsmanne­n.

– I dag griner jeg. Fy faen, sier Foss-Solevåg til NRK.

I studioet til NRK var også lagkamerat­ene Lucas Braathen og Atle Lie McGrath tydelig rørt.

– Det er så utrolig fortjent. Jeg sitter her og griner med ham, sier Lie McGrath.

– Jeg fikk med meg at Henrik ledet kraftig og da jeg så at jeg var foran det, så visste jeg at de to ungguttene skulle få kjørt seg. De gjorde en god innsats, men det holdt ikke, sier Foss-Solevåg til NRK om finaleomga­ngen.

Foss-Solevåg har hatt sin klart beste sesong i karrieren denne sesongen og tok i januar sin første verdenscup­seier. 29-åringen var også helt sentral på det norske laget som tok gull på lagkonkurr­ansen tidligere i VM.

– Det kunne ikke vaert bedre. Det er helt nydelig. Jeg er veldig glad på Sebastians vegne. Det er så fortjent, sier Tom Stiansen til VG.

– Sebastian har hatt toppfarten lenge, men slitt med å bli stabil. Endringen hans er strålende. Nå er han så stabil, sier Stiansen videre.

– Det er helt rått med to mann på pallen i slalåm. Helt magisk, sier Stiansen.

Henrik Kristoffer­sen og Sebastian Foss-Solevåg var begge med i gullkampen etter den første omgangen, med Kristoffer­sen på sjetteplas­s, 38 hundredele­r bak leder Adrian Pertl, og Foss-Solevåg på tredjeplas­s, 16 hundredele­r bak.

På grunn av de bløte forholdene i bakken kjørte de 15 beste etter den første omgangen først i andre omgang, mot 30 som normalt er tilfellet.

Kristoffer­sen svarte kontant «ja» på at han hadde mer å gå etter den første omgangen, og i finaleomga­ngen satset han ut fra start.

I mål tok han en soleklar ledelse, hele 76 hundredele­r foran Daniel Yule, og slapp jubelen løs, tydelig fornøyd med egen innsats.

– Nå har jeg medalje i alle grener jeg kjører i både OL og VM, men først og fremst veldig bra av Sebastian. Han kjører utrolig bra i dag, gratulerer, sier Kristoffer­sen til NRK.

– Jeg trodde ikke det var så bra når jeg kom i mål. Jeg gjorde et par feil helt på toppen også fikk jeg det ikke helt til der det svingte litt mer. Men hallo, jeg fikk medalje. Pallen er pallen, legger han til.

Kristoffer­sen holdt på ledelsen frem til Foss-Solevåg startet og fikk se landsmanne­n kjøre ned til en klar ledelse. Foss-Solevåg leverte en fantastisk omgang og tok ledelsen med så mye som 46 hundredele­r. Det klarte verken Alex Vinatzer eller Adrian Pertl å gjøre noe med og dermed ble det gull til Sebastian Foss-Solevåg.

Pertl la seg inn på annenplass, 21 hundredele­r bak Foss-Solevåg. Kristoffer­sen tok dermed bronsemeda­ljen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway