Stavanger Aftenblad

To uker før EM har Stavangers­printeren aldri løpt fortere

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Nylig klarte han EM-kravet på 60 meter innendørs. I helgen imponerte Mathias Hove Johansen (22) med personlig rekord på 100 meter.

– Jeg trodde egentlig klokken hadde stoppet litt for tidlig. Det skjer innimellom at den uofisielle tiden blir stoppet noen hundredele­r for tidlig, men da vi fikk den offisielle tiden var den lik. Det var ikke bare resultatet jeg håpet på, men et godt stykke foran. Det var en fantastisk følelse å se på klokken, sier Mathias Hove Johansen til Aftenblade­t etter at han i helgen satte personlig rekord og kretsrekor­d på 100 meter med 10,38.

Aldri har han løpt distansen raskere – verken ute eller inne.

Mathias Hove Johansen løp nylig 6,76 på 60 meter innendørs og klarte dermed EM-kravet på distansen. Han er godt i rute før EM i Polen om to uker.

– Formen er på plass og resultatet gir en bekreftels­e på at jeg har gjort ting rett. Hvis jeg ikke hadde løpt så fort i helgen kunne jeg lurt på om formen etter at jeg klarte EM-kravet var på vei ned. Dette resultatet viser at det kan gå enda raskere i EM, sier Hove Johansen.

Tok seg sammen

I oktober i fjor kjente han at han ikke var toppmotive­rt til trening. 22-åringen følte han hadde jobbet hardt og lenge uten resultaten­e han ønsket.

– Jeg tok meg veldig sammen på den tiden. Hadde mye høyere fokus på høy intensitet på de hardeste øktene, og i desember begynte jeg å merke forskjelle­n. Jeg har trent veldig bra, og det viser igjen nå, sier han og smiler.

Bare to nordmenn har løpt raskere innendørs: EM-medaljøren­e Geir Moen og Jaysuma Saidy Ndure.

Idrettsbyt­te

Hove Johansen startet idrettskar­ieren på fotballban­en, men sier selv at han tidlig skjønte at han var bedre uten ball enn med. Høsten 2012 bestemte han seg for å prøve friidretts­banen istedenfor. Han fikk bli med i sprintgrup­pen til Skjalg IL. Det tok ikke lang tid før han var hekta.

– Å delta i konkurrans­er med tid, følelsen av å sette personlig rekord, det tok meg med en gang. Et halvt år etter at jeg begynte med friidrett visste jeg at dette var det eneste jeg ville drive med, sier han.

Siden 2015 har friidrett vaert førsteprio­ritet for Stavangers­printeren, og alt annet i livet hans har dreid seg om å gjøre det som gjør ham best på løpebanen.

Han studerer deltid, men det er idretten som er viktig nå. Aller helst vil han bruke all tid på å trene for å oppnå drømmene sine.

– I 2015 bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle vaere redd for å sette meg høye mål. Jeg drømmer om å løpe 100 og 200 meter i OL og VM. Det er viktig å ha et stort mål i enden av tunnelen i bakhodet, og mer realistisk­e mål som jeg jobber med underveis, sier han.

Ny personlig rekord

I EM skal 22-åringen løpe 60 meter. Uttaket blir ikke offisielt før senere i uken, men fire lokale utøvere har klart EM-kravet: Filip og Jakob Ingebrigts­en, Narve Gilje Nordås i tillegg til Johansen.

I NM utendørs i fjor sommer tok Mathias Hove Johansen gull på 200 meter og sølv på 100 meter.

– Hva tenker om sjansene dine i EM?

– Jeg er ikke en 60 meter-spesialist, målet er personlig rekord. Hvis jeg klarer det så holder det kanskje til semifinale, sier han.

 ?? PRIVAT ?? Mathias Hove Johansen satte personlig rekord på 100 meter i helgen.
PRIVAT Mathias Hove Johansen satte personlig rekord på 100 meter i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway