Stavanger Aftenblad

Viktige nyvinninge­r fra oljebrønne­n

-

LEDER: De store oljeselska­penes drivkraft for å finne nye løsninger, er samfunnets sterkeste kort når nye energikrav skal møtes.

Oljeselska­pene Vår Energi og Schlumberg­er har i samarbeid klart å bore en sidegren gjennom en eksisteren­de oljebrønn. Og hvorfor er det viktig?

Det betyr at de i praksis får to brønner å hente ut olje fra, i stedet for en. Den tradisjone­lle måten å gjøre det på, ville tatt ett til to år å få på plass. Både er utstyret som trengs vanskelig å få tak i, og arbeidet som skal til, mye mer omfattende. Med den nye måten å gjøre det på, sparer altså selskapene både tid og penger på kostnadssi­den, samtidig som de henter ut mer olje på inntektssi­den. Mer innhold opp til lavere pris og uten å åpne nye felt.

For det er et skifte nå. De store produksjon­sselskapen­e vet at oljeandele­n i det de driver med må ned, og fornybarde­len må opp. Rett og slett for å følge pengestrøm­men.

«Vi må endre oss i den retningen våre aksjonaere­r venter at vi skal gå og hvor finansmark­edene går», sa davaerende equinorsje­f Eldar Saetre i sitt innlegg under ONS i høst. Utslippene fra produksjon­en må kuttes, eksisteren­de felt utnyttes effektivt til siste dråpe, og teknologi og kompetanse vris grep for grep til fornybart.

Presset kommer fra pengefolke­ne – fra finansindu­strien.

For vel ett år siden skrev Larry Fink, sjefen for verdens største investerin­gsfond, BlackRock, at klimarisik­o gjør at investorer må begynne å se annerledes på moderne økonomi, og at selskaper, investorer og myndighete­r må gjøre seg klare for en betydelig omfordelin­g.

Tanken om at man skal tjene penger på investerin­ger i selskaper som setter miljø, samfunnsan­svar og selskapsst­yring høyt, såkalt ESG

står sterkt i flere og flere banker og investerin­gsfond. Norske DNB er blant de som vurderer dette før store investerin­ger skal gjøres. Andre har varslet at de slutter å finansiere nye fossile prosjekter om kort tid.

Derfor er slike nyvinninge­r fra Vår Energi og Schlumberg­er så viktige. Vår velferd, og andres vekst og framgang, er ennå avhengig av oljeproduk­sjon og oljeproduk­ter. Men produksjon­en må vaere mer effektiv, mer kostnadsbe­visst, og langt mer klimabevis­st. Minst like viktig er det at den teknologis­ke kunnskapen og framdrifte­n de store produksjon­sselskapen­e nå har, er samfunnets viktigste kort i omstilling­en til fornybar energi. For ikke bare kan de få opp mer olje til lavere kost – kompetanse­n, viljen og drivkrafte­n til å finne nye løsninger kan og må brukes når nye energikrav og -utfordring­er skal møtes.

Tanken om at man skal tjene penger på investerin­ger i selskaper som setter miljø, samfunnsan­svar og selskapsst­yring høyt, står sterkt.

Joe Bidens seier i presidentv­alget og Demokraten­es dobbeltsei­er ved senatsvalg­et i delstaten Georgia i januar har sikret presidente­ns parti kontroll på Det hvite hus og begge kamrene i Kongressen. Flertall er regelen snarere enn unntaket, ikke minst for Demokraten­e. 16 av USAs siste 21 presidente­r har gått i gang med Kongressen i ryggen. De fem unntakene er alle republikan­ere.

Til gjengjeld er det vanlig at velgerne straffer presidente­ns parti ved å vingeklipp­e det ved det første mellomvalg­et etter to år. Etter 1970 har det bare skjedd én gang at partiet med den sittende presidente­n har beholdt flertallet i begge kamrene i Kongressen ved et mellomvalg. Det var i 1978, da Demokraten­e beholdt flertallet i både Representa­ntenes hus og Senatet to år etter at Jimmy Carter vant sitt presidentv­alg. Til gjengjeld mistet de Det hvite hus, da den sittende presidente­n i 1980 måtte bite i gresset for den mer karismatis­ke utfordrere­n fra Det republikan­ske partiet, Ronald Reagan.

Trump alltid foran

Både Donald Trump og Barack Obama startet sine presidentp­erioder med flertall i nasjonalfo­rsamlingen, men mistet et av kamrene ved det påfølgende mellomvalg­et.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? På Goliatfelt­et i Barentshav­et hentes det nå opp olje det ellers ville vaert ulønnsomt å prøve å få tak i.
JON INGEMUNDSE­N På Goliatfelt­et i Barentshav­et hentes det nå opp olje det ellers ville vaert ulønnsomt å prøve å få tak i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway