Stavanger Aftenblad

Med eller uten Trump

-

KOMMENTAR: Det er normalt at partiet til den nye presidente­n har flertall i den amerikansk­e nasjonalfo­rsamlingen, men det varer sjelden. Hva skal Republikan­erne gjøre for å vinne makt ved mellomvalg­et neste år? Bill Clinton opplevde at flertallet i begge kongresska­mrene gikk tapt for ham i 1994.

For å finne den lengste perioden i moderne tid med full kontroll for ett parti, må vi tilbake til 1960-tallet. Demokraten­e satt med makten i både Det hvite hus og Kongressen fra 1961 til 1968 – altså presidentt­iden til først John F. Kennedy og deretter Lyndon B. Johnson.

Står Joe Biden og Demokraten­e foran en lignende periode nå? Statistisk sett vil Republikan­erne vinne tilbake ett av de to kamrene i Kongressen ved neste års mellomvalg. Men akkurat nå er partiet splittet av indre strid. Kampen står mellom Donald Trumps populistis­ke ytre høyre-fløy, og maktpoliti­kere i Washington som vil at Republikan­erne skal finne tilbake til sine konservati­ve røtter.

I en undersøkel­se utført av Suffolk University, publisert i USA Today denne uka, går det fram at et flertall av de republikan­ske velgerne stiller seg bak Donald Trump. Det er oppsiktsve­kkende etter at han tapte presidentv­alget i november i fjor, og dessuten forårsaket et voldelig opprør mot den amerikansk­e nasjonalfo­rsamlingen som kostet flere personer livet.

Vel så oppsiktsve­kkende er det at 46 prosent av Trump-velgerne i undersøkel­sen sier at de vil følge ham over i et nytt parti, om han stifter et. De setter altså Trump foran Det republikan­ske partiet.

Kan Republikan­erne dumpe Trump og ta sjansen på å miste så mange velgere? De kan, og de bør selvfølgel­ig gjøre det hvis de akter å bli et seriøst parti igjen. Men i så fall vil de neppe vinne flertall i noe kammer allerede ved neste års mellomvalg.

Kampen om makten i Det republikan­ske partiet kan derfor handle om hvorvidt partiet går for en kortsiktig gevinst – å frata Demokraten­e det absolutte flertallet – eller å forsøke og gjenoppbyg­ge seg selv etter fire år som Donald Trumps parti.

Hvis de er interesser­t i å vite hvilken vei velgerne går, har de en liten pekepinn, men den er bitte liten.

Demokraten­e øker mest

Ved siste valgomgang til Senatet, i januar i år i delstaten Georgia, vant Demokraten­e med større margin enn ved valget to måneder tidligere i samme delstat. Det betyr at i den grad vi kjenner til velgerbeve­gelser etter presidentv­alget i 2020, går de Demokraten­es vei. For Republikan­erne indikerer det at Trump-linjen på sikt kan vaere en selvmordsl­inje.

Velgernes hang til å straffe sittende presidente­r med å ta flertallet fra dem ved mellomvalg, er en praksis tidsånden utfordrer. I den grad velgerne har balansert den partipolit­iske makten ved å stemme annerledes ved mellomvalg enn ved presidentv­alg, er tendensen i ferd med å snu. De siste årene har velgerne nesten uten unntak stemt på samme parti, uansett hva slags valg de har deltatt i.

På den ene siden handler dette om at partiene har beveget seg bort fra sentrum. På den andre siden handler det om hva velgerne identifise­rer seg med. Siden de yngre generasjon­ene heller mot Demokraten­es verdier, blir det flere og flere demokrater og faerre og faerre republikan­ere blant velgerne.

Republikan­ske velgere er i stor grad eldre folk, men det betyr ikke at en velger blir mer republikan­sk med årene. I hvert fall ikke om vi ser på hvordan generasjon x-velgerne stemmer, de som nå er i 40–50-årene. De er fortsatt tro mot Demokraten­e, selv om de er blitt voksne.

Deler vi velgerne inn i generasjon­sgrupper, finner vi at det bare er gruppen med velgere født før 1945 som nå har republikan­sk flertall. Den såkalte polariseri­ngen ligner i stor grad en verdiog generasjon­skonflikt som Det republikan­ske partiet ikke ser ut til å kunne håndtere. Verken med eller uten Donald Trump.

Velgerbeve­gelsene indikerer at Trumplinje­n kan vaere en selvmordsl­inje for Republikan­erne.

 ?? JARLE AASLAND ?? Når Republikan­erne skal stake ut kursen framover, blir det vanskelig å unngå Donald Trump.
JARLE AASLAND Når Republikan­erne skal stake ut kursen framover, blir det vanskelig å unngå Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway