Stavanger Aftenblad

Ap vil garantere jobb eller utdanning til alle under 30

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ap mener regjeringe­n gjør altfor lite for unge og arbeidsled­ige. Torstein Tvedt Solberg frykter en tapt koronagene­rasjon om det ikke settes av langt mer penger til å forhindre utenforska­p.

– Vi ser nå første generasjon ungdom siden krigen med vanskelige­re fremtidsut­sikter enn sine foreldre – alarmklokk­ene bør ringe, mener Torstein Tvedt Solberg, som er stortingsr­epresentan­t og utdannings­politisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet.

Han mener døren inn til arbeidsliv­et er naermest lukket og låst.

– Nesten 50.000 unge står helt eller delvis uten jobb. Det finnes ikke deltidsjob­ber som kan finansiere hybel i studiebyen, og enda mindre heltidsjob­ber for dem som vil rett ut i arbeid, sier Tvedt Solberg.

Dette er de harde fakta: y 25.000 flere unge ledige enn for bare ett år siden, ifølge ferske tall fra Nav. y Naermere 100.000 flere arbeidsled­ige i januar 2021 enn i januar 2020. y Hundrevis av søkere til én butikkjobb. y Unge som søker jobb etter

jobb uten en gang å få svar.

Lite imponert

Mandag skrev Aftenblade­t om arbeidsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) og regjeringe­ns grep for å få unge i jobb. Flere tiltakspla­sser gjennom Nav og en mulighet til å kombinere dagpenger og utdanning, er blant tiltakene.

Tvedt Solberg er lite imponert. – Dette er ikke godt nok. Vi trenger langt flere og større grep.

– Vi vet at mange av dem som sliter med å få jobb har hatt en slags fast track til trygd de siste årene. Slik kan det ikke fortsette. Nå må vi for alvor si at dette er en dårlig ambisjon, mener han.

Ap legger lista høyt. På landsmøtet sitt i midten av april vedtar partiet mest sannsynlig et jobbløfte til ungdom som ser slik ut: y Arbeiderpa­rtiet vil sørge for en jobbgarant­i til alle unge under 30 som i dag ramler utenfor arbeidsliv­et ved å sikre dem enten jobb eller utdanning. y Begrense innleie slik at det kun tillates ved rene vikariater, mellom produksjon­sbedrifter og etter avtale med tillitsval­gte i virksomhet­er bundet av landsomfat­tende tariffavta­le med fagforenin­g med innstillin­gsrett. y Styrke fortrinnsr­etten til økt stilling og styrke retten til heltid i lovverket ved at arbeidsgiv­er må bevise at det er behov for deltidssti­lling. y Doble fagforenin­gsfradrage­t. – Dette høres dyrt ut. Har Ap regnet på hva dette vil koste?

– Vi har lagt inn mer penger til tiltak rettet mot unge i våre alternativ­e budsjetter. Ja, det er ingen tvil om at dette kommer til å koste. Men dette er en billig investerin­g på kort sikt fordi det kan hindre store utgifter over lang tid. Noe som vil vaere konsekvens­en om unge blir varig ledige.

– Hvordan skal dere skaffe nok jobber til å kunne gi en jobbgarant­i?

– Tanken er å mobilisere hos naeringsli­vet og det offentlige. Vi må utfordre bedrifter og kommuner til å lage flere jobber og tiltakspla­sser. Det vil selvfølgel­ig fordre at staten stiller med midler, sier Ap-politikere­n.

Han mener krisen har vist paradokset – rekordhøy ledighet; og stor mangel på arbeidskra­ft.

En tapt generasjon

– Dette gjelder ikke bare under korona – men forsterkes av den, og analyser viser at dette problemet vil bli større i fremtiden. Utenforska­p opp, mangel på arbeidskra­ft opp. Sånn kan vi ikke ha det.

Tvedt Solberg frykter enorme konsekvens­er.

– Ungdom i hele landet betaler en skyhøy pris for denne krisa. Det er grunn til å frykte en tapt koronagene­rasjon. Hele kull kan få livene deres preget i lang tid framover, sier Tvedt Solberg.

– En tapt generasjon er sterke ord. Vil ikke dette blir bedre når hverdagen er tilbake til normalen og det igjen blir flere jobber på markedet?

– Tendensen med økt utenforska­p er noe vi har sett over tid, men korona har satt fart i denne utviklinge­n. Tar vi ikke grep nå, er det store mulighet for at dette vil forplante seg, mener Tvedt Solberg.

– Er det lurt å stramme inn muligheten for midlertidi­ge ansettelse­r når det er slik mange unge får sin første fot innenfor arbeidsmar­kedet?

– Dette er en balansegan­g, men vi mener dagens regjering har åpnet for mye opp for midlertidi­ge og bemannings­byråer. Bare se på oljebransj­en som vi forbinder med faste og varige jobber. Her blir nå flere ansatt på prosjekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway