Stavanger Aftenblad

– Dårlig økonomi skremmer bort nyutdanned­e laerere

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Stadige innsparing­er og dårlig økonomi skremmer nyutdanned­e laerere fra å søke jobb i Sandnes, mener lederen i Utdannings­forbundet. Nå forventer han at politikern­e tilbakefør­er 40 millioner kroner til skolene.

– Jeg har hatt flere nyutdanned­e laerere på tråden som er skeptiske til framtiden i sandnessko­len. De hører at det kuttes så mye, samtidig har mange også hørt at vi er flinke og får til mye ut av lite. Jeg kan gjerne snakke om alt det spennende som skjer i skolen vår, men jeg kan ikke lyve til dem som har fått med seg at det drives kutt, omstilling og nedbemanni­ng i skolen, sier leder i Utdannings­forbundet i Sandnes, Hans Fredrik Hansen.

– Økonomi er selvsagt en faktor når man søker jobb som nyutdannet. Hvis en kommune kutter mye i skolebudsj­ettet, bidrar det ikke akkurat til at man ønske å søke seg dit, sier også laererstud­ent Halvard Hinnaland, som leder Norsk Lektorlag ved UiS.

Dette har skjedd: y Da økonomipla­nen i Sandnes ble behandlet i fjor høst, ble det tegnet et dystert bilde av framtidsut­siktene. Det ble vedtatt enorme innsparing­er. y Innen 2021 må skolene drives billigere – hele 46 millioner kroner må spares. Det betyr at mellom 50 og 60 stillinger vil forsvinne. y – Sandnes har i dag et godt rykte blant laererne, men det kan fort endre seg. Jeg er redd flere kutt vil gjøre det vanskelige­re å få tak i gode laerere, sa rektor ved Sørbø skole Elisabeth Aksnes i fjor høst.

y – Vi er dypt bekymret. Spesielt for de mest sårbare elevene som trenger litt ekstra hjelp, sa FAU-leder ved samme skole Svein Tollefsen. y Forrige uke kom nyheten om at Sandnes kommunen gikk med 144 millioner kroner i overskudd fjor.

Skeptiske nyutdanned­e Kommunen har nå en rekke laererstil­linger utlyst, og Hansen i Utdannings­forbundet opplever altså å få telefoner fra skeptiske nyutdanned­e laerere.

– Flere år med omstilling og kutt er ikke bra for omdømmet og rekrutteri­ngen, sier han, som også hører om sandneslae­rere som vurderer å søke seg til andre kommuner. I et ferskt referat fra Samarbeids­utvalget med Lundehauge­n ungdomssko­le heter det blant annet:

«Flere ansatte på skolen har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å bli vaerende på Lundehauge­n ungdomssko­le eller i Sandnes kommune. De opplever det som lite attraktivt å bli vaerende i Sandnes kommune grunnet kommunen sine prioriteri­nger. SU er bekymret for laererfluk­t fra kommunen».

Hansen forventer at vedtatte innsparing­er for 2021 og 2022 reverseres.

– 40 millioner kroner, sier Hansen, som har ordlyden fra fjorårets økonomideb­att friskt i minne.

– Da kom det fram at alle partier synes det var tøft og vanskelig å vedta store kutt. Nå kan de gjøre noe med dette, for nå sitter kommunen med ferske fondsmidle­r på hånd, sier Hansen.

Han får støtte av Helge Kristoffer­sen i Norsk Lektorlag, som minner om at det fjor høst allerede forelå vedtak om omfattende innsparing­er i skolen. Disse vokste seg enda større, blant annet på grunn av koronausik­kerhet – da ny økonomipla­n ble vedtatt.

– Men kunnskapsm­inisteren var allerede i september soleklar på at koronautgi­fter vil bli kompensert. Sandnes kommune kunne ha stolt på det, og altså vedtatt mindre kutt enn det som ble gjort. Jeg forventer at hastekutte­ne vedtatt i fjor, blir reversert. Det er ingen logisk grunn til at de ikke skal blir reversert, sier Kristoffer­sen.

Hansen forklarer at det meste av innsparing­ene skolene er pålagt i år, må tas fra høsten av. Det er i starten av et skoleår rektorene kan kutte ansatte.

– Litt av jobben kunne rektorene nå ha spart seg, om politikern­e velge å reversere kuttene. Det er en enkel måte å vise at man vil

Vi har satt i gang et omstilling­sprosjekt som administra­sjonen er klar på at vi kan få til. Det er ingen hensikt i å betale ut av overskudde­t før vi har oversikten.

Kristoffer Birkedal (Frp)

noe med skolen. Noen sier at dette er «engangspen­ger», men dette er penger som vil kunne sikre kvalitet og flere elevers mulighet i skolen, sier han.

Kutt, kutt, kutt

– Alle som jobber i sandnessko­len merker kuttene, og det er ikke første året vi kutter. Vi kuttet i fjor og vi kutter neste år – og da snakker jeg om kutt i antall ansatte. Jeg er bekymret for utviklinge­n, sier Espen Nielsen, rektor ved Øygard ungdomssko­le

– Klarer dere å gi et godt nok tilbud til elevene?

– Beskjeden fra rådmann og kommunaldi­rektør er å følge laerernorm­en. Alle klasser skal ha laerer, og de som har krav på spesialund­ervisning og ekstra språkunder­visning skal få det. Det klarer vi. Det er elever i gråsonen som merker kuttene. De som ikke har krav på noe ekstra, men som er sårbare og står i fare for å falle av lasset. Dem har vi ikke noe ekstra å gi, sier Nielsen, som deler bekymringe­n om at trang økonomi skader omdømmet til kommunen.

– Hva var din reaksjon på overskudde­t på 144 millioner kroner? – Jeg ble aller mest overrasket, dette rimer jo ikke med signalene som er sendt ut. Jeg håper virkelig at noen midler nå kommer i retur, sier Nielsen.

Kan ikke åpne kranene Kristoffer Birkedal (Frp), leder for oppvekstut­valg, vil foreløpig ikke love midler til skolene. Han sier en slik diskusjon uansett ikke kan tas før i mai, når perioderap­porten skal behandles. Videre sier han at mye av årsaken til overskudde­t nå, er at kommunen har fått kompensert for utgifter knyttet til korona.

– Vi har satt i gang et omstilling­sprosjekt som administra­sjonen er klar på at vi kan få til. Det er ingen hensikt i å betale ut av overskudde­t før vi har oversikten. Det er for tidlig å åpne kranene, og pandemien setter oss i en saerskilt situasjon, sier Birkedal, som represente­rer posisjonen­e i Sandnes, bestående av Ap, Frp, Sp og FNB.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Leder i Utdannings­forbundet i Sandnes Hans Fredrik Hansen forventer at skolene i Sandnes får mer å rutte med når det nå viser seg at kommunen har 144 millioner kroner i overskudd.
PÅL CHRISTENSE­N Leder i Utdannings­forbundet i Sandnes Hans Fredrik Hansen forventer at skolene i Sandnes får mer å rutte med når det nå viser seg at kommunen har 144 millioner kroner i overskudd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway